"Stejarii" vor purta însemne solare şi modelele Pandurilor pe tricouri, la Cupa Mondială de rugby! AMR 31 de zile până la competiţia din Anglia

18 aug 2015 1268 afişări Rugby
"Stejarii" vor purta însemne solare şi modelele Pandurilor pe tricouri, la Cupa Mondială de rugby! AMR 31 de zile până la competiţia din Anglia
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Naţionala de rugby a României se află în pregătire în aceste zile în Scoţia, unde pe 21 august va susţine al doilea meci de pregătire, cu Edinburg, finalista din acest an a challenge Cup.

A mai rămas exact o lună până la debutul Cupei Mondiale de rugby ce va avea loc în Anglia între 18 septembrie - 1 noiembrie, iar  "stejarii" sunt deja  pregătiţi să spună întregi lumi povestea simbolurilor şi tradiţiilor româneşti "ţesute" pe tricoul de joc. Aceştia  vor purta  meci de meci  însemnele solare şi modelele Pandurilor lui Tudor Vladimirescu pe tricoul oficial.

Din respect pentru înaintaşi, ei aduc dovezi de continuitate şi de înţelegere pentru ordinea firească a lumii, pentru viaţă, energie şi echilibru: semne benefice, străvechi, pe care strămoşii le-au purtat şi la Sărbătoare, dar şi la luptă.

Creaţia vestimentară românească, în întregul ei, insuflă optimism şi certitudine, pentru că se bazează pe o concepţie spirituală multimilenară. Portul românesc a adunat toate elementele primare create în paleolitic şi neolitic, aura sacră a civilizaţiei bronzului, suflul cromatic al naturii, simbol al înţelepciunii de început – şi le-a păstrat, pentru ca noi să avem surse de inspiraţie. Raportul dintre Cer şi Pământ a rămas cum a fost stabilit, omul păstrând credinţa în forţa Cosmosului şi închinându-se unui singur Tată-Ceresc. În spaţiul nostru spiritual au rămas dintotdeauna aceleaşi legi cultice solare, bazate pe echilibru şi regenerare.

 

Echipamentul GALBEN
Cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, şi cu vatra focului, desprinsă din Soare.Simbolurile solare au dăinuit în toate timpurile, reprezentând mişcarea circulară, perpetuă, energia fără sfârşit.
Semnele Soarelui au îmbogăţit stâlpii şi porţile, bunurile locuinţei, leagănul copiilor, pieptarele bărbăţilor, scuturile războinicilor. În România, cultul Soarelui a fost dintotdeauna: apreciat în epoca pietrei şi cea a bronzului, activat cu mai multă forţă în epoca fierului. Soarele a determinat împărţirea timpului, ciclurile vegetale, ritmul vieţii. Mişcarea este atribut al cultului solar. Cercul e conturul jocului ritual.Cercul a însemnat mişcarea perpetuă, regenerarea, a dat forma Universului şi a stat la originea vieţii terestre. Cercurile concentrice au multiplicat semnificaţia. În acest semn şi-au găsit expresia; focul, apa, pâinea de ritual, ceramica, hora – toate fiind legate de simbolul mişcării circulare.Carpaticii credeau profund în puterea Tatălui, asemuindu-l cu chipul Soarelui. Culorile răsăritului, roşu, galben şi albastru, cele mai puternice, cele mai iubite, au devenit culorile naţionale; ai noştri le-au purtat, “picurate” sau în crâmpeie, pe veşmintele de Sărbătoare, atunci când ei credeau că Cerurile se deschid.
Echipamentul ALB
Cu negru pe alb s-a scris, pe straiele de Sărbătoare, întreaga filozofie a existenţei noastre, cu semne ce sunt mult mai vechi şi mai complexe decât literele. Adesea apare Pomul Vieţii, răsărind din Mama-Pământ, redată ca romb, sferă sau glastra, crescând într-o încrengătură cu ramuri pline de frunze, ofrande, rod şi semnificaţii. El este arborele primordial, canal de energie, coloana vertebrală a Lumii, ce se regăseşte în fiecare dintre noi. Insufla verticalitate şi regenerare, izvor de viaţă.
Pe hainele groase, semnele s-au desenat cu găitan. Acest şnur, răsucit spiralic, este tot atât de puternic şi important ca şi brâul lat purtat de zeităţile neolitice şi de ţărani. Cu rol apotropaic, funia defineşte un spaţiu protejat (poarta, biserica) sau, în forma delicată, protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărţisor.
Soarele, Stelele, Pomul Vieţii, Ochiul, Calea Ocolită, Şarpele – le-au purtat bărbaţii pe pieptare, ca pe un scut spiritual. Stilul ce s-a dezvoltat în sud-vestul ţării impresionează prin rafinament şi putere. Pandurii lui Tudor, Iancu Jianu, Brancuşi – pe asta au deschis ochii, aşa au crescut şi au rodit fapte mari. Pe rădăcini stravechi, cu energie noua, cresc Stejari puternici.

Tricourile replica ale echipamentului de joc al  "stejarilor" la Rugby World Cup 2015 vor putea fi achiziţionate începând cu această săptămână de la magazinul Federaţiei Române de Rugby, din Bd. Mărăşti nr. 18-20, cât si online, de pe www.rugbyshop.ro.

 

Meciurile României la Cupa Mondială, Grupa D:

  •  Franţa, 23 septembrie, Stadionul Olimpic, Londra
  •  Irlanda, 27 septembrie, Stadionul Wembley, Londra
  •  Canada, 6 octombrie, Stadionul King Power, Leicester
  •  Italia, 11 octombrie, Stadionul Sandy Park, Exeter

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.