INTERVIU | Simona de aur a cucerit Qatar-ul. „Răsuna mall-ul când strigau ‘Hai Simona!'”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Dec. 2014, 00:20 Actualizat: 09 Dec. 2014, 09:31 Highlight
  • Epuizată, dar fericită, Simona Gherman a revenit în România cu prima medalie de aur într-un concurs individual de Grand Prix la scrimă
  • La Doha, spadasina de 29 de ani a tras în calificări, pentru că poziționarea în clasamentul general nu îi asigura prezența directă pe tabloul de 64, a mers ceas, și-a învins coechipiera, pe Ana Maria Brânză într-un duel super-tacticizat, cu 4-3 și a reușit asaltul perfect împotriva italiencei Bianca Del Carretto, campioana europeană a spadei femine.

Hai Simona!„, hitul anului în sportul românesc, a răsunat în mall-ul din Doha, pentru ultimele două asalturi, din piepturile a  zeci de români veniți cu copiii pentru că „au auzit că este un concurs de scrimă și trage și România„. Simona Gherman nu a apucat să își sărbătorească succesul sau să se oprească pentru obișnuita sesiune-fulger de shopping din orașele în care concurează, chiar dacă în ultimele două faze ale concursului a tras în buza magazinelor. A ajuns în România, unde a avut de despachetat și împachetat bagaje: după o singură zi de pauză, pleacă la Poiana Brașov, într-un cantonament de 11 zile, iar pe lângă bagajele ei, se adaugă bagajele fetiței și ale soțului, care vor ajunge și ei, vineri, la Poiana Brașov. A găsit totuși luni seară câteva minute pentru a vorbi pentru ProSport, încă „la cald”, despre una dintre cele mai frumoase și neașteptate performanțe ale carierei.

Felicitări pentru prima victorie în proba individuală la un Grand Prix. Cum a fost, cum te simți?
Wow, nu stiu cum să descriu cum mă simt. A fost nesperat de bine. Am mers la acest Grand Prix fără așteptări, pentru că în primele două concursuri am avut ceva probleme: mi-a fost destul de greu să mă calific pe tabloul principal. În primele meciuri, de sâmbătă, parcă îmi este greu să mă concentrez, să îmi intru în ritm, cu asalturile de cinci tușe, cu sistemul de grupe. Mi-am propus să ajung în primele 16, ca să scap de aceste calificări, dar nu îmi puneam speranțe la medalie. A fost o surpriză și pentru mine.


Simona Gherman a terminat pe locul 31 prima etapă de Cupa Mondială, de la Legnano, în timp ce în China, la Xuzhou, a fost învinsă în calificări, terminând pe 75.


Cum ai sărbătorit victoria?
Nu am apucat să sărbătoresc deloc. Am ajuns în cameră la zece seara! A fost o zi extrem de lungă și de obositoare. Am căzut rupte. Am plecat la sală la șapte dimineața, am tras în sală până în sferturi inclusiv, apoi ne-am mutat. În semifinale și finală am tras intr-un mall. A fost greu. Și fizic, și psihic. A trebuit să reluăm toată partea aceea cu concentrarea, să o luăm de la capăt. E o nebunie să tragi în mall, cu toată hărmălaia cu tot ce se întâmplă.

Nu ai mai tras în condițiile astea?
Niciodată la un Grand Prix. La Europene și Mondiale, da. La Mondiale, când am câștigat prima dată (n.r. – la ediția din 2010 a Campionatelor Mondiale, organizate la Paris, în Franța, cvartetul de spadă al României format din Simona Gherman – pe atunci, Simona Alexandru, Ana Maria Brânză, Loredana Dinu – Iordăchioiu pe foaia de concurs și Anca Măroiu s-a impus în finală în fața Germaniei), am tras în Grand Palais de Paris, ultimele faze. Qatarul a vrut însă mereu să fie mai special. Am înțeles că și anul trecut, când a câștigat Ana, la fel au tras. Este impresionant, dar greu și obositor.

Ai spus că a fost o zi plină și obositoare, dar pentru că finala a fost într-un mall, ai apucat să faci și puțin shopping de sărbători la Doha?
Nuuu! Este prima dată când mă întorc acasă, la fata mea și la nepoți fără nimic, niciun cadou. Nu am apucat, a fost totul mult, mult prea obositor. Dar promit că o să mă revanșez.

Momentele decisive ale finalei: „Embrich a schimbat tactica, dar dacă știam că ultima tușă o să o dau eu. Înainte de semifinală am simțit oboseala”

Pe tabloul principal, au fost două meciuri decise la diferență de o tușă – pe tabloul de 32, 9-8 cu Embrich, apoi în sferturi cu Ana Maria Brânză și o semifinală cu campioana europeană.  Care a fost „momentul critic” al concursului?
Cred că cele două asalturi încheiate la diferență de o tușă.  Au fost situații diferite. Embrich m-a surprins: a început cu o tactică, eu am avut propria strategie și dominam. Conduceam cu 3-4 tușe, apoi ea a schimbat tactica și s-a apropiat de mine. A schimbat, a venit foarte aproapre. Dar parcă știam că eu voi da tușa decisivă.

Și cu Ana Maria Brânză?
A fost un schimb în nota obișnuită. Așa ni se întâmplă de fiecare dată când tragem una împotriva celeilate. Ne cunoaștem atât de bine, de fiecare dată spun – rezultatul depinde de ziua pe care o prinde fiecare. Nu știi niciodată înaintea duelului cine câștigă – dacă câștigă Ana, dacă câștigă Simona. Am câștigat eu.


Parcursul Simonei Gherman la Doha

Tabloul de 64:          Simona Gherman (România) – Nathalie Moellhausen (Brazilia) 13-9;
Tabloul de 32:          Simona Gherman (România) – Irina Embrich (Estonia) 9-8;
Tabloul de 16:          Simona Gherman (România) – Amelie Awong (Franța) – 15-8;
Sferturi de finală:   Simona Gherman (România) – Ana Maria Brânză (România) – 4-3;
Semifinale:              Simona Gherman (România) – Bianca Del Carretto (Italia) – 15-8;
Finală:                       Simona Gherman (România) –  Erika Kirpu (Estonia) – 15-10.


La Campionatul European în turul doi, duelul cu Ana Maria s-a terminat 9-8. Acum au fost și mai puține tușe puse pe tabelă, un scor mai mic, 4-3, în prelungiri. Veți coborî și mai mult scorul?
(Râde) Nu neapărat. Totul depinde de tactica pe care o alegi în ziua respectivă. Ne cunoaștem foarte bine, ne este greu să găsim ceva cu care să ne surprindem reciproc. Ne antrenăm zi de zi împreună. În timpul asaltului decizi când încerci să declanșezi atacul. Data viitoare s-ar putea ca una dintre noi să vrea să încerce ceva mai devreme. Nu știu de acum. Dar sper ca de acum înainte să ne întâlnim cât mai târziu pe tablou, dacă se poate în semifinale sau finală.

Meciul din semifinale a fost lejer, 15-8. Cum ai surprins-o pe italiancă?
Până în semifinale nu am simțit că am obosit, dar atunci am simțit oboseala. Mi-am dorit însă atât de mult să trag în finală, să merg până la capăt, încât am fost mai hotărâtă pe planșă. Am forțat, am tras la maximum, am fost extrem de concentrată și totul mi-a mers foarte bine. A fost singurul asalt în care nu am avut nici un moment de ezitare, nici un moment de cădere, ceea ce este foarte dificil într-un duel până la 15. Când am terminat, eram foarte obosită, stresată psihic, dar a fost duelul perfect, cel mai bun asalt al concursului.

Când ai știut că aurul este al tău?
De-afară, părea că se știe că voi câștiga, când m-au văzut cum trag. A părut ceva firesc. Eu însă nu am crezut că am câștigat decât după ultima, ultima tușă. După salut. Mi-a fost frică de fiecare trăgătoare, nu am avut senzația că eu voi câștiga până la ultima tușă pe care am câștigat-o. Tot credeam că mai trebuie să câștig, că trebuie să mai trag, că mai vine cineva peste mine, că mai este o tușă de făcut și mai am de muncă.

Am văzut pe site-ul federației o fotografie cu mulți copii, de la concurs, v-ați fotografiat împreună cu steagul României. Ai avut o galerie de pitici? Cine erau?
Am avut galerie, da. Au venit foarte mulți români la semifinale și finală, în mall. Înțeleg că sunt mulți în Qatar și când au auzit că este un concurs de scrimă la care participă și România… au dat buzna!  Răsuna mall-ul când strigau „Hai Simona!”. A fost o atmosferă foarte frumoasă. Iar la final, m-au înconjurat copiii. M-am simțit foarte bine.


Mămica Simona Gherman a fost înconjurată de copii și la Doha FOTO: Augusto Bizzi, sursa frscrima.ro

Este sfârșitul  perfect de an?
Am început anul destul de bine, Europenele au fost bune, apoi am avut o cădere, ușor, la Mondiale. A fost apoi pauză. Cred că ne-a luat și puțin pe nepregătite schimbarea de calendar. Eram obișnuite că anul începe în ianuarie, acum am inceput în octombrie, ne-a dat peste cap puțin, dar se pare că suntem în cărți  – doar până acum am fost pe rând, pe podium, la fiecare concurs (n.r. Ana Maria Brânză a obținut argintul la etapele de Cupă Mondială de la Legnano și Xuzhou). Sper să pornim cu dreptul în noul an.

Simți că 2014 este anul tău și poate fi sezonul 2014/2015 sezonul tău?
Nu știu. Îmi doresc să fie. Medalia asta îmi dă încredere în mine, pentru că am avut momente dificile, am avut și probleme de încredere.  

Mulțumesc și succes!
Mulțumesc și eu.
 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 09 Dec. 2014, 00:20 Actualizat: 09 Dec. 2014, 09:31 Highlight
Pe aceeași temă
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
Adevărul despre emisiunea lui Cătălin Măruță! O angajată Pro TV a rupt tăcerea
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte VIDEO
O femeie din Bucureşti care depăşea coloana pe contrasens s-a întâlnit cu un tramvai şi i-a cerut să se dea la o parte ...
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
ANM a facut anuntul! Cand vine cu ADEVARAT iarna. Prima NINSOARE e aproape
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
Experţii avertizează că motoarele maşinilor electrice ar putea provoca daune mediului înconjurător
„Nu am regrete! In meseria asta nu are rost sa te intorci!” Becali l-a vrut la FCSB in vara, dar a refuzat: acum e somer de lux
„Nu am regrete! In meseria asta nu are rost sa te intorci!” Becali l-a vrut la FCSB in vara, dar a refuzat: acum e somer ...
Gigi Becali e devastat!  Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Gigi Becali e devastat! Fiica sa a fost părăsită imediat după nuntă!
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi şi cămătărie în închisoare
Gardianul ajuns printre cei mai bogaţi angajaţi din penitenciarele României. Cum a făcut avere în stil mafiot din şpăgi ...
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. Omul legii a rămas perplex - VIDEO
O tânără beată şi plină de dorinţă i-a făcut ceva ULUITOR poliţistului care a reţinut-o: „Ah, da... îţi place?”. ...
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Îl mai ţii minte? Ce face acum Krum Bibişkov, atacantul pe care Gigi Becali l-a dat afară după 120 de minute
Ministrul Muncii seamănă panică printre pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile
Ministrul Muncii seamănă panică printre pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile
N-are rușine! Anna Lesko s-a pozat fără nicio haină pe ea. Imagine demnă de filmele pentru adulți
N-are rușine! Anna Lesko s-a pozat fără nicio haină pe ea. Imagine demnă de filmele pentru adulți
Pentru EA a parasit-o pe fiica lui Becali! Tocmai a castigat un concurs de Miss. Denisa e o adevarata BOMBA sexy
Pentru EA a parasit-o pe fiica lui Becali! Tocmai a castigat un concurs de Miss. Denisa e o adevarata BOMBA sexy
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Fiica lui Gigi Becali a fost părăsită pentru o vedetă! Și-au oficializat relația pe Facebook
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Horoscop Minerva pentru săptămâna în curs! Zodiile trec prin foc înainte de mercur retrograd
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ca avea o amanta
Nunta mare in showbiz: se marita dupa ce a fost parasita de primul sot! A divortat in 2017 de sotul infidel. Cum a aflat ...
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de la 16 ani
Câte operaţii estetice are Andreea Bănică? Artista a recunoscut TOT. A suferit o intervenție chirurgicală încă de ...
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și acum pozează fără rușine! Imagini cu ea GOALĂ au ajuns pe internet ! FOTO
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii au reacţionat vehement
FOTO! Loredana Groza, cea mai indecentă apariţie la 49 de ani! IMAGINILE FĂRĂ RUŞINE au ajuns pe internet şi fanii ...
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
Mărturisirile Andreei Berecleanu despre soțul ei. Cum este, de fapt, mariajul ei
În Parlament, s-a decis ca pădurarii să aibă-n dotare arme letale și la pensionare să primească cinci salarii
În Parlament, s-a decis ca pădurarii să aibă-n dotare arme letale și la pensionare să primească cinci salarii