FOTO| Cu copiii la antrenamente. Super mămicile din scrima românească, Gherman şi Măroiu trag pentru Rio 2016

11 feb 2015 1638 afişări Scrima
 FOTO| Cu copiii la antrenamente. Super mămicile din scrima românească, Gherman şi Măroiu trag pentru Rio 2016
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Echipa feminină de spadă va concura între 13 şi 15 februarie la etapa de Cupă Mondială de la Buenos Aires. Ana Maria Brânză, Loredana Dinu, Ioana Adriana Dumitru, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Simona Pop vor lua startul în competiţia din Argentina cu obiectivul de a “înţepa” podiumul. Super mămicile echipei, Gherman şi Măroiu au o dublă motivaţie în lupta pentru a ajunge la Rio 2016.

Au câştigat de două ori titlul mondial cu echipa. Şi de trei ori pe cel european, tot cu echipa. Timp de doi ani au fost cele mai bune din lume. Au urmat Jocurile Olimpice de la Londra unde echipa a terminat pe locul 6. Dezamăgite de acel rezultat, s-au retras, însă au hotărât să încerce încă o dată, o ultimă şansă, să urce România pe podiumul olimpic. Au revenit în sala de antrenamente, însă în postura de mămici, susţinute şi încurajate de cei mai mici membri ai familiei.

La 4 luni, primul cantonament

Simona Gherman a revenit pe planşă anul trecut şi a fost prima dintre fetele din vechea gardă care i s-au alăturat Anei Maria Brânză. În plus, Simona nu s-a întors singură în sală, ci însotiţă de fetiţa ei, Ioana-Teodora, în vârstă de un an şi aproape 2 luni: „Prima dată Ioana a intrat în sală la 3 luni jumătate, la 4 luni a avut primul cantonament şi de atunci e numai în sala de scrimă. Când aude spadele şi vede măştile e captivată total, nu mai spune nimic, nu mai mişcă, în sală e singurul loc unde e cel mai liniştită”, explică Simona. În plus, apariţia micuţei îi dă campioanei europene la individual din 2012, de la Legnano, o motivaţie suplimentară: „Mă întăreşte, îmi dă încredere mai multă în mine, forţă de muncă mai mare şi energia de care am nevoie. În plus, este un copil cuminte care mă lasă să dorm noaptea , am tot sprijinul din partea ei”.  

Simona, într-o fotografie specială alături de fetiţa ei

„Sunt mai rea!”

Simo a revenit senzaţional şi a contribuit la aurul cucerit de România la Europenele de la Strasbourg. Ea a încheiat sezonul 2014 cu primul titlu cucerit în Cupa Mondială, la Grand Prix-ul de la Doha. A fost doar primul pas spre podiumul olimpic unde doreşte să urce cu echipa României. „Sunt mai rea ca înainte pentru că am zis că fac un sacrificiu foarte mare să îmi las fata acasă şi măcar tot ce fac să compenseze acest lucru. Mai demult mi-a spus cineva că atunci când o să am un copil o să fiu şi mai bună ca sportiv, pentru că voi avea altă motivaţie şi sper să nu fie greşită afirmaţia. M-am întors pentru o medalie olimpică cu echipa şi voi lupta pentru asta”, spune ea..

„Suntem permanent în legătură”

Anca Măroiu este cea de-a doua mămică a echipei, care a revenit sub pregătirea lui Dan Podeanu la începutul lui 2015. Ea a dorit să se întoarcă încă din 2014, însă a aflat că va deveni mămică şi a mai stat o perioadă pe tuşă. Acum, băieţelul ei, Petre- Luca, are 5 luni şi este nelipsit de la antrenamentele mamei, mai mult o însoţeşte, când este posibi şi în cantonamente. „Buni, adică mama-soacră, stă cu copilul, şi-a luat un angajament pentru această întoarcere a mea şi mă susţine necondiţionat ca să îmi fie bine şi să fiu liniştită în pregătire. Este greu să stau departe de copil, dar el poate merge cu mine în anumite cantonamente sau când e competiţie mai mare de două săptămâni, atunci stă cu buni în cameră. Vorbim to timpul, îl văd, acum distanţa nu mai este o problemă, suntem permanent în legătură. Eu îmi văd astfel de treabă şi mă pot concentra pe pregătire  şi pe concursuri”, spune Anca. Aceasta recunoaşte că cel mai greu a fost să îşi recapete forma fizică, dar că sprijinul colegelor şi al familiei au ajutat-o să treacă peste toate obstacolele şi să se concentreze pentru obiectivul final: „M-am întors pentru Rio, ca să câştigăm medalia cu echipa pentru că echipa a fost acolo sus şi pentru ea trebuie să tragem. E normal să fie presiune pentru că toată lumea ştie unde ai fost, cât de sus ai ajuns şi se aşteaptă ca acum să fie la fel".

Anca şi băieţelul ei, Petru-Luca

În prima etapă de Cupă Mondială, ce a avut loc la Barcelona, echipa feminină de spadă a României, formată din Simona Gherman, Ana Maria Brânză, Simona Pop şi Amalia Tătăran,  a cucerit medalia de bronz. La individual, cea mai bună poziţie a ocupat-o Simona Gherman, care a terminat competiţia pe locul 10.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.