VIDEO "Vlaicu is the man!" | A fost sau n-a fost? Cea mai controversată fază a Mondialului de rugby s-a petrecut la Franţa-România. Vlaicu a plonjat în terenul de ţintă francez, dar comentatorii englezi s-au bucurat degeaba. Ce spune şeful federaţiei noastre

25 sep 2015 13908 afişări Rugby
VIDEO "Vlaicu is the man!" | A fost sau n-a fost? Cea mai controversată fază a Mondialului de rugby s-a petrecut la Franţa-România. Vlaicu a plonjat în terenul de ţintă francez, dar comentatorii englezi s-au bucurat degeaba. Ce spune şeful federaţiei noastre Lui Florin Vlaicu i-au lipsit câţiva centimetri pentru a înscrie un eseu în minutul 18. Românul a avut trac şi la loviturile de pedeapsă. FOTO: www.rugbyworldcup.com

Minutul 18 al partidei Franţa-România (scor 38-11), disputată miercuri seară, pe Stadionul Olimpic din Londra, în Grupa D a Cupei Mondiale la rugby, a fost unul cheie în desfăşurarea ulterioară a ostilităţilor. După minute în care au presat formidabil, tricolorii au spart apărarea vicecampioanei mondiale şi au pătruns cu balonul în terenul de ţintă advers. Grămada s-a păbuşit dincolo de linia cu var, mingea fiind în posesia românului Florin Vlaicu, iar comentatorii englezi ai partidei au explodat: "Here it is, here it is! Vlaicu is the man!" (n.r. - "Iată-l, iată-l! Vlaicu e omul!"). Scorul era în acel moment 3-0 pentru Franţa, iar un eseu ar fi răsturnat situaţia pe tabela de marcaj, pentru că România ar fi preluat conducerea cu 5-3 la jumătatea primei reprize.

Arbitrul sud-african Jaco Peyper n-a fost însă convins că Vlaicu a reuşit să şi culce balonul în terenul de ţintă. Francezii se opuseseră cu disperare şi încercaseră să blocheze cu propriile trupuri distanţa de câţiva centimetri dintre mâna în care românul ţinea mingea şi sol. Nici sfaturile asistenţilor nu l-au ajutat pe Peyper, care a cerut analiza video a fazei de la cel de-al patrulea arbitru, George Ayoub, aflat în tribună, în faţa monitoarelor TV. A fost, probabil, cea mai controversată secvenţă consumată până acum la această Cupă Mondială.

După câteva minute tensionate, în care românii nu ştiau dacă să se bucure sau nu, a sosit şi verdictul: în niciuna dintre reluări nu se putea vedea clar că balonul din mâna lui Vlaicu intrase în contact cu iarba.

„Trebuie să recunoaştem că n-a fost culcat balonul“

Eseul n-a fost validat, jocul s-a reluat cu o lovitură de pedeapsă pentru România pe care Vlaicu a reuşit s-o transforme. În loc să preia conducerea şi să izbutească primul eseu al partidei, tricolorii au obţinut doar trei puncte.

După această dezamăgire, jocul echipei noastre a scăzut puţin, francezii s-au dezmeticit şi au revenit în meci, în minutul 30 a urmat eliminarea lui Paulică Ion pentru o greşeală în apărare şi, din acel moment, totul s-a schimbat, pentru că vicecampionii mondiali au profitat de superioritatea numerică pentru a înscrie două eseuri.


Lucaci pătrunde prin zidul francez. România le-a dat multe bătăi de cap vicecampionilor mondiali. FOTO: www.rugbyworldcup.com

După meci, Florin Vlaicu a afirmat că a reuşit să culce balonul în terenul francez, iar decizia arbitrilor a fost greşită. „Eu cred că am culcat balonul, dar arbitrul a văzut altceva. Era cel mai important eseu“, a declarat Vlaicu, după întâlnire, pentru „Gazeta sporturilor“.

Haralambie Dumitraş, preşedintele Federaţiei Române de Rugby şi fost căpitan şi selecţioner al naţionalei tricolore, este însă de altă părere. „Trebuie să recunoaştem că n-a fost culcat balonul. Probabil că el a spus că l-a culcat, dar nu. Dar noi am văzut la video. E pe lateral şi nu, balonul nu ia contact cu solul. Să nu uităm că la 3-3 am avut şi o lovitură de pedeapsă de la 30 de metri ratată. Dacă n-ar fi fost ratată, mental, jucătorii francezi ar fi început să-şi pună mult mai multe întrebări. Lipsa de experienţă, de meciuri tari, a făcut că n-am ştiut să profităm de aceste momente şi ne-am fragilizat noi“, a conchis Harry Dumitraş.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.