Patru pretendenți la șefia Micii Ovalii

  • Publicat:
  • Actualizat:

Niciodată din 1998 încoace, alegerile pentru funcția de președinte la Federația Română de Rugby n-au implicat atât de mulți candidați ca în acest an. În 2001, Octavian Morariu  l-a avut drept contracandidat pe Gheorghe Fodoreanu, fiind preferat de alegători, în timp ce Dumitru Mihalache s-a retras – i se imputa, în principal, acel 0-134 cu Anglia. În 2005, George Straton, președinte delegat în acel moment – Octavian Morariu devenise președintele Agenției Naționale pentru Sport, fiind ales apoi președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român – a câștigat disputa cu Pompilie Borș. Pe 8 aprilie, Mircea Paraschiv, Alin Petrache, Eugeniu Ștefan și Gheorghe Vărzaru (ordinea este alfabetică) vor încerca să convingă electorii (reprezentanții cluburilor) că merită să ocupe această funcție.

Fără a face o analiză detaliată a celor întâmplate din 1998, în (și cu) Mica Ovalie, să spunem doar că naționala de seniori s-a transformat dintr-o calificată sigură la Cupa Mondială – în toamna lui 1998, "stejarii" trebuiau (și au reușit) să învingă Georgia, singurul lor oponent pentru a ajunge la turneu final – într-o echipă care riscă să nu mai meargă acolo – a pierdut atât cu Rusia (19-28), și încă la București, dar și în Georgia (23-28). Și că selecționata de juniori, care nu evoluase decât în grupa de elită a Campionatului European / Campionatului Mondial, ocupând locul 3 la CM de la Brescia, din 1996, navighează prin grupa a doua valorică, având ca adversari Insulele Cook și Papua Noua Guinee.

Cine sunt, așadar, cei patru care au îndrăznit să-și afirme intenția de a conduce rugby-ul românesc într-unul dintre cele mai grele (dacă nu cel mai greu) momente ale existenței sale?

Iată scurte prezentări ale candidaților la președinție (ordinea, repet, este alfabetică):

MIRCEA PARASCHIV (foto, în stânga)
S-a născut în 1945, în București. A debutat în rugby în 1967, la Clubul Sportiv Școlar nr. 2, unde a fost elevul Marianei Lucescu, considerată a fi prima femeie antrenor de rugby din lume. Acolo a cucerit un titlu de campion național la juniori. Specializat pe postul de mijlocaș de grămadă, evoluează apoi la echipele de seniori Sportul Studențesc (1973-1974) și Dinamo București (1974-1988), cu ultima echipă obținând titlul de campion în 1982. În această perioadă, a adunat 63 de selecții la națională, fiind de trei ori campion european (CE FIRA) și participând la trei victorii în fața Franței.
În 1989, devine antrenor la Dinamo, formație pe care a antrenat-o până la începutul mileniului 3, obținând mai multe victorii în campionat și în Cupa Federației (Cupa României). În ediția 1996/97 a Conferinței Europene, a reușit o merituoasă clasare pe locul 3, după ce a învins pe Bristol la București, și a obținut rezultate pozitive cu Bridgend și Treorchy, ambele din Țara Galilor. A făcut parte din colectivul tehnic al României la Cupa Mondială din 1995, fiind antrenor principal la ediția din 1999. Eșecul drastic (0-134) suferit în noiembrie 2001, la Londra, cu Anglia, l-a îndepărtat de la echipa națională. A revenit anul trecut, când a fost manager al ei în turneul efectuat în Noua Zeelandă. În prezent, face parte din staff-ul selecționatei sub 20 de ani a României. Maestru emerit al sportului (1982). Antrenor emerit (1996). Este singurul rugbyst român al cărui nume apare în Muzeul Rugby-ului din incinta stadionului Twickenham din Londra.

ALIN PETRACHE
Este născut pe 29 octombrie 1976, la București. A deprins tainele rugby-ului la Locomotiva București. S-a specializat ca jucător de linia a treia, flanker. La seniori, în România a evoluat la Universitatea Timișoara și Dinamo București, cu ultima echipă cucerind trei titluri de campion național și tot atâtea Cupe. De asemenea, cu roș-albii a evoluat în Scutul European, împotriva unor formații cunoscute precum Pau, Biarritz și Bridgend. În acest răstimp, s-a pregătit o vreme la cunoscuta echipă engleză London Scotish. Plecat în Franța, în 1999 a devenit component al grupării Racing Club de France din Paris. A evoluat apoi la Begles-Bordeaux, Toulon și Beziers. În 2004, a participat la Challenge Cup, cu această formație. A mai evoluat apoi, din plăcere, la Sportul Studențesc.   
În echipa națională de seniori a debutat pe 25 aprilie 1998, la București, în meciul câștigat (42-3) cu Olanda. A adunat 30 de selecții în meciuri-test sau oficiale. Ultima apariție în tricoul "stejarilor" s-a consemnat pe 27 noiembrie 2004, la Praga, în fața Cehiei (38-14), retragerea fiindu-i făcută înaintea partidei cu Ucraina din 2005. A participat la ediția din 1999 a Cupei Mondiale. Căpitan al "stejarilor" în 15 meciuri, a făcut parte din echipa care a pierdut (0-134) la Londra, cu Anglia, în 2001, dar și din aceea care a câștigat (25-24) în fața Italiei, în 2004 – ultima victorie în fața unei formații participante la Turneul celor 6 Națiuni.
Doctor în educație fizică și sport, a ocupat funcția de secretar general adjunct al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

 

 

EUGENIU ȘTEFAN (primul din stânga)
Născut în 1953, în București. A făcut parte din echipa de juniori a României câștigătoare a titlului european în 1972, la Roma. La seniori, a evoluat la Știința Petroșani, CSM Baia Mare și Grivița Roșie București. S-a specializat pe postul de pilier. Plecat în Finlanda, în anii 80, a practicat fotbalul american, rugby-ul nefiind cunoscut prea bine acolo, în acele vremuri. Se spune că i-a uluit pe localnici în momentul în care le-a prezentat câteva scheme din sportul cu balonul oval. A ajuns mai apoi în Franța, stabilindu-se la Paris (este cunoscut ca Eugenio Stefan). Acolo a redescoperit rugby-ul la nivelul cel mai înalt al său. Și n-a pierdut timpul degeaba. S-a legitimat la Racing Club de France, prima campioană a Franței, echipă cu care a disputat finala ediției 1986/97 a campionatului (12-15 cu RC Toulon). A fost coleg cu cunoscuți rugbyști francezi, putând fi pomeniți internaționalii Jean-Pierre Genet, Michel Tachdjian, Patrick Serriere, Laurent Cabannes, Xavier Blond, Gerald Martinez, Franck Mesnel, Jean Baptiste Lafond… În acel meci, jucătorii lui RCF au jucat cu papioane roz la gât! A condus mai apoi pe Stade Francais, celălalt club important de rugby al Parisului. Om de afaceri, a mediat întâlnirea lui George Baltă, tânărul taloner al Olimpiei aflat în scaun cu rotile cu rugbyștii de la această grupare, anul trecut. Atunci a facilitat un consult la Spitalul Invalizilor din capitala Franței. 
În anii 90, a devenit președintele Amicalei Rugbyștilor Români, care îi grupa pe rugbyștii români din Hexagon.

 

 

 

GHEORGHE VĂ‚RZARU (în dreapta)
S-a născut în 1960, în comuna Negrești (județul Constanța). A început să joace rugby în 1976, la Năvodari, sub îndrumarea antrenorului Petrică Lungu. A trecut apoi la Clubul Sportiv Școlar nr. 2 din Constanța (antrenor Traian Doiciu). Specializat pe postul de aripă de treisferturi. Ca senior, a activat la Farul Constanța (1979-1982) și Steaua (1982-1991). Cu echipa din București a cucerit 7 titluri de campion național. În intervalul 1980-1988, a fost selecționat de 23 de ori în naționala de seniori, cucerind titlul european FIRA în 1982. Debutul l-a făcut la Dublin, în 1980, contra XV-lui Irlandei, într-un meci încheiat la egalitate (13-13), însă care u figurează în palmaresul celor două țări. A evoluat contra Franței (5 meciuri), Noii Zeelande, Italiei, Spaniei, URSS-ului. În perioada 1991-1993, a jucat în Franța, la echipa Saumur.
Retras din activitate la 33 de ani, a rămas apropiat de rugby, făcând parte din conducerea secției de rugby de la CSA Steaua. În același timp, a intrat în afaceri. Este vicepreședinte al Federației Române de Rugby. Maestru emerit al sportului. 

Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Bomba anului 2022 în showbiz! Bianca Drăgușanu s-a împăcat cu EL
EXCLUSIV | Bomba anului 2022 în showbiz! Bianca Drăgușanu s-a împăcat cu EL
Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO
Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO
Putin va fi înlăturat de la putere peste 3 luni? Aliaţii săi recunosc că războiul din Ucraina este pierdut, iar ofiţerii refuză să-i execute ordinele pentru atacuri nucleare
Putin va fi înlăturat de la putere peste 3 luni? Aliaţii săi recunosc că războiul din Ucraina este pierdut, iar…
Kylian Mbappe s-a decis în legătură cu viitorul său: „Decizia mea e luată!” Când anunță atacantul francez ce va face
Kylian Mbappe s-a decis în legătură cu viitorul său: „Decizia mea e luată!” Când anunță atacantul francez ce va face
E prăpăd! Putin a dat ordinul în urmă cu puţin timp. Alertă maximă şi în România
E prăpăd! Putin a dat ordinul în urmă cu puţin timp. Alertă maximă şi în România
Un OZN metalic HIPERSONIC i-a îngrozit pe oficialii din Pentagon! Imagini ULUITOARE!
Un OZN metalic HIPERSONIC i-a îngrozit pe oficialii din Pentagon! Imagini ULUITOARE!
ULTIMA ORĂ! Norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră
ULTIMA ORĂ! Norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl se deplasează spre Marea Neagră
VICTORIE TOTALĂ! S-au predat. Informația nopții din Rusia: Totul s-a încheiat vineri, 20 mai
VICTORIE TOTALĂ! S-au predat. Informația nopții din Rusia: Totul s-a încheiat vineri, 20 mai
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Nicole Scherzinger, în costum de baie pe un yaht. Cum a înnebunit bărbații
Nicole Scherzinger, în costum de baie pe un yaht. Cum a înnebunit bărbații
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali
Alegeri în Australia după 3 ani de incendii, pandemie şi inflaţie.Conform sondajelor, laburiştii i-ar putea învinge pe liberali
BANCUL ZILEI – Surprinși când făceau amor nebun în public. Exhibiționiștii i-au lăsat pe toți cu gura căscată
BANCUL ZILEI – Surprinși când făceau amor nebun în public. Exhibiționiștii i-au lăsat pe toți cu gura căscată
Noi informaţii în cazul muncitorilor omorâţi într-un apartament din Oneşti. Soţia criminalului l-a încurajat: „Omoară-i, că şi noi am suferit!”
Noi informaţii în cazul muncitorilor omorâţi într-un apartament din Oneşti. Soţia criminalului l-a încurajat: „Omoară-i, că şi noi am suferit!”
Și-a întâlnit viitorii socri și l-a recunoscut pe tatăl fetei. Și-a amintit, șocat, de unde. „Dacă o iubești, spune-i!”
Și-a întâlnit viitorii socri și l-a recunoscut pe tatăl fetei. Și-a amintit, șocat, de unde. „Dacă o iubești, spune-i!”
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Românii reclamă aceste probleme la Dacia electrică: ”Cine vrea să iasă la pensie cu Dacia Spring…”
Românii reclamă aceste probleme la Dacia electrică: ”Cine vrea să iasă la pensie cu Dacia Spring…”
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
FOTO. Antonia, cu sânii la vedere! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
×