Campioanele olimpice de la spadă au anunţat când vor decide dacă se retrag sau merg mai departe

25 nov 2016 1120 afişări Scrima
Campioanele olimpice de la spadă au anunţat când vor decide dacă se retrag sau merg mai departe
  • Scrima românească s-a reunit într-o gală, care a avut loc la Palatul Elisabeta, unde au fost premiaţi pentru performanţele sportive toţi scrimerii români printre care fetele de aur de la Rio, antrenorii, cadeţii şi juniorii. Evenimentul a fost găzduit la invitaţia Alteţei Sale Regale Principele Radu.

Acesta a deschis evenimentul printr-un discurs: “La încheierea unui nou an cu performanţe sportive, Federaţia Română de Scrimă merită, înaintea multor organizaţii sportive, aplazuele societăţii româneşti. Face parte din dintr-o familie istorică ce numără mai bine de 100 de ani şi a slujit naţiunea şi reputaţia ei. În fiecare an apar noi feţe de copii, care nici măcar nu erau născuţi când oamenii din primul rând (nr. Mihai Covaliu, echipa feminină şi ecchipa masculină). Federaţia face parte dintr-o elită a societăţii din România. Azi vom asista la premierea unui număr de 15 sportivi pentru meritele lor din 2016”, a declarat Principele Radu.

De la gala scrimei nu putea lipsi Mihai Covaliu, recent instalat în fruntea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Acesta s-a declarat mândru că a fost în fruntea Federaţiei Române de Scrimă şi a făcut o promisiune către lumea sportului românesc din fruntea COSR:

„Alteţă, distinşi invitaţi, dragi colegi, doamnelor şi domnilor. Fiecare gală reprezintă un prilej de bucurie, pentru că sunt momente în care ne sărbătorim performanţele. Moment de bilanţ, pentru că ne ajută să apreciem ce am făcut şi ce avem de făcut. Le mulţumesc tuturor din FRS care au contribuit la aceste performanţe. Scrima este unul dintre cele mai performante sporturi din România. Vă iubim şi vă vom fi alături. Felicitări şi sportivilor care vin din urmă.

Pe durata mandatului voi face tot posibilul ca cei care conduc ţara să acorde atenţie sportivilor din România şi toată importanţa pe care o merită”,a precizat Mihai Covaliu, în cadrul galei scrimei.

La evenimentul găzduit la Palatul Elisabeta a fost prezent şi scrimerul Tiberiu Dolniceanu, care a vorbit despre planurile sale de viitor în scrimă, dar şi despre investirea lui Mihai Covaliu în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Dolniceanu a spus că numirea lui Covaliu drept preşedinte COSR este o decizie benefică nu numai pentru scrimă, ci pentru întreg sportul românesc.

"Vreau să merg mai departe, asta îmi doresc. Depinde ce susţinere o să am din partea federaţiei, din partea grupului, ca să merg mai departe. Mai ales că avem şi proba pe echipe la Tokyo (n.r. - Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2020) şi va un drum lung şi pentru mine şi pentru băieţi, dar eu vreau să continui şi să aduc o medalie şi pentru băieţii mai tineri.

Nu are cu ce să mă motiveze (n.r. - distincţia primită). Singurul lucru care o să mă motiveze va fi susţinerea din partea mai multora. Să ştiu sigur că putem face treabă! Acum, având în vedere că Mihai Covaliu a fost ales preşedinte la COSR, avem antrenori cu care să ne batem la medalie şi pentru Tokyo.

Este un lucru foarte bun şi benefic (n.r. - alegerea lui Mihai Covaliu drept preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român), nu numai pentru scrimă, ci şi pentru toate sporturile. Este un om care, după părerea mea, e un geniu şi un perfecţionist şi se vede că suferă când sportul cade, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Zic eu că o să schimbe cumva lucrurile în sport. Nu va fi neapărat greu să lucrez cu alt antrenor, o să fie ceva ciudat mai ales că noul antrenor este fostul meu coleg de echipă de la Londra, dar o să încercăm să facem tot ce trebuie ca să ne înţelegem bine şi să fie bine şi pentru concursuri", a spus Tiberiu Dolniceanu după acordarea premiilor în cadrul Galei Scrimei.

Ana Maria Brânză şi Loredana Dinu, medaliate cu aur în proba pe echipe la Jocurile Olimpice de la Rio, au vorbit, la rândul lor, despre planurile de viitor. Dacă Loredana Dinu nu este sigură, încă, dacă va mai continua să facă scrimă de performanţă, Ana Maria Brânză este concentrată ceea ce are de făcut anul următor.

"Încă nu am hotărât dacă voi mai continua. Mai am o lună de gândire şi m-am şi răsfăţat. N-am vrut să fie ceva forţat, am vrut să fiu sigură că decizia pe care o voi lua va fi una din inimă. Oricum, patru ani de zile, gândindu-mă la un ciclu olimpic viitor, implică foarte multe sacrificii din partea mea.

Este un aspect foarte important faptul că Mihai Covaliu este acum noul preşedinte al COSR. Mă face să cred, în primul rând, că sportul românesc are o şansă în plus. Experienţa lui Mihai Covaliu şi-a spus cuvântul de fiecare dată, a demonstrat de foarte multe ori, atât ca sportiv, antrenor şi preşedinte de federaţie. Sunt convinsă că va face lucruri bune pentru sportul românesc. Probabil îl va salva.

Într-adevăr, toate aceste momente de sărbătoare pentru scrimă, pentru familia scrimei, sunt extrem de importante pentru noi. Reprezintă partea frumoasă a medaliei, care de cele mai multe ori se vede la televizor. Ce nu se vede este munca din spatele acestor rezultate minunate. Cu siguranţă ne motivează, dar în acelaşi timp, cum spuneam, decizia pe care o vom lua trebuie să fie 100% către o parte sau alta şi idee este că, dacă hotărăşti un lucru trebuie să mergi până la capăt. Pentru mine, cel puţin, nu va exista, nu ştiu... Şanse de reîntoarcere. Să merg pe o idee şi apoi să mă răzgândesc.

Nimic nu este imposibil, mai ales că în 2012, după Olimpiada de la Londra, eu m-am mai retras, tot cu acest gând că va fi ultima dată. Iată că m-am reîntors, adică, într-adevăr, după cei doi ani de zile în care am stat departe de scrimă mi-a fost foarte greu şi dorul m-a readus în sala de scrimă. Dacă se va întâmpla acest lucru şi de această dată, cu siguranţă voi merge până la capăt, adică la Tokyo.

Este o provocare pentru Ana Maria, însă eu am mare încredere deoarece dacă va continua în acest ritm, experienţa pe care a acumulat-o o va ajuta. A mai trecut o dată prin această situaţie şi a făcut faţă cu brio, cu nota 10. Noi în acel moment o urmăream din spatele televizoarelor şi, cred că de data aceasta îi va fi mai uşor, dar este strict o părere din afară. Dacă oricare din noi se va hotărâ să îi fie alături va fi un ajutor în plus şi pentru ea", a spus Loredana Dinu la Gala Scrimei.

"O distincţie care, probabil, în vremea junioratului te motivează mai mult. Mă bucur pentru că Federaţia Română de Scrimă a considerat că merită şi cadeţii şi juniorii să fie băgaţi în seamă, să fie premiaţi, să simtă acest gust al performanţei şi al succesului. Pentru noi este o confirmare a rezultatelor pe care le-am avut anul acesta şi ne obligă, cel puţin pe mine, personal, la mai mult.

Nu m-am gândit la ce se va întâmpla la Doha (n.r. - ultima competiţie a anului la care va participa), este prematur, mai am lucruri de pus la punct, mai am mult de muncă. Sunt conştientă de asta, dar mi-am asumat şi voi merge mai departe. Pentru mine contează mai mult perioada de pregătire decât eventualele evenimente. Prefer să mă concentrez mai mult pe ce am de făcut în sala de antrenament.

Îi doresc mult succes lui Mihai Covaliu. Ştiu că toată lumea l-a felicitat, eu ştiu că, în general, sportivii primesc felicitări după ce îndeplinesc obiective. Aşadar, aştept să văd pe Cova medaliat, după patru ani de zile şi atunci cu siguranţă îl voi felicita. Ştiu că este o responsabilitate mare cea pe care şi-a asumat-o prin această funcţie, nu pot decât să îi ţin pumnii şi să aştept rezultatele.

Să fiu sănătoasă în primul rând (n.r. - obiectivul pentru anul 2017), este din ce în ce mai greu să începi pregătirea după 30 de ani nu e chiar o plăcere, dar mi-am impus să merg mai departe, nu vreau să mă gândesc încă la medaliile de anul viitor. Bineînţeles, avem campionat european, campionat mondial, mi-aş dori să pot să urc pe podium, mi-aş dori ca echipa din care fac parte acum să crească, să prindă experienţă, pentru că fetele nu au avut parte de multe concursuri de seniori până în momentul de faţă. Sunt puţin speriate, dar sunt acolo să le ajut, să creştem împreună o nouă echipă e spadă a României care poate să aducă rezultate la nivel internaţional.

Dacă credeam asta în momentul ăsta nu mă antrenam, absolut. (n.r. - dacă ar fi benefică o pauză)", a spus Ana Maria Brânză, medaliată cu aur la JO de la Rio de Janeiro, la Gala Scrimei.

Tehnicienii premiaţi joi seara la Palatul Elisabeta au fost următorii:

DUCU PETRE – floretă feminin cadeţi şi juniori;
FLORIN GHEORGHE – floretă masculin cadeţi şi juniori;
CORNEL MILAN – spadă feminin cadeţi şi juniori;
NAGY LEHEL – spadă masculin cadeţi şi juniori;
ALEXANDRU SIRIŢEANU – sabie feminin cadeţi şi juniori;
SANDU CONSTANTIN şi LUCIAN DINA – sabie masculin cadeţi şi juniori.

Sportivii premiaţi în gală:

Echipa de spadă feminin seniori: ANA MARIA POPESCU, SIMONA GHERMAN, SIMONA POP, LOREDANA DINU
Echipa de sabie masculin seniori: TIBERIU DOLNICEANU, ALIN BADEA, IULIAN TEODOSIU, CIPRIAN GĂLĂŢANU
SILVIU ROŞU - Floretă Masculin
ANCA SĂVEANU - Floretă Feminin
Echipa de spadă feminin cadeţi: ALEXANDRA PREDESCU, BIANCA BENEA, ZSUZSA SCHLIER, DENISA BAROSAN
MĂLINA CĂLUGĂREANU - Floretă Feminin

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.