"8 din 10 o voiau pe Sorana Cîrstea". Sever Dron lansează o tradiţie în tenisul feminin românesc. Buzărnescu este naşa unei junioare ambiţioase, de doar 14 ani. "Sper să aibă aceeaşi ascensiune, dar fără necazurile Mihaelei". Cum a pornit proiectul "Naşa" | EXCLUSIV

12 sep 2018 5409 afişări Comentează şi tu Tenis
"8 din 10 o voiau pe Sorana Cîrstea". Sever Dron lansează o tradiţie în tenisul feminin românesc. Buzărnescu este naşa unei junioare ambiţioase, de doar 14 ani. "Sper să aibă aceeaşi ascensiune, dar fără necazurile Mihaelei". Cum a pornit proiectul "Naşa" | EXCLUSIV Foto: Dorel Avăcăriţei 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/17516536/4/andreea-pavelimg-0853.jpg
  • Mihaela Buzărnescu este acum naşa unei junioare de 14 ani, de perspectivă, stângace la fel ca sportiva ce face furori în WTA de mai bine de un an. Numele ei: Andreea Pavel. Zâmbeşte şi ea când se prezintă, anunţând - "ca Andrei Pavel". Este însă doar o frumoasă coincidenţă de nume. Sever Dron i-a făcut o surpriză celei mai promiţătoare jucătoare de la Academia sa, Tenis Club 2000, ducând mai departe un concept pe care l-a lansat când se afla la cârma echipei de Fed Cup a României şi când 8 din 10.

"Fiind căpitanul echipei de Fed Cup a României, am avut şansa de a cunoaşte toate aceste jucătoare care acum sunt din ce în ce mai celebre. Mi-am dat seama cât de mult au muncit. Ele au reuşit să facă ceva ce frumos, adică să îmbine utilul cu agreabilul. Am zis - de ce nu - de această experienţă a lor să profite şi juniorii?", a povestit pentru ProSport Sever Dron, unul dintre cei mai valoroşi antrenori din tenisul românesc, stabilit timp de 17 ani în Franţa.

Trecut prin loja lui Guillermo Vilas şi Henri Leconte, Sever Dron este acum unul dintre cei mai respectaţi mentori din sportul alb, iar proiectul său de suflet le este destinat copiilor. Pentru cei peste 150 de copii care îi trec pragul Academiei, fostul component al echipei de Cupa Davis a României a organizat un eveniment în care protagonistă a fost Mihaela Buzărnescu. A fost prilejul perfect pentru o continuare a ideii care s-a înfiripat la începutul decadei care a pus bazele unei relaţii altfel între Mihaela Buzărnescu şi Andreea Pavel.

La începutul decadei, Sever Dron conducea destinele unei 'naţionale feminine' a cărei vedetă era Sorana Cîrstea, alături de Alexandra Dulgheru şi în care apărea, timid, Simona Halep. "Fiecare fată care a făcut parte din echipa Fed Cup - şi nu e vorba doar despre echipa definitivă, erau 16 fete la început, apoi 8 - avea câte o fată de care se ocupa. Devenise 'naşa' cuiva. Era Alexandra Dulgheru, era Cadanţu, Mădălina Gojnea, Sorana Cîrstea, Niculescu. Nu mai ţin minte exact, dar era o junioară care avea chiar aceeaşi zi de naştere cu naşa ei. Le-am întrebat pe fiecare (n.r. - dintre junioare) - cine vreţi să vă fie naşă? E adevărat, din 10 fete, 8 o voiau pe Sorana Cîrstea. Sorana era la modă atunci, şi acum este, o fată extraordinară şi ea. Până la urmă însă, toate au ales pe cineva", îşi aminteşte Sever Dron.

"Atunci mi-am zis - când oi fi, sau pe unde oi fi - să ajut şi eu copiii. Acum, aici, copiii de la mine de la Academie. De acolo a pornit ideea", explică cel care face de multe ori naveta România - Franţa.

"Andreea Pavel este o jucătoare foarte promiţătoare, joacă foarte mult, e voluntară, învaţă, e bună şi la şcoală. Am zis - de ce nu? Să încercăm cu Mihaela, să vedem ce se întâmplă. Da, e clar, prima pereche de stângace naşă - finuţă. O să fie schimburi de email, schimburi de scrisori. Vom vedea ce va mai fi. Să profite... de fapt să vadă şi ea ce experienţe a avut Mihaela. Sper să aibă aceeaşi ascensiune, dar fără necazurile Mihaelei", a mai spus Sever Dron.

Marţi după amiază, pe terenurile complexului de pe strada Gabriela Szabo, Andreea Pavel a zâmbit non-stop. Micuţă, cu o constituţie fizică longilină şi aparent fragilă, ca şi cea a lui "Miki", bucureşteanca a primit 'botezul' alături de a 23-a jucătoare de tenis a lumii. Un scurt moment la fileu, apoi, când mingile galbene au încetat să mai ţăcăne, 'finuţa' Andreea s-a aşezat alături de 'năşica' Mihaela, pe întreaga durată a unei mini-sesiuni de autografe şi selfie-uri.

"Sunt mândră, normal! Nu mă aşteptam. Am ajuns să o admir, urmărind-o la televizor. Prima dată am văzut-o aici, când încă nu o ştia nimeni. Acum, toată lumea o ştie. Eu joc tenis de la 8 ani. C\nd am început, nu voiam să fac performanţă, dar, mi-a plăcut, am început să joc turnee şi am realizat că asta vreau să fac tot restul vieţii mele. Sunt prima din familie care face sport", spune Andreea, la prima ei întâlnire cu un reportofon al unui jurnalist. Pentru moment, are emoţii şi fuge de camera de filmat.

Momentele alea, când exclami "Aleluia" în timpul unui meci şi când ştii că adversarele s-au păcălit

Nu fuge însă din calea mingii şi nu evită nici dilema numărul unu în tenis: ce au în plus, stângacii? "Gândim, vedem terenul mai bine. Serviciul este un avantaj pentru noi. Ne descurcăm foarte bine în situaţii grele. Uneori păcălim adversarele. La 14 ani, adversarele nu realizează de multe ori ce păţesc. Eu joc cu stânga, ele vor să îmi dea pe rever şi este un pic... le păcălesc. Dau exact pe punctul meu forte. Mie îmi place forehandul plat, dar lovesc şi cu spin", spune Andreea Pavel.
 

Ce meci al Mihaelei a impresionat-o cel mai mult? Răspunde fără să clipească şi arată că este ancorată în prezent. "La ultimul titlu câştigat (n.r. - de la San Jose), meciul cu Amanda Anisimova. "A fost greu. M-am uitat. Ea a jucat foarte bine la început şi era foarte setată pe câştig. Mihaela încerca să preia iniţiativa, dar n-a reuşit în primul set. Abia apoi şi-a revenit şi am zis Aleluia! Apoi şi-a făcut jocul ei şi... a câştigat"

"Acum, că e naşa mea, o să îi dau mesaje, o să o întreb ce să fac când am meci. De fapt, dacă sunt stresată cred că o să o întreb ce să fac"
'finuţa' Andreea

"La început, toţi copiii spun idolul meu este acelaşi, şi acelaşi şi acelaşi. Fiecare are Şarapova - la fete, Djokovic, Nadal, Federer - la băieţi. Idoli. Aţi văzut şi la US Open, când a zis Osaka - am bătut-o pe Serena, era idolul meu. Îmi pare rău că am bătut-o. De aici pleacă toată treaba"
Sever Dron

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.