Atenție la Bolt! De 3 ori ‘Alex’ pentru Australia și record absolut: cel mai târziu start al unei partide la Melbourne. Chardy – nay, deci Zverev, yay! Djokovic și Raonic, protagoniștii unor dueluri superbe. Ziua a 4-a de Australian Open, în 7 repere

Atenție la Bolt! De 3 ori 'Alex' pentru Australia și record absolut: cel mai târziu start al unei partide la Melbourne. Chardy - nay, deci Zverev, yay! Djokovic și Raonic, protagoniștii unor dueluri superbe. Ziua a 4-a de Australian Open, în 7 repere
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ziua a 4-a la Australian Open 2019 a definitivat tabloul șaisprezecimilor la simplu feminin și masculin, propunând meciuri de excepție fanilor tenisului de pretutindeni. Bilanțul primelor două tururi: 11 capi de serie eliminați la feminin, 10 dintre capii de serie eliminați la masculin (Marius Copil, susținut de un procentaj excelent la serviciu, a părut capabil, la începutul duelului cu David Goffin să producă o a 11-a surpriză, însă românul a fost învins, la final, în patru seturi).

ProSport vă prezintă, pe scurt, cele mai importante repere ale acțiunii, pentru a fi siguri că nu vă scapă niciun moment important sau inedit.

1. Record: cel mai târziu start de meci din istoria Australian Open. Jucătoarele au fost în program joi, dar au evoluat vineri!

După trei zile în care favoriții au defilat pe Rod Laver Arena, semnând doar victorii în minimum de seturi pe terenul central al complexului de la Melbourne Park, Milos Raonic și Simona Halep au adus spectacolul meciurilor aprig disputate pentru armate de fani australieni. Serena Williams și Novak Djokovic au reinstaurat însă dictatura în sesiunea de seară, încheindu-și evoluțiile în doar 3 ore și 4 minute.

Totuși, pe Margaret Court Arena, acolo unde două partide masculine și una de la feminin au fost tranșate în decisiv, s-a jucat până în zorii zilei. Garbine Muguruza și Johanna Konta au stabilit un nou record absolut la Melbourne, dând start-joc la jumătate de oră după miezul nopții, spulberând recordul de anul trecut, când Gavrilova și Mertens au început duelul la 23:59.

Cu un break în primul set și unul în ultimul game al partidei, Muguruza a trecut linia de finiș învingătoare, 6-4, 6-7(3), 7-5, la ora 3 și 12 minute, în fața unei tribune pustiite. Spaniola a spus, cu umor, că nu-i vine să creadă că încă mai sunt câteva suflete rămase pentru a o aplauda pentru calificarea în șaisprezecimi. Sugestiv, fostul lider mondial a anunțat că merge direct la micul dejun.

2. Chardy, nay! Zverev, în așteptare, apoi în turul trei

Alexander Zverev a păcătuit din nou în fazele incipiente ale unui turneu de Mare Șlem. Talentatul german a pierdut timp și multă energie și la Australian Open 2019, înainte de a ajunge la duelurile cele mai tari, pe care Planeta Tenis le așteaptă pe cele mai importante arene, în cele patru turnee de referință ale sezonului. Numărul patru mondial a fost protagonistul unei lupte crâncene pe Margaret Court Arena, în fața francezului de pe poziția 36 ATP, Jeremy Chardy, un sportiv care nu reușește aproape niciodată să le pună probleme lui Djokovic, Nadal sau Federer în partidele directe (Chardy are doar patru seturi câștigate contra elvețianului și, ce-i drept, o victorie în 2014, la Federer).

Chardy a prins însă o zi de grație în fața tânărului aspirant la gloria celor trei granzi ai tenisului, ducându-l pe german în decisiv și implicându-l într-un duel de 3 ore și 46 de minute. Zverev a luat primele două seturi, apoi a slăbit ritmul, iar francezul a dat o replică de zile mari, oferind schimburi de mingi fantastice. Setul patru a relevat, în parte, și nu pentru prima dată, o diferență față de abonații la Grand Slam-uri destul de îngrijorătoare pentru fanii lui Zverev care așteaptă cu nerăbdare acel prim trofeu de Mare Șlem: Sascha nu a gestionat just finalul de set, ajungând cu emoții în tiebreak, apoi fiind parcă cu gândul la un pahar de Chardonnay când a contat mai mult. La minge de meci, în tiebreak, la 6-5, Zverev a mizat pe o greșeală a francezului, care însă nu a venit, acolo unde, de multe ori, Djokovic închide ochii și lovește la turație maximă, Federer caută o super-execuție, iar Nadal riscă chiar și un procedeu inedit. Jocul curajos al francezului a fost răsplătit, acesta reușind să pedepsească luatul la țintă aproape obsesiv cu serviciul spre reverul său, riscând și anticipând la ultimul retur, forțând, astfel, decisivul.

După peste o oră de luptă la cel mai înalt nivel în setul patru, rezervele fizice și mentale ale lui Chardy, trecut și în primul tur printr-un meci de cinci seturi, au dispărut, iar Zverev a închis meciul, după o jumătate de oră suplimentară pe teren. Scorul zilei: 7-6(5), 6-4, 5-7, 6-7(6), 6-1. Zverev este în turul trei pentru al treilea an la rând și va încerca să treacă în premieră în optimi.

3. Thiem, furios și rănit. Australia câștigă de 3 ori cu ‘Alex’

Australia îl aștepta în fazele superioare pe Nyck Kyrgios, bad-boy-ul care a demonstrat că poate să le dea cu flit lui Djokovic, Nadal, Federer sau Murray. Nick a pierdut din prima, 0-3 în fața lui Milos Raonic, iar cei care țin steagul sus pentru gazde, la ediția 2019, în șaisprezecimile tabloului masculin, alături de numărul unu – Alex de Minaur, sunt Alex Bolt și Alex Popyrin.

Alexei Popyrin are 19 ani, are origini rusești, ambii săi părinți fiind din Rusia, iar în 2017 câștiga Roland Garros-ul, ca junior. I se spune Pop, dar și Alex. Joi, a contribuit din plin la calvarul lui Dominic Thiem, numărul opt mondial. A fost o zi mizerabilă pentru Dominic: austriacul s-a chinuit din cauza unei stări de rău pronunțate, o durere răspândită în tot corpul după meciul-maraton din turul 1 cu Benoit Paire (3 ore, 45 minute). Austriacul a declarat că va afla mai multe după investigații amănunțite: „Evident, m-am simțit foarte rău în timpul meciului. Culmea, ieri am fost ok după acel meci lung, dar în meci, lucrurile s-au înrăutățit mult. Tot corpul era dureros, m-am simțit slăbit și nu avea sens să continui„.

Popyrin l-a ținut în corzi cu 13 ași, 35 de lovituri câștigătoare, iar după o oră și 44 de minute, condus cu 7-5, 6-4 și 2-0, Thiem a decis să abandoneze.

4. Bolt e tare de tot la tenis! Nu, nu Usain!

Tot în legiunea impresionantă „Alex” a australienilor, Alex Bolt. La 26 de ani, Bolt a primit o invitație pe tabloul principal și face ravagii. După ce l-a executat pe Jack Sock, într-o incorijibilă derivă când nu e pe teren alături de marele Mike Byran și este așteptat să arate câte ceva din jocul care l-a dus la Turneul Campionilor, printre granzi, Alex Bolt, aflat pe locul 159 în lume, l-a învins în 4 ore și 4 minute, după 4 mingi de meci salvate, pe abilul Gilles Simon: 2-6, 6-4, 4-6, 7-6(8), 6-4.

Alex Bolt, sau, mai simplu, Bolt al tenisului are o personalitate jucăușă. Este mofturos, pretențios, flamboiant. Stângaci, afișează o frizură unică, cu un ciuf blond care nu te lasă să îl uiți. În 2016, exasperat după o înfrângere din afara Top 1300 ATP, s-a dus să lucreze pe șantier, alături de cumnatul lui. S-a plictisit însă după numai o zi de săpat, cărat și cimentat, de varul pereților care înlocuia varul tușelor terenului de tenis. A revenit la început de 2017, după ce își încercase norocul și pe terenul de fotbal australian, ca amator. Acum, pentru prima dată în carieră, a câștigat un meci de cinci seturi și este în turul trei la Australian Open.

5. Dai peste 60 de ași? Ești OUT de la Australian Open 2019!

Ivo Karlovic a luat-o, joi, pe urmele lui Riley Opelka. Americanul care servise 67 de ași, fiind însă învins de italianul Matthew Fabbiano, are acum un urmaș pe lista de învinși. Veteranul Ivo Karlovic, care va împlini 40 de ani pe 28 februarie, nu a reușit să îl învingă nici cu 63 de ași și alte 98 de servicii nereturnate pe Kei Nishikori. Favoritul 8 s-a impus în super-tiebreak, după ce fusese egalat de la 2-0 la seturi: 6-3, 7-6(6), 5-7, 5-7, 7-6(10-7), după 3 ore și 48 de minute de joc.

„Este aproape de numărul de ași pe care îi fac eu într-un an întreg!„, a exclamat Nishikori, care, după absența din 2018 de la Openul Australian, reia seria pozitivă la Melbourne, cu o a șaptea prezență cel puțin până în turul trei.

6. Două meciuri cu iz de săptămâna a doua a unui Slam, pe tabloul masculin. Episodul 1: Wawrinka, răpus de Raonic

Clasamentul modest avut de Wawrinka – triplu câștigător de Mare Șlem și de Tsonga – finalist în 2008 la AO, după accidentări severe, face posibilă apariția unor meciuri cu sportivi de pe lista capilor de serie, precum Raonic (#16) și Djokovic (#1) încă din primele două tururi.

Într-un meci de patru seturi în care s-au reușit exact 150 de lovituri câștigătoare, Milos Raonic a câștigat o luptă superbă în fața lui Wawrinka, câștigând trei tiebreak-uri consecutive pentru a întoarce scorul de 1-0 la seturi de pe tabelă. Patru break-uri s-au împărțit egal, însă nu i-au putut diferenția în vreun fel pe cei doi, iar nervii lui Raonic au fost mai tari, jocul său fiind bine alimentat cu 39 de ași și 84 de winnere, aproape dublu cât greșelile neforțate (44), pentru o victorie finală cu 6-7(4), 7-6(6), 7-6(11), 7-6(5).

Meciul a avut suspans, momente decisive și o întrerupere la 4-4 în setul 3, când ploaia a dictat închiderea acoperișului pe prima arenă a complexului din Melbourne. Wawrinka arată că, deși s-a reunit cu Magnus Norman, după ce fiica acestuia l-a încurajat să revină în loja lui Stan, mai are de muncit pentru a-și recăpăta seriile victorioase în circuit, în timp ce pentru Raonic continuă cursa, sub îndrumarea lui Goran Ivanisevic, un alt nume care, după Carlos Moya, contribuie decisiv la construcția unui serviciu fabulos pentru canadian. „Sunt recunoscător că am jucat indoor, așa că… mulțumesc pentru ploaie”, a glumit Raonic.

7. Rejucarea primei finale a carierei: Djokovic eficient în fața lui Tsonga, s-a impus de data asta fără set pierdut

Novak Djokovic l-a numit, la final de meci, pe Tsonga „unul dintre jucătorii cu care am avut cele mai importante rivalități ale carierei mele – Australian Open, Jocurile Olimpice. Sper să revină acolo unde îi este locul, în top. A fost greu, s-a simțit tensiunea pe teren„.

Francezul a fost aproape de Djokovic ca număr de lovituri câștigătoare (30, față de 33 ale sârbului), a reușit două break-uri, însă asta nu a fost suficient pentru a-i smulge numărului unu mondial vreun set, așa cum se întâmplase în 2008, în finală, când francezul lua primul set, 6-4, pentru ca apoi Djokovic să ridice deasupra capului primul dintre cele 14 titluri de Mare Șlem pe care le deține în prezent. Sextuplul campion a trecut de turul doi cu victorii în manșe la 3, 5 și 4, ajungând la 16 victorii consecutive în Grand Slam-uri și întărind ideea că, în acest moment, este incredibil de greu de învins la astfel de turnee, chiar și în zilele în care nu îi iese chiar totul.

În același timp, lăsându-i deoparte de Djokovic, Federer și Nadal, lista jucătorilor cu rezultate notabile la Australian Open rămași încă în cursă se subțiază, în condițiile în care, joi, un al doilea semifinalist al ediției 2018 a părăsit întrecerea, după britanicul Kyle Edmund, coreeanul Hyeon Chung fiind învins de francezul Pierre-Hugues Herbert, 6-2, 1-6, 6-2, 6-4.

Tabloul complet al șaisprezecimilor, la masculin: (n.r. – # poziția pe lista capilor de serie)

  • Novak Djokovic (#1) – Denis Shapovalov (#25)
  • Daniil Medvedev (#15) – David Goffin (#21)
  • Fabio Fognini (#12) – Pablo Carreno-Busta (#23)
  • Kei Nishikori (#8) – Joao Sousa
  • Alexander Zverev (#4) – Alex Bolt
  • Milos Raonic (#16) – Pierre-Hugues Herbert
  • Borna Coric (#11) – Filip Krajinovic
  • Lucas Pouille (#28) – Alexei Popyrin
  • Marin Cilic (#6) – Fernando Verdasco (#26)
  • Karen Khachanov (#10) – Roberto Bautista-Agut (#22)
  • Stefanos Tsisipas (#14) – Nikoloz Basilashvili (#19)
  • Roger Federer (#3) – Taylor Fritz
  • Frances Tiafoe – Andreas Seppi
  • Grigor Dimitrov (#20) – Thomas Fabbiano
  • Diego Schwartzman (#18) – Tomas Berdych
  • Rafael Nadal (#2) – Alex De Minaur (#27)

Tabloul complet al șaisprezecimilor, la feminin:

  • Simona Halep (#1) – Venus Williams
  • Serena Williams (#16) – Dayana Yastremska
  • Garbine Muguruza (#18) – Timea Bacsinszky
  • Karolina Pliskova (#7) – Camila Giorgi (#27)
  • Naomi Osaka (#4) – Su-Wei Hsieh (#28)
  • Anastasija Sevastova (#13) – Qiang Wang (#21)
  • Elise Mertens (#12) – Madison Keys (#17)
  • Elina Svitolina (#6) – Shuai Zhang
  • Petra Kvitova (#8) – Belinda Bencic
  • Aryna Sabalenka (#11) – Amanda Anisimova
  • Ashleigh Barty (#15) – Maria Sakkari
  • Caroline Wozniacki (#3) – Maria Șarapova (#30)
  • Sloane Stephens (#5) – Petra Martic (#31)
  • Aliaksandra Sasnovich – Anastasia Pavlyuchenkova
  • Caroline Garcia (#19) – Danielle Collins
  • Angelique Kerber (#2) – Kimberly Birrell
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen