NATURALIZARE | Tenisul de masă, prins în problemele trecutului. 2009: "Să nu ni le răpească". 2017, tot "nu vom naturaliza niciodată!" şi s-a îngroşat palmaresul de medalii. Fiorii sunt aceiaşi

18 sep 2017 9114 afişări Comentează şi tu Tenis de masa
NATURALIZARE | Tenisul de masă, prins în problemele trecutului. 2009:  "Să nu ni le răpească". 2017, tot "nu vom naturaliza niciodată!" şi s-a îngroşat palmaresul de medalii. Fiorii sunt aceiaşi 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/28346/16732593/1/dodean-samara.jpg
  • În 2009, Daniela Dodean şi Eliza Samara câştigau primul titlu european la tenis de masă - în competiţiile de senioare. Dana avea 21 de ani, Eliza - 20. Erau "tinere speranţe ale tenisului de masă european", iar cele două se impuneau într-o probă în care, la începuturi, România domina întrecerea continentală: dublu feminin.

Primele două ediţii ale Europenelor de tenis de masă, din 1958 şi apoi din 1960, au consfinţit victorii sută la sută româneşti. Mai întâi s-au încoronat campioane Angelica Rozeanu şi Ella Zeller, iar doi ani mai târziu Angelica Rozeanu îşi apăra titlul, alături de Maria Alexandru. Au fost primele două medalii pentru România la CE de tenis de masă. În această probă, a venit apoi succesul sută la sută românesc al dublului Maria Alexandru şi Liana Mihuţ (1978), tripla Mihaelei Şteff (2002, 2003, 2005 - împărtiţă cu croata Tamara Boroš). Apoi, la 31 de ani de la precedentul succes al unui dublu feminin integral românesc, Dana şi Eliza urcau din nou tricolorul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Primul gând al preşedintelui Federaţiei Române de tenis de masă? "Să nu ni le răpească". Era anul 2009 şi Cristinel Romanescu conducea destinele tenisului de masă românesc, ca şi acum. Şi vorbea, în exclusivitate, pentru ProSport, despre o problemă care îi dă fiori şi acum: în timp ce România se dădea peste cap să producă talente, să le crească, alte ţări se specializau în scouting la nivel global. Pentru echipele naţionale.

Şi începeau o maşinărie de acordat paşapoarte pe fast-forward, pentru orice sportiv care se remarca. Cu atât mai mare era tentaţia când apărea un talent care nu venea la pachet cu ochişori oblici. La acel moment, încă exista o urmă de îndoială în ceea ce priveşte importul masiv din China. "Ne este jenă că avem supervalori şi nu avem cum să le recompensăm. Încerc să am răbdare, şarm şi diplomaţie pentru a rezolva şi problema banilor, dar pentru a le şi ţine pe fete aproape. Sunt reale talente şi trebuie să avem mare grijă să nu le pierdem, stau permanent cu frica să nu ni le răpească cineva", declara Romanescu pentru ProSport.

Jurnaliştii ProSport accentuau atunci: 'starea de nelinişte în privinţa campioanelor europene în proba de dublu de la Europenele de la Stuttgart e alimentată atât de tendinţa din ce în ce mai accentuată a unor state de a naturaliza mari jucătoare, ademenindu-le cu o serie de condiţii financiare perfecte, cât şi de realitatea actuală a sportului românesc, în care sponsorii sunt pe cale de dispariţie, iar structurile superioare uită sau întârzie de cele mai multe ori de premiile şi aşa infime'.

Pe Dodean şi pe Samara nu ni le-au răpit

Steagul pe care vor să îl vadă în continuare când urcă pe podium sau când ies campioane europene (adunat, cele două au urcat pe podiumul european de opt ori) este cel cu roşu, galben şi albastru. Asta deşi Eliza şi-a făcut ani buni mâna reprezentându-i pe turcii de la Fenerbahçe în "Liga Campionilor" a tenisului de masă, iar Dana a fost 'un pic' răpită de Portugalia soţului Monteiro - unde este legitimată şi în prezent. Eliza are acum dublă legitimare, la Steaua şi în Polonia.

Regulamentul permisiv al forului internaţional, foamea pentru aur cu orice preţ - unul cu multe, multe zerouri trecute pe cecurile emise ca şi paşapoartele, în regim de urgenţă, le-au răpit însă fetelor multe medalii. Şi multe nopţi. România se încăpăţânează să facă performanţă cu talent autohton. Caucazian. Este mândrie naţională, ambiţie şi o determinare de a nu risipi o resursă extrem de preţioasă. Care există. La fel ca şi o şcoală deja de tradiţie.

"Să ştiţi că există un respect deosebit pentru România atunci când ne ducem în afara ţării. Suntem mult mai bine priviţi de cei din afară şi îmi asum această afirmaţie. Suntem ţara care nu naturalizează sportivi asiatici. Am declarat că nu am naturalizat şi nu ne vom dori niciodată să naturalizăm, pentru că vrem să ne creştem propriii sportivi. Aşa am reuşit să creăm această piramidă la toate nivelurile. Avem cei mai buni juniori din lume. Suntem o curiozitate pentru toată lumea şi este intrigant pentru toată lumea - pentru că lumea ştie că nu avem aia, nu avem aia, că trăim cu un buget... mereu suntem întrebaţi cum reuşim să facem performanţă la un asemenea nivel. Cum reuşim?", afirmă în 2017, la opt ani distanţă faţă de 'momentul zero', când Dodean şi Samara au câştigat primul titlu european, Beatrice Romanescu, managerul Federaţiei Române de Tenis de Masă, la emisiunea ProSport LIVE, după victoria echipei România la Europeanul din Luxemburg.

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a păstrat discursul în tot acest timp. "Nu, în perioada următoare, România nu-şi propune aşa ceva (n.r. - naturalizări), avem copii deosebiţi, tehnicieni deosebiţi, n-avem de ce să importăm valoare, valoarea o facem noi şi ştim să o facem, doar că ne mai trebuie câteva lucruri, gen finanţare, sprijin şi un pic de infrastructură'', declara Cristinel Romanescu pe final de 2015.

20 de medalii de aur a adunat România la Campionatele Europene de tenis de masă

74 de medalii are România, în total, la CE: 20 de aur, 21 de argint, 33 de bronz, potrivit site-ului Federaţiei Române de specialitate

Apoi, discursul se accentua.

"Noi nu vom naturaliza niciodată! Avem cele mai bune jucătoare şi avem şcoli valoroase în toată România",
Cristinel Romanescu, preşedintele FRTM, pentru ProSport

Ţări precum Germania, Spania, Olanda sau Anglia oferă, de ani buni, doar pentru instalare, după ce fac toate actele de naturalizare, între 10.000 şi 30.000 de euro.

China este 'zona preferată de racolare'. În clasamentul mondial internaţional, o singură reprezentantă a Europei sparge monopolul chinezo-japonezo-singaporezo-koreano-taiwanez din Top 15: 'nemţoaica' Han Ying. În Top 30 sunt şapte reprezentante ale Europei: trei fete pentru Germania - Han Ying, Shan Xiaona şi Petrissa Solja (locul 28, la egalitate cu Samara), una pentru Olanda - Li Jie, una pentru Turcia - Hu Melek, una pentru Austria - Liu Jia şi una pentru România - Eliza Samara - locul 28, dar peste germana Solja, conform criteriilor de departajare.

China ocupă primele patru poziţii, şapte din Top 18. Japonia are şi ea 7 fete în Top 20.

„Chinezii dispun de o arie de selecţie extrem de largă şi le este foarte uşor să cristalizeze vreo trei formule de aceeaşi valoare. Din această cauză, jucătoarele şi băieţii care simt că nu şi-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru naţională optează să plece. Cum se naturalizează atât de rapid? În unele ţări simplu: Ministerul Sporturilor tratează cu Ministerul de Externe! Şi lucrurile sunt puse rapid la punct"

Cristinel ROMANESCU, preşedinte FRTM

  • Prin comparaţie, Federaţia Română de Baschet a dorit să naturalizeze doi americani pentru Eurobasket-ul organizat în această toamnă, la Cluj. Giordan Watson a fost primul nume intrat în discuţie, încă din 2015. Americanul a primit cetăţenia din partea Guvernului României, însă prea târziu, după ce România trimisese lista cu lotul final către FIBA (Federaţia Internaţională de Baschet). Astfel, americanul a fost naturalizat... degeaba.

Viorel Filimon explica în 2013 fenomenul "implanturilor din China" care a devenit un sindrom al tenisului de masă European.

Han, de departe numărul unu în Germania, nu ar fi avut nicio şansă de a intra în Top în China - afirma reputatul antrenor. "În China, fiecare provincie are câte un Campionat Naţional. Câte provincii sunt în China din punct de vedere geografic, cam atâtea Campionate Europene sunt acolo! E greu de făcut o clasificare. Acum, dacă luăm în calcul clasamentul mondial, în care ea reprezentând Germania are posibiltatatea să joace nişte turnee internaţionale, apare între primele 40. Lucru care nu e elocvent! Pentru că nu toţi jucătorii din China au acest drept. Normal, la fiecare competiţie internaţională, fiecare ţară nu poate fi repezentată de mai mult de şase jucători. Vă daţi seama că stând în China, n-avea niciodată şansa să intre într-un clasament mondial. Sunt multe alte tipe valoroase care nu-i dau această posibiltate. Înregistrându-se acum cinci ani pentru Germania, Han a jucat la diverse echipe de club, a făcut şi antrenament în China şi acum a jucat din postura de cetăţean german", explica  Filimon. Vorbea exact despre jucătoarea care abia trecuse pragul de 30 de ani, revenea la masă după ce devenise mamă, iar acum, la ediţia din 2017 a Europenelor, a jucat finala împotriva României.

"Germanii au calculat, pentru că în ultimii patru ani noi i-am bătut mereu. Şi-au dat seama că dacă nu vor schimba ceva n-au nicio şansă. Şi au adus două chinezoaice să nu fim obişnuite cu ele. Joci de câteva de ori cu un adversar - afli amănunte tehnico-tactice, pentru că fiecare jucător şi antrenorul îşi formează deja o carte de vizită a adversarului. Dacă ştii să foloseşti toate punctele la maximum, dacă ai posibilităţile tehnice să schimbi tactica ori de câte ori e necesar şi dacă are cine să-ţi spună cum să câştigi, e bine. Dar dacă mergi după o idee fixă de-a ta, poate că vei pierde toată cariera",
Viorel Filimon, antrenorul echipei României, într-un interviu ProSport

Tenisul de masă rămâne prizonierul aceleiaşi probleme. Cât de european este un Campionat European? Cât mai rezistă "insula României", într-un ocean care aruncă numai priviri mijite spre ea?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.