Cum să ajungi campion olimpic. Ana Maria Brânză Popescu îşi spune povestea de succes. Partea a doua

15 iun 2017 572 afişări Scrima
Cum să ajungi campion olimpic. Ana Maria Brânză Popescu îşi spune povestea de succes. Partea a doua

În prima parte, Ana-Maria Brânză, aur la Jocurile Olimpice de la Rio cu echipa feminină de spadă a României, a povestit despre începuturile carierei şi despre primele ei performanţe. „Mâncam conserve, aveam echipamentul peticit, mergeam în străinătate cu un microbuz vechi” - a dezvăluit Ana-Maria pentru Sports Business Academy.

CAPITOLUL VI. ACCIDENTARE GREA. S-A FĂCUT BINE LA VRACI!

În 2009, a intervenit prima problemă foarte mare de sănătate. A simţit nişte dureri persistente în articulaţia mâinii stângi, mâna ei de bază. 6 luni s-a tratat cu unguente, terapii, etc. După cosultaţii peste tot, chiar şi în Franţa, toţi medicii i-au indicat intervenţia chirurgicală pentru a continua sportul de performanţă, dar nu i-a pus nimeni niciun diagnostic clar! „În acel moment, a apărut îngerul meu păzitor, domnul Decebal Mehedinţi, un „vraci” care mi-a spus că o să mă fac bine. Cabinetul acestuia fiind la Câmpina, m-am mutat acolo pe o perioadă nedeterminată. După cinci săptămâni, eram aptă pentru antrenamente, m-am şi speriat, deoarece nu credeam că e adevărat. M-am întors în sală şi a fost foarte greu să mă reacomodez cu pregătirea, mai ales că eram în urmă cu antrenamentele” - dezvăluie Ana Maria pentru Sportsbusinessacademy.ro

CAPITOLUL VII. AUR CU ECHIPA LA CM!

Vicecampioana olimpică a reuşit până la urmă să participe la CM din 2010, unde la individual nu a făcut mare „brânză”, dar cu echipa a strălucit pentru prima dată la un Campionat Mondial: „Am luat medalia de aur, dar a fost extrem de greu, din cauza presiunii. Am întâlnit şi echipa gazdă, Franţa, şi a fost pentru prima dată când am văzut 2000 de oameni într-o sală de scrimă, care scandau împotriva noastră. Am trecut de Franţa, iar în semifinale am întâlnit Coreea, o echipă de care mi-e frică şi astăzi, deşi au schimbat vreo două generaţii. În finală, am întâlnit Germania, nişte fete foarte robuste şi încrezătoare în forţele lor, dar le-am bătut, tinereţea şi energia noastră le-au destabilizat. Publicul francez ajunsese să ne susţină pe noi!”

CAPITOLUL VIII. JO LONDRA 2012 - FIASCO

„Am muncit în continuare şi am câştigat CM pe echipe în 2011, iar în 2012 am ajuns la JO de la Londra. Aici nu am reuşit nimic. Mulţi nu înţeleg că scrima e un sport de o zi. Munceşti o viaţă şi e posibil ca să nu reuşeşti nimic chiar în ziua concursului. Înainte de meciul cu Coreea din sferturi, la încălzire ne ieşea absolut tot. Când a început concursul, nu ne-a mai ieşit nimic şi am pierdut”, îşi continuă Ana Maria romanul carierei.

A ales să meargă mai departe, cu toate că, la sfârşitul lui 2012, când a reluat pregătirea, a văzut că are colege noi şi alt antrenor: „Oamenii cu care lucrasem peste 10 ani nu mai erau lângă mine şi trebuia să o iau de la zero”.

Până la urmă, schimbarea a fost benefică, 2013 fiind anul în care a obţinut cele mai bune rezultate individuale: „M-a ajutat echipa aceasta frumoasă şi nebună, fetele fiind debutante în echipa mare. Am obţinut cu această trupă noua să luăm argintul la CE din 2013 şi bronzul la CM”.

În 2014, a revenit Simona Gherman şi începea să se reînchege echipa veche, cea care devenise campioană mondială în 2010. A revenit şi Loredana Dinu, iar ţinta fetelor era Rio 2016. „Timp de doi ani, noi am visat la Rio. Din nou au fost meciuri de calificare, iar la CE trebuia să păstrăm punctele din 2015, când am luat aurul, pentru că altfel ni se scădeau. CE era cu 3 luni înainte de JO, astfel că presiunea rezultatelor era foarte mare. A fost o perioadă foarte grea, dar am reuşit să o gestionăm” - spune „Brânzică” pentru SBA.

CAPITOLUL IX. JO DE LA RIO 2016

Şi „Fetiţele Powerpaff”, cum singure îşi spuneau, au ajuns la Rio. Prima acţiune în marele oraş brazilian: şi-au cumpărat mături şi detergenţi pentru a face curat în camerele din Satul Olimpic! Iar echipamentul era mai mult sau mai puţin peticit! Bun început pentru un aur, nu?

La proba individuală, toate fetele au pierdut din primele tururi. Povesteşte aceeaşi eroină Ana Maria Brânză: „Glumeam deja că, de fapt, nu am vrut să le arătăm de ce suntem în stare şi că o să vadă ele la proba pe echipe. Am avut pauză 5 zile între proba individuală şi cea pe echipe, iar la antrenament, cu două zile înainte de concurs, antrenorul ne-a zis nervos că nu suntem în stare de nimic. M-am gândit că e invers decât la Londra şi poate ne ies toate chiar la concurs. La debut, am întâlnit SUA, o echipă unită, puternică, dar nu la fel de experimentată ca noi. Fetele m-au rugat să închid eu, dar, din cauza presiunii extraordinare, lucrurile nu au mers cum am sperat. Cu 58 de secunde înainte de final, eram condusă cu 3 tuşe! Mi-am zis că trebuie să fac ceva, să nu sfârşim ca la Londra. În acel moment, s-a trezit copilul din mine, copilul acela căruia îi plăcea să se bată şi de aceea se apucase de scrimă. Am reuşit să o bat, ne-am bucurat, şi urma Rusia în semifinale!”

Am aflat tot din expunerea făcută de Ana Maria la Sports Business Academy că scrima din Rusia e la un nivel foarte ridicat faţă de noi. Ruşii şi-au permis să angajeze cei mai buni antrenori străini şi pot să înscrie în competiţie trei echipe diferite de aceeaşi valoare, iar noi avem în lot 10 sportive şi o singură echipă. „Nu aveam timp de astfel de gânduri şi, în plus, o victorie în faţa lor ne asigura locul în finală şi o medalie sigură, care era visul nostru. Meciul a fost mai simplu decât credeam. „Simonele”, Pop şi Gherman, au fost cele mai bune, eu eram consumată de la meciul cu SUA şi mă pregăteam pentru China”.

CAPITOLUL X, ULTIMUL. MAREA FINALĂ

Vorbeşte Ana Maria Brânză, una dintre performerele de la Rio: „Am ajuns în finală şi mi-am dat seama că din nou suntem tratate de sus. Nu atât sportivele, dar antrenorul chinez avea aşa o aură de om încrezător, care şi-a dorit să întâlnească România în finală şi era cu bagajele făcute să plece acasă cu medalia de aur. Dar antrenorul nostru ne-a montat, ne-a reamintit că în 2015 echipa Chinei ne-a îngenunchat la CM şi că nu mai rezistă să îl vadă pe chinez cu nasul pe sus. Am zis ok, mai ales că domnul Podeanu e foarte modest şi liniştit de obicei. Meciul în sine a fost de poveste. În timpul luptei, ne gândeam cu teamă în boxă când va urma revenirea Chinei, dar nu a fost cazul. Pentru prima dată în viaţa noastră, o sală întreagă a fost cu sufletul alături de noi!”

ŞI AŞA AM LUAT AURUL LA JOCURILE OLIMPICE!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.