91 DE LOVITURI | Cum se explică cel mai lung schimb de mingi din tenisul de masă mondial în 2015. Campionul Andrei Filimon comentează pentru ProSport | VIDEO

Redactor:
Andru Nenciu
91 DE LOVITURI | Cum se explică cel mai lung schimb de mingi din tenisul de masă mondial în 2015. Campionul Andrei Filimon comentează pentru ProSport | VIDEO
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

Faza optimilor de finală din cadrul Openului Cehiei la tenis de masă a propus un meci de poveste. În decisivul partidei Par Gerrell (Suedia) – Adrien Mattenet (Franța), când tabela afișa 10-10, cei doi sportivi au devenit protagoniștii unui raliu de 91 de mingi! Punctul a fost câștigat, după un minut și 35 de secunde, de jucătorul nordic, aflat pe poziția a 38-a în clasamentul mondial, dar suspansul s-a menținut încă aproape cinci minute. La turneul de la Olomouc, Gerell s-a impus în setul al șaptelea, scor 17-15, și a pătruns în sferturile de finală, după 4:3 (11-9, 7-11, 11-9, 9-11, 13-11, 9-11, 17-15) cu Mattenet (45 ITTF). Nerefăcut din punct de vedere fizic, Gerrell n-a mai avut reacție în sferturi, cedând clar disputa cu japonezul Naharu Yoshimura, scor 1:4.

  • Pentru a afla care sunt factorii care pot influența un asemenea schimb de mingi, ProSport a stat de vorbă azi cu unul dintre cei mai buni jucători din istoria tenisului de masă românesc. Constănțeanul Andrei Filimon (38 de ani), multiplu campion al României, joacă la cel mai înalt nivel de peste 20 de ani. În 2009 atingea cea mai înaltă poziție din carieră în topul mondial, locul 53 ITTF, iar de pe 25 septembrie va evolua alături de naționala României la Campionatul European de la Ekaterinburg (Rusia).


Andrei Filimon impresionează printr-un rever necruțător

Salut, Andrei! Îi  cunoști pe Gerrell și Mattenet?
Pe Mattenet îl știu, am jucat și eu cu el, e 1-1 la meciurile directe cu Adrien. L-am bătut o dată, când el abia apăruse în tenisul de masă mondial, iar el m-a învins în urmă cu câțiva ani, la Campionatul European din Polonia. Am văzut și eu filmulețul, suedezul nu lovește foarte tare în minge, este cel pasiv, dar dacă scorul era 0-0 în decisiv, după trei mingi ar fi dat să rupă masa.

Seamănă cei doi ca stil cu vreun mare jucător al lumii?
Acum mulți ani, când eu eram mic, impresiona în tenisul de masă mondial Jan-Ove Waldner, el juca în stilul celor doi protagoniști ai celui mai lung schimb de mingi din 2015. El făcea blocaj, el dădea „baloane” din spate, numai că în acea perioadă se folosea  mingea mică, de celuloid (n.r. – în prezent mingile sunt fabricate din plastic) cu un diamentru de 3,8, acum se folosesc cele de 4 +. Și acest schimb de mingi scoate în evidență faptul că azi trebuie să deții o forță foarte mare pentru a-l pune în dificultate pe adversar atunci când returnezi dintr-o poziție mai dificilă, departe de masă.

Jan-Ove Waldner (49 de ani), cunoscut drept Mozart al tenisului de masă, a devenit campion olimpic la simplu în 1992 și a cucerit argintul la ediția de la Atlanta 2000. Campion mondial la simplu în 1989 și 1997, suedezul născut în Stockholm are un capital imens de popularitate în China, unde tenisul de masă e sport național. I se spune Lao Wa (Bătrânul Wa), iar în 2000, potrivit unui sondaj realizat de o televiziune de sport din Beijing, Waldner era mai cunoscut în China decât Bill Clinton.

Și cum afectează noua minge jocul?
Venea mai tare și prindea mai mult efect, chinezii aveau priză toc și nu puteau să lovească tare când se întâlneau cu un jucător precum Waldner care aborda același stil precum cei doi jucători care au schimbat 91 de mingi.

Hai să ne întoarcem puțin la cei doi. Cum i-ai putea descrie?
Suedezul are un serviciu foarte bun și deține un control de clasă, cam asta joacă el de obicei, cam ceea ce a jucat francezul împotriva lui. Francezul are o pregătire fizică optimă și e obișnuit cu mingile astea. Ei au încercat să încetinească jocul și în contextul în care scorul era 3-3 la seturi și 10-10, deci se aflau într-un punct foarte important al confruntării. Dacă stai la distanță de masă la care a stat francezul și pui mingile pe fundul mesei, pentru a nu-i da șansa să apropie de fileu și să valorifice avantajul poziției, se poate juca pentru foarte mult timp. Totul e să trimiți mingi înalte și lungi.

Un asemenea schimb de mingi mă face să cred că Mattenet și Gerrel sunt foarte puternici la nivel mental.
Suedezul e un pic mai calculat, mai echilibrat, dar și francezul e strong din punct de vedere psihic.

Ai sesizat vreun oment psihologic pe parcursul celor aproape două minute în care mingea n-a căzut de pe masă?
A fost un schimb de mingi foarte intens, care i-a uzat pe cei doi, dar uite că au reușit să-și mențină concentrarea până la capăt.

Au jucat și pentru spectacol?
Nu, deloc. Și ți-am și spus de ce. Scorul era 3-3 și 10-10, deci era exclus spectacolul, era o minge decisivă și așa au hotărât ei. E clar cel mai lung schimb de mingi din 2015, iar raliul capătă o altă dimensiune și prisma faptului că s-au aflat față în față doi atacanți.

„Doi apărători ar fi ajuns și la 200 de mingi într-un raliu”

Cam câte mingi ar fi schimbat la acest scor doi apărători?
Se poate ajunge și la 200 de mingi. De obicei, dacă se întâlnesc doi apărători care nu atacă niciunul se face activizare destul de repede. Asta înseamnă că în țarc poate apărea un al treilea arbitru care numără mingile. Cel care servește trebuie să facă punctul în 13 mingi. Dacă nu se termină schimbul și atinge mingea a 13-a oară, cel care a servit a pierdut punctul. În acest meci suedezul a încercat să le pună  foarte mult pe masă, nu prea riști, dar ultima s-a jucat ca la tenis de câmp, până atunci a fost puțin safety. Așa spunem noi când încercăm să nu riscăm: jucăm safety.

Tu nu ai un asemenea stil de joc. De ce?
Mie îmi place să joc ofensiv.

Ai jucat vreodată un număr atât de mare de mingi într-un singur raliu?
Eu am un joc foarte riscant și lovesc foarte tare mingea. Lovind mingea atât de tare mi-ar fi greu să țin atâtea mingi pe masă. Fie nu o mai prinde adversarul, fie greșesc eu.

O ultimă întrebare. Cum ai descrie tenisul de masă într-o singură propoziție?
Tenisul de masă este cel mai rapid sport. Și cu asta cred că am spus totul.

Andrei FILIMON

  • Data și locul nașterii:  27 iulie 1977 / Constanța
  • Înălțime / greutate: 1,76 m / 72 kg
  • Dreptaci
  • Club: Topspin 08 Constanța
  • Primul antrenor: Viorel Filimon
  • Actual antrenor: Viorel Filimon
  • Joacă în naționala de seniori de la vârsta de 15 ani
  • Paletă: Butterfly
  • Cel mai înalt loc ocupat în topul mondial: 53 ITTF (2009)

Marea satisfacție a lui Andrei Filimon din această toamnă a fost generată de faptul că turul Superligii Naționale de seniori a fost câștigat de echipa sa, Topspin 08 Constanța, formată din doi cadeți și un junior. Clubul a fost înființat de Andrei în 2008 și a cucerit de patru ori titlul la nivel național. În turul Superligii echipa a fost formată din Cristi Pletea, Rareș Sipoș și Denis Țărnea.

Tenisul de masă, una dintre cele mai rapide și mai spectaculoase discipline sportive, a surprins în 2014 printr-o schimbare ce i-a prins pe contre pied pe jucători, oficiali și pe organizatorii de turnee. Chiar și pe asiaticii care ar cunoaște orice secret. Pentru că mingea din celuloid a fost schimbată cu mingile din plastic, unele care le pun probleme și jucătorilor români.

Principalele ipoteze pentru decizia de schimbare a plasticului cu celuloid

1. Criza de celuloid Conform dexonline, celuloidul este materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale. Adam Sharara, președintele ITTF, a admis, conform tennistable.about.com, „există o criză de celuloid în ultima vreme”

2. Pericol pentru siguranță avioanelor. O altă ipoteză avansată e generată de modul în care pachetele de mingi din celuloid erau transportate. Cum celuloidul este ușor inflamabil, companiile aeriene se fereau să le transporte de teama unor posibile evenimente nedorite. Containerele care urmau să le protejeze erau mult prea scumpe pentru producători, iar o variantă ieftină și bună devenea transportul pe apă. „Această explicație e cea mai plauzibilă pentru adoptarea deciziei în privința schimbărilor mingii”, spune un oficial român.

3. Reducerea vitezei. Mai ales în partidele băieților, mingea circula cu o viteză extrem de rapidă, iar spectatorii și telespectatorii aveau probleme în a urmări desfășurarea unui „raliu”. ITTF ar fi schimbat mingea și pentru a reduce viteza, dar și pentru a nu i se imprima mingii un efect consistent.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Pariul incredibil pus de milionarul român care construieşte un castel în România! „Stăteau ţăranii şi se închinau”
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen