"A fost cel mai spectaculos meci de dublu-fete văzut vreodată în România". EXCLUSIV | Omul care o cunoaşte cel mai bine pe Monica Niculescu ia cuvântul: "De aici pleacă multe lucruri, de la onestitate, de la căldură, de la modestie"

12 feb 2019 3107 afişări Tenis
"A fost cel mai spectaculos meci de dublu-fete văzut vreodată în România". EXCLUSIV | Omul care o cunoaşte cel mai bine pe Monica Niculescu ia cuvântul: "De aici pleacă multe lucruri, de la onestitate, de la căldură, de la modestie" Monica Niculescu, în timpul meciului de dublu cu Cehia. Foto: Federaţia Română de Tenis via Facebook

"A fost cel mai spectaculos meci de dublu-fete văzut vreodată în România. Asta aş pune în titlu: cel mai spectaculos meci de dublu feminin din istoria tenisului din România. A fost un nivel extraordinar, au fost schimburi de mingi formidabile. La un moment dat, în timpul meciului, televiziunea dădea statistici, la modul - schimbul acesta de mingi a avut 17 lovituri, schimbul acesta - 14, ceea ce la dublu este atipic. Vă daţi seama cât de echilibrat a fost meciul şi cât de puternice au fost ambele echipe? Nu greşea niciuna din ele!"

Aşa a 'rezolvat' Călin Ciorbagiu provocarea ProSport de a da un titlu şi a oferi un scurt comentariu după meciul de dublu decisiv al partidei de Fed Cup, Cehia - România, câştigat de eleva sa - Monica Niculescu şi de Irina Begu în faţa celui mai puternic cuplu de dublu din tenisul feminin, Krejcikova / Siniakova, 6-7(2), 6-4, 6-4. Reprezentantele Cehiei au avut de două ori avantaj de un break în primul set, dar româncele au revenit şi au forţat tiebreak-ul, dar tot s-au văzut conduse cu 1-0. În setul doi, un break luat în primul game le-a fost suficient pentru a se impune, iar în decisiv a urmat încleştarea titanică demnă de un blockbuster din Universul Marvel. Sau, dacă preferaţi, România a avut nu una, ci două "Femei Fantastice", care au câştigat de două ori contra serviciului în start de set decisiv, dar s-au văzut egalate la 4 şi au găsit resursele de a se ridica imediat de la pământ, s-au mobilizat exemplar când Ostravar Arena simţea mirosul renaşterii cuplului Krejcikova / Siniakova, câştigând opt din ultimele nouă puncte, pentru a asigura victoria întregii Românii.

Antrenorul Monicăi Niculescu nu a fost la Ostrava, dar a "trăit la intensitate maximă meciul, în faţa televizorului". Călin Ciorbagiu a răspuns întrebărilor ProSport, punând piesă lângă piesă într-un puzzle ce poate fi considerat un portret al celei care a fost imediat numită "eroină" a poveştii de vis a României, la Ostrava,

Despre lucrurile care au făcut diferenţa în meciul Begu / Niculescu - Krejcikova / Siniakova

Diferenţa nu a fost foarte mare, după cum a văzut toată lumea. Nişte momente de inspiraţie ale jucătoarelor noastre şi dăruirea cu care au jucat. Implicarea lor a fost maximă. Sufletul era acolo. Au pus inima, s-au luptat, au avut şi inspiraţie în momentele importante şi, probabil, asta a făcut diferenţa.

Despre faptul că "vocea" WTA Insider a comentat pas cu pas meciul de dublu dintre Cehia şi România, evidenţiind-o pe Monica Niculescu

Monica este o jucătoare deosebită. Lumea tenisului o cunoaşte, are un joc diferit faţă de toată lumea. Are şi multă carismă ca jucătoare şi poate face diferenţa într-un meci de asemenea anvergură. Îi plac provocările astea mari, îi plac tribunele, îi place să interacţioneze cu publicul şi lucrul ăsta o face să joace la un nivel foarte înalt.

 

Despre mesajul Simonei care a motivat-o pe Monica Niculescu, dându-i, parcă, super-puteri, când slătineanca a întrebat-o pe Halep dacă nu cumva ar dori să joace ea la dublu, oferindu-se, practic, să-i cedeze locul "Nu, tu eşti mai bună"

E greu de spus acum. E importantă o încurajare, o confirmare din partea unei jucătoare care este numărul unu mondial, din partea unei prietene şi din partea unei colege, mai ales din partea Simonei Halep, care este de atâţia ani în România omul numărul unu. Sigur, contează şi asta foarte mult. Dar, nu este numai asta. Monica a mai jucat meciuri mari la dublu în trecut, a mai învins numărul unu mondial în trecut - de mai multe ori. Nu a fost prima dată şi, cred eu, şi experienţa asta a contat. Amândurora le-a folosit, şi Monicăi, şi Irinei. Ele au experienţă în meciurile  mari. Dar, fără discuţii, un cuvânt de la un jucător mare, precum Simona Halep, poate să te impulsioneze şi să te împingă înainte.

Despre Clark Kent-ul din spatele lui Superman de pe teren: Monica Niculescu, fata care îţi poate fi vecină pe scaunul din metrou, cu câteva zeci de ore înainte de a intra pe teren pentru a 'tăia' adversarele

Da, Monica merge frecvent cu mijloacele de transport în comun. Îi place să fie o persoană normală, îi place şi să nu aibă nervi în traficul de zi cu zi. Face asta frecvent, este un lucru care o caracterizează. În primul rând, ea este un om cu un suflet foarte bun şi cred că asta se vede tot timpul. Asta o face deosebită şi specială. Este un om sincer, un om care îşi pune sufletul pe tavă şi cred că de aici pleacă multe lucruri, de la onestitate, de la căldură, de la modestie.

Cu bicicleta nu merge prin oraş, face doar bicicletă în sala de fitness. Încă nu a descoperit pasiunea asta cu bicicleta, dar, cine ştie? Poate pe viitor? E iubitoare de animale, e iubitoare şi de flori, îi plac foarte mult filmele, îi plac foarte mult ieşirile, îi place aventura, e o persoană foarte complexă şi asta poate nu se observă la televizor. Este o persoană foarte complexă şi foarte profundă.

Ştiu că îi place să gătească, are o pasiune pentru asta. Ştiu că şi-a cumpărat multe cărţi de gătit şi că încearcă mereu reţete noi.

Despre efortul făcut de Monica, dar şi de Irina, plecate la Ostrava pe repede-înainte, la câteva ore după ce le aterizase avionul care le aducea în ţară după victoria de la dublu, de la Hua Hin

Eu nu am mers la Ostrava pentru că nu prea a fost timp. Ne-am întors foarte târziu de la Hua Hin, din Thailanda. Urmează să plecăm iarăşi la drum şi mai sunt şi multe probleme organizatorice de rezolvat. Este foarte greu să sari din turneu în turneu. Eram plecaţi din decembrie. Am ajuns noaptea în Bucureşti, pe la 2 sau 3 - când a ajuns ea acasă, iar dimineaţa la 7 era în aeroport. A stat trei ore acasă între deplasarea din Thailanda şi plecarea la Fed Cup.

A fost o perioadă aglomerată pentru Monica. Nu ştiu dacă a fost un risc pentru Cehia să joace cu Siniakova (n.r. - simplu, meciul patru, apoi, la 20 de minute distanţă, dublu). Jucătoarele fac chestia asta în circuit, joacă la fel - simplu şi, după o oră sau două, dublu. Ea e tânără. Ca să fii numărul unu mondial la dublu trebuie să joci foarte multe turnee, ea face frecvent lucrul ăsta. E posibil, la un moment dat, să se fi simţit oboseala şi să se fi făcut diferenţa şi la nivelul ăsta. Ştiţi cum e în tenis - de câte ori nu am fost noi obosiţi când am pierdut şi nu a ştiut nimeni? Lucrurile astea nu se mai văd. Rămâne doar victoria şi atât.

Despre dialogul dinainte şi de după meciul care a adus punctul calificării României în semifinalele Fed Cup

Am vorbit în permanenţă, pe tot parcursul săptămânii. Am vorbit înainte de meci, am pregătit meciul acesta în fiecare zi. Ea a lucrat în fiecare zi la antrenament nişte scheme, apoi le discutam. Am discutat până la cel mai mic detaliu. Înainte de meci, ultimul lucru pe care i l-am spus a fost "eu cred că puteţi câştiga acest meci". Iar după, i-am trimis un meaj care începea cu B - R - A - A - A - V - şi apoi foarte mulţi de "O". Apoi, "Super tareeeee!" Astea au fost primele mesaje de după - "Bravo" şi "Super-tare".

Despre cum şi dacă va exista un moment de sărbătorire, "la reunire", dacă vor ciocni o cupă de şampanie

Nu ştiu cât timp o să avem, în condiţiile în care ea ajunge acum, iar mâine trebuie să plecăm la Dubai, pentru a juca în calificări. Ea are de făcut nişte şedinţe de recuperare. Mai degrabă vom sărbători la Dubai, când ajungem acolo. Acum nu e timp, dar cine ştie...

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.