EXCLUSIV! Decizie nefavorabilă pentru scrima românească: proba de sabie băieţi echipe, out de la JO 2016!

29 nov 2013 1197 afişări Comentează şi tu Scrima
EXCLUSIV! Decizie nefavorabilă pentru scrima românească: proba de sabie băieţi echipe, out de la JO 2016!

Congresul Federaţiei Interanaţionale de Scrimă din această seară, de la Paris, a luat câteva decizii care nu sunt deloc favorabile scrimei româneşti în anii imediat următori. În primul rând, FIE a decis vineri, 29 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existenţă, printre altele, că oraşele gazdă pentru următoarele două ediţii ale Campionatelor Mondiale sunt Kazan şi Moscova, ambele din Rusia! Cum în 2016 avem Jocuri Olimpice la Rio, în acel an nu se va desfăşura Campionat Mondial. Pentru ediţia din 2017 şi-au anunţat intenţia de a organiza oraşele Leipzig (Germania) şi Doha (Qatar). Iniţial, Campionatul Mondial din 2014 trebuia să fie organizat la Sofia, dar bulgarii s-au retras după ce guvernul lor a anunţat că nu poate prezenta garanţia financiară necesară pentru un astfel de eveniment. Trebuie subliniat faptul că preşedintele FIE este rusul Alisher Usmanov.

Pe de altă parte, Congresul FIE a decis tot în această seară că probleme pe echipe care nu vor fi prezente la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, vor fi cea de sabie masculin şi floretă feminin. Începând cu Biejing 2008, FIE lasă afară, prin rotaţie, două discipline pe echipe pentru că are dreptul la doar zece probe la Jocurile Olimpice. În aceste condiţii, echipa României, vicecampioană olimpică la Londra (2012) şi vicecampioană mondială la Budapesta (2013) nu va putea concura la Rio. Dolniceanu şi compania vor trebui să se concentreze în următorii ani mai mult pe proba individuală. În ceea ce priveşte floreta fete, extrem de afectată e Italia, ţară care domină de ceva ani această armă.

Tot cu această ocazie, s-a decis ca criteriile de calificare la JO de la Rio să fie similare cu cele de la JO de la Londra, 2012. 212 scrimeri vor ajunge la Rio. 204 prin calificări, din întreaga lume, iar 8 vor reprezenta ţara gazdă, Brazilia. De asemenea, Ghana si Samoa au fost primite ca state membre ale FIE, iar numărul total al ţărilor afiliate a ajuns la 149.

Daniel REMEŞ

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.