JO de Tineret, Nanjing: sabrerul Tudor Cucu - Dumitrescu, impresii din mijlocul satului olimpic. "Concursul pe echipe a fost unic. Am avut însă un pic emoţii când floretista a întârziat 30 de minute"

25 aug 2014 388 afişări Scrima
JO de Tineret, Nanjing: sabrerul Tudor Cucu - Dumitrescu, impresii din mijlocul satului olimpic. "Concursul pe echipe a fost unic. Am avut însă un pic emoţii când floretista a întârziat 30 de minute"

Tudor Cucu a fost unicul reprezentant al României la Nanjing, în concursul de scrimă, la sabie, obţinând două clasări în Top 10: locul nouă la individual şi poziţia a şasea într-o inedită întrecere pe echipe, gândită special pentru Jocurilor Olimpice de Tineret, în care şase scrimeri din tot atâtea ţări (câte un băiat şi o fată pentru fiecare dintre cele trei arme - spadă, sabie, floretă) şi-au unit forţele pe planşă. Sportivul care va împlini 17 ani la finalul lunii septembrie a vorbit pentru ProSport despre prima sa experienţă olimpică, despre blocurile şi forfota din satul olimpic: "concursul a fost clar mai special decât oricare altul. Mi-a plăcut să văd că toţi de acolo au dat tot ce au putut. Dar... nu cred că o să îmi lipsească nimic, sincer. Am terminat concursul şi... Mi-e cam dor de casă. Aştept să mă întorc în ţară!", recunoaşte cu multă inocenţă stelistul.

"Este o senzaţie foarte frumoasă atunci când tragi pe asemenea planşe, la un asemenea nivel; eşti plin de emoţii dar şi de concentrare şi voinţă! Aş fi vrut să ajung şi pe planşa de finală, dar se pare că nu a fost ziua mea", descrie Tudor competiţia olimpică. La individual, sabrerul tricolor a fost la o tuşă de sferturi, fiind învins de egipteanului Mostafa Ayman, 14-15, după ce la jumătatea duelului pentru un loc pe tabloul de opt, reprezentantul CSA Steaua se desprinsese la cinci tuşe. Pauza a schimbat însă complet aspectul jocului. Ayman a punctat aproape de trei ori mai mult în repriza secundă, comparativ cu prima, acesta adjudecându-şi actul secund cu 11-4, suficient pentru a câştiga la diferenţă de o tuşă întâlnirea. "Nu pot să zic că am fost foarte surprins aici, mă aşteptam să fie o atmosferă specială" a punctat sabrerul care şi-a câştigat dreptul de participare la Nanjing în primăvara acestui an, atunci când a terminat pe cinci concursul individual din cadrul Campionatelor Mondiale de juniori şi cadeţi, de la Plovdiv, în Bulgaria (al patrulea sabrer european în clasamentul final).

Concursul pe echipe: "spre finalul meciului ne-am moleşit". Claudia, floretista din Italia, le-a dat emoţii, după ce a întârziat o jumătate de oră la încălzirea de la începutul concursului

Jocurile Olimpice de Tineret programează o serie de întreceri pe echipe "continentale", pentru  ca majoritatea sportivilor să îşi poată găsi coechipieri. La scrimă, obişnuitul concurs cu cvartetele naţionale pentru fiecare armă a fost înlocuit de o întrecere mixtă, în care concurenţii de la spadă, floretă şi sabie s-au succedat pe planşă. Echipa s-a format în urma rezultatelor de la individual, europenii cu cea mai bună clasare din fiecare dintre cele 6 finale de simplu alcătuind prima echipă a Europei şi aşa mai departe. Tudor Cucu a fost repartizat în echipa a patra a bătrânului continent, alături de spadasinul Samuel Unterhauser (Germania), floretistul Petar Files (Croaţia), spadasina Inna Brovko (Ucraina), floretista Claudia Borella (Italia) şi sabrera Theodora Gkountoura (Grecia). "Concursul pe echipe a fost într-adevăr o experienţă unică. Am avut coechipieri buni, chiar am avut şanse pentru intrarea în semifinale, dar spre finalul meciului ne-am moleşit şi am pierdut la o oarecare diferenţă de scor... dar am ieşit pe 6, a fost un rezultat ok. M-am înţeles foarte bine cu ei, erau foarte de treabă", a rezumat Tudor Cucu evoluţia în urma căreia prima echipă Asia-Oceania a depăşit formaţia europeană cu scorul general de 30-22.

Nanjing a demonstrat că într-o astfel de echipă, formată ad-hoc, pot apărea mari gafe de organizare: moldoveanul Ion Aric s-a găsit singur în arenă la începutul sfertului de finală din concursul de tir, după ce coechipiera sa, din Ucraina, s-a trezit târziu iar şoferul de taxi care ar fi trebuit să o ducă rapid la complexul sportiv s-a rătăcit. Tabela a punctat astfel un abandon şi un rezultat oficial "nu au tras". Chiar dacă au fost departe de dramatismul situaţiei de la tir, emoţiile nu au lipsit nici pe planşă. "Am avut un pic de emoţii până a apărut Claudia, care a întârziat vreo 30 de minute pentru încălzire", a recunoscut Tudor Cucu.

Satul olimpic forfoteşte, dar Tudor Cucu preferă să evadeze înfara zonei blocurilor în care sunt cazate delegaţiile


În satul olimpic, sportivii pot alege între diferitele work-shop-uri: ateliere de creaţie, exerciţii de caligrafie, lecţii despre fair-play sau măsuri de siguranţă. Sau se pot relaxa cu partide amicale de darts

Chinezii s-au întrecut în a organiza cât mai multe activităţi cultural-educative şi artisitce pentru a menţine o atmosferă plăcută în satul olimpic, în încercarea de a atinge unul dintre obiectivele acestei competiţii rezervate tinerilor atleţi cu vâtste cuprinse între 14 şi 18 ani - socializarea . Însă chiar dacă recunoaşte efortul gazdelor, Tudor Cucu savurează altfel zilele libere de după terminarea concursului, ultima sa probă încheindu-se pe 20 august. "Satul olimpic e super, sunt foarte multe activităţi, care mai de care mai plictisitoare... şi tot felul de concerte, dansuri, grupuri care cântă sau se joacă... e foarte interesant. Eu încerc însă în zilele libere să stau cât mai mult afară din sat, să mă plimb prin oraş sau să merg la alte întreceri", recunoaşte sabrerul tricolor.

140.000 de metri pătraţi este suprafaţa satului atleţilor din Nanjing, sportivii, reporterii acreditaţi la competiţia din China şi tinerii ambasadori ai Jocurilor fiind toţi cazaţi în această zonă special construită pentru a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret. Sportivii sunt grupaţi pe delegaţii, fiecare echipă având repartizat un anumit număr de apartamente.

Foto: Augusto Bizzi, preluare frscrima.ro

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.