EXCLUSIV | Confesiunea unui tenismen depistat pozitiv. Adrian Barbu, fostul partener de dublu al lui Florin Mergea: "Eu mergeam la sală de şase ani, pentru mine era un stil de viaţă". Motivarea din decizia ITF şi cum explică jucătorul

4 mar 2018 4641 afişări Comentează şi tu Tenis
EXCLUSIV | Confesiunea unui tenismen depistat pozitiv. Adrian Barbu, fostul partener de dublu al lui Florin Mergea: "Eu mergeam la sală de şase ani, pentru mine era un stil de viaţă". Motivarea din decizia ITF şi cum explică jucătorul

Adrian Barbu a renunţat la cariera de tenismen profesionist în 2006, după o accidentare la tendonul achilian, iar anul trecut, datorită unei discuţii cu un prieten, el a luat hotârerea de a reveni pe teren doar în proba de dublu. Chiar când îşi punea la punct jocul alături de partenerul său "cu nume" în sportul alb, la un turneu ATP Challenger disputat în Germania, la Meerbusch, Adrian a fost depistat pozitiv cu două substanţe interzise. ProSport a stat de vorbă cu fostul partener de dublu al lui Florin Mergea.

  • Adrian Barbu a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat în luna august. Nandrolon şi Metanolon sunt substanţele găsite în probele de urină ale sportivului, a scris site-ul itftennis.com. Cea mai bună clasare a carierei, la simplu, a fost în 2005, când a ajuns pe locul 752 în lume.

Salut Adrian, ai putea să ne spui cum ai revenit pe teren, ce te-a făcut să iei această decizie?
 Am avut o întalnire cu o cunoştinţă, Marius, în data de 10 februarie, căreia îi sunt recunoscător pentru că am revenit în tenis. Nu-mi imaginam că voi reveni vreodată ca jucător profesionist după 11 ani de inactivitate. Pur şi simplu el a aprins scânteia pe care probabil o aveam în mine (deşi multe persoane în cei aceşti 11 ani m-au întrebat de ce nu mai joc) şi a reusit să mă convingă printr-o simplă întrebare: „Dar de ce nu mai joci tenis?”, Am stat să mă gândesc câteva zile la acea întrebare, apoi am hotărât să încerc să mă antrenez uşor şi prima dată ţin minte am jucat pe 13 februarie. Până la sfârşitul lunii februarie, am jucat de trei-patru ori, iar din martie am decis să încep să mă antrenez full-time pentru a reveni în proba de dublu. Planul era să încep din mai, cu turneele futures din România.

A urmat  Meerbussch şi picarea testului anti-doping. Cum s-a întamplat acest lucru?
Sunt lucruri pe care mulţi nu le cunosc, eu mergeam la sală de şase ani, pentru mine era un stil de viaţă. La testul anti-doping efectuat la turneu mi s-au găsit metaboliţii de la substanţele pe care le-am folosit în septembrie 2016 la sală pentru mine personal, neştiind că am să redevin vreodată sportiv de performanţă. Am fost şocat când am primit mail-ul pe data de 12 octombrie. Nu-mi venea să cred că ar fi fost posibil să pic un test anti-doping pentru substanţele pe care le-am folosit în aceea perioadă.

Cum a fost toată această perioadă?
A fost o perioadă extrem de frustrantă pentru mine, din acel moment în care am primit înştiinţarea şi pot spune că este şi acum, după ce am aflat decizia pe 14 februarie. Am susţinut că sunt nevinovat de la început, susţin în continuare că sunt nevinovat şi, deşi ITF-ul aprobă ca nu a existat intenţie de dopaj şi că nu a existat intenţia de a încâlca regulile anti-doping, tot au decis o suspendare de 2 ani pentru neglijenţă, pentru că nu m-am testat şi datorită acestui lucru eu sunt responsabil pentru testul picat.

Regreţi acun neglijenţa?
Nici prin gând nu-mi trecea că nu aş fi în regulă din punctul ăsta de vedere. Nu aveam nici cea mai mică idee despre cât ar rămâne substanţele sau metaboliţii substanţelor în sistem. Accept decizia fără a fi de acord cu ea. Nu consider că se justifică 2 ani, dar poate este o părere subiectivă. Consider că am fost responsabil şi profesionist din momentul în care am decis să revin in tenis. Nu pot să-mi reproşez stilul de viaţă pe care-l aveam înainte de a reveni în tenis, este un caz aparte şi este foarte frustrant totul.

DECIZIA VENITĂ DE LA ITF. „ Comisia ITF a acceptat dovezile din acest caz, faptul că nu a avut de gănd să triseze conform regulamentului Anti-doping în tenisul profesionist”

În decizia venită din partea celor de la ITF la punctul C.3, se arată clar de către comisie că a luat la cunoştiinţă faptul că Adrian Barbu a folosit substanţele doar în perioada în care el nu era sportiv de performanţă:
C.3; „ În 2016 el nu a jucat niciun meci din cadrul circuitului profesionist ITF, iar acest lucru nu a mai fost făcut din anul 2006 (cu excepţia unui turneu în 2011), şi nu a avut de gând să se reîntoarcă în circuitul profesionist. În februarie 2017, a decis să înceapă pregătirea, pentru circuitul profesionist. În aprilie 2017 el s-a înregistrat la ITF, iar în luna mai a avut primul turneu . Cu toate acestea el nu a avut de unde să ştie că substanţele pe care le-a folosit în 2016 se aflau încă la el în corp. Pe această bază, el a negat faptul că a avut intenţia de a trişa, aşa că perioada de suspendare a scăzut de la 4 ani la 2 ani"

Articol scris de Valentin OLTEANU

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.