Disputa britanicilor, inconsecvența Franței și neșansa României

Autor: Marian Burlacu Publicat: 27 Jan. 2009, 03:48 Rugby
Disputa britanicilor, inconsecvența Franței și neșansa României

Turneul celor 6 Națiuni la rugby este una dintre cele mai "bătrâne" competiții sportive. Cunoscut acum, în întreaga lume, sub apelativul Six Nations, acesta a reunit la început doar echipele a patru națiuni, toate de limbă engleză.
Cum peste nici două săptămâni va debuta o nouă ediție, vă vom prezenta informații cât mai interesante despre această competiție.

Scoția – Anglia 1-0, în primul meci de rugby din istorie

Totul a început într-o zi de luni, pe 27 martie 1871, atunci când s-au înfruntat naționalele (n.a. națională vine de la națiune) Angliei și Scoției (acestea făceau parte, și atunci, dintr-o singură țară, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord). Desfășurat pe Raeburn Place din Edinburgh (un stadion de cricket, neexistând atunci unul de rugby), meciul a adus față-n față două echipe a câte 20 de jucători. Cum au aliniat 14 înaintași, cu unul mai mult decât adversarii lor, scoțienii au marcat primii un eseu pe grămadă, prin Angus Buchanan. Englezii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, așa că Reginald Birkett a restabilit egalitatea plonjând cu balonul în terenul de țintă advers. În cele din urmă, Scoția s-a impus prin încercarea marcată de William Cross, care a transformat. Dacă ar fi să folosim punctajul de acum (5 puncte pentru eseu, 2 puncte pentru tranformare), atunci am putea spune că gazdele s-au impus cu 12-7. La acea vreme însă, numai eseul transformat conta. Așa că a fost 1-0 pentru Scoția… 

Un eseu controversat a dus la fondarea IRB-ului

Acel meci a deschis seria disputelor interțări, iar primele care au intrat în acest joc au fost cele vorbitoare de limbă engleză. Irlanda a jucat primul ei meci în 1875, iar Țara Galilor în 1881, ambele având același adversar (istoric): Anglia.
În 1883, după doisprezece ani de meciuri amicale, a debutat Turneul celor 4 Națiuni sub denumirea Home International Championship, însă la primele ediții ale sale, exceptând-o pe cea din 1884, din diverse motive, nu s-au disputat toate meciurile. Așa s-a întâmplat în 1883, când Irlanda și Țara Galilor nu s-au întâlnit. În 1885, 1887 și 1889, din cauza neînțelegerilor dintre federațiile reprezentând cele 4 Națiuni, s-a repetat această situație.
Apoi au apărut excluderile din competiție… Anglia n-a primit permisiunea de a participa în 1888 și 1889 pentru că refuza să se afilieze la International Rugby Board. Acest for devenit mai apoi mondial s-a născut în urma unui dezacord între scoțieni și englezi în legătură cu valabilitatea unui eseu înscris în meciul direct din 1884. Doi ani mai târziu, Scoția, Irlanda și Țara Galilor au pus bazele IRB, iar Anglia a aderat în 1890, fiind reprimită în Turneu…
De excludere n-au scăpat nici galezii, în 1897 și 1898. Și asta după ce s-a aflat că al lor căpitan, Arthur Gould, ar fi fost recompensat pentru evoluțiile sale, fapt care încălca statutul amator impus în rugby. Doar retragerea acestuia a permis ca Țara Galilor să revină în Turneu.

În 1910, Franța este acceptată în competiție, însă doar pentru trei ani

Rivală a englezilor, Franța a jucat un rol important în dezvoltarea rugbyului, ea susținând deseori că acest sport se trage dintr-un joc cu mingea practicat în Hexagon. Mai mult decât atât, la fondarea Federației Engleze de Rugby, Arthur Guillemard, un emigrant francez, a propus ca ea să se numească Rugby Football Union, iar cei prezenți au fost de acord în unanimitate. Era normal, așadar, ca Franța să fie acceptată în Turneu. Mai ales că naționala sa disputase deja meciuri amicale cu cele de peste Canalul Mânecii. Acceptarea "cocoșilor" s-a produs în 1910, iar din acel moment s-a vorbit despre Turneul celor 5 Națiuni. S-a stabilit ca fiecare echipă să dispute două meciuri pe teren propriu și tot atâtea în deplasare (nu era timp ca într-un an să se joace în sistem "fiecare cu fiecare, tur și retur").
Francezii nu au rezistat nici ei prea mult în Turneu… Pe 1 ianuarie 1913, la meciul Franța – Scoția 3-21, s-a întâmplat ceva care nu era obișnuit pentru anglo-saxoni. Conduși prin două eseuri marcate de fundașul Steward, "cocoșii" și-au pierdut capul și au început să comită o sumedenie de erori, toate sancționate de arbitrul englez JW Baxter. Scorul a luat proporții, iar cei 5.000 de spectatori prezenți la meci n-au mai putut suporta. După partidă, mulțimea furioasă a invadat terenul și l-a fugărit pe omul cu fluier… A fost nevoie de intervenția poliției și a armatei pentru a calma spiritele, iar arbitrul a fost salvat de rugbyștii francezi. Acea întâmplare a făcut ca englezii și scoțienii să refuze a mai juca împotriva Franței… Excluderea n-a avut însă efecte prea mari, competiția fiind oricum întreruptă între 1914 și 1918, din cauza războiului.
Reprimită în virtutea frăției de arme, Franța avea să cunoască o nouă excludere în 1931, pentru faptul că tolera profesionismul (plăți către jucători, recrutări între cluburi), dar și fiindcă jocul său era considerat violent. Meciul cu Țara Galilor din 1930, de pildă, s-a soldat cu numeroși jucători accidentați, dar și spectatorii au avut de suferit – cum în afara arenei au rămas 20.000 de oameni, aceștia au forțat accesul, iar în învălmășeala produsă unii au fost călcați în picioare… Exilul "cocoșilor" a durat până în 1939. Cum Federația de la Paris rezolvase problema amatorismului, Franța a revenit în Turneu, însă în 1940 competiția s-a întrerupt din nou, tot din cauza războiului…

România a ratat ocazia de a intra în Turneu din motive extrasportive

Evenimentele politice aveau să-și pună amprenta și pe desfășurarea Turneului după 1947, anul în care întrecerea a fost reluată. În 1972, de pildă, conflictul nord-irlandez avea să conducă la întreruperea lui. De fapt, atunci nu s-a putut face un clasament final pentru că Țara Galilor și Scoția au refuzat să joace în Irlanda după masacrul de la Londonderry. Din acel moment, la Dublin nu s-a mai intonat God Save the Queen înaintea meciurilor, dar nici imnul Franței, nici cel al Irlandei (după cum se știe, din această echipă făceau parte și nord-irlandezi, care erau supuși ai Reginei Angliei)… Această interdicție s-a păstrat până în 1997.
În aceeași perioadă începe să se vorbească tot mai des despre includerea României în Turneu. În 1960, "Stejarii" obținuseră primul succes (11-5) cu Franța. Au urmat alte cinci – 3-0 (1962), 15-14 (1968), 15-10 (1974), 15-12 (1976) și 15-0 (1980) -, precum și două meciuri egale în deplasare (5-5 în 1961 și 6-6 în 1963). Britanicii s-au convins de valoarea naționalei noastre mai apoi, România remizând (13-13) la Dublin, cu Irlanda XV, și pierzând greu (12-13) la Cardiff, cu Țara Galilor XV – aceste meciuri nu sunt incluse în palmares. Și deși la celebra vizită la Londra a lui Ceaușescu, Regina Elizabeta a II-a îi vorbește despre rugby, conducătorii Federației de la București nu profită de acest moment favorabil. Fără un stadion modern, dezavantajată de vremea nefavorabilă din lunile februarie și martie, când se disputau meciurile, România avea să rateze o ocazie imensă de a deveni cea de-a șasea echipă participantă la Turneul Națiunilor. Principalul obstacol l-a reprezentat tot regimul politic, implicit acuzațiile că Bucureștiul încalcă drepturile omului.

Din 1996, câștigătoarea este socotită campioană a Europei

Dacă România n-a profitat de șansa sa, Italia avea să o facă, fiind acceptată în 2000. Echipa surclasată (69-0) de "Stejari" în 1977 avea să intre în Turneu, care de atunci se numește al celor 6 Națiuni.
Cu patru ani înainte s-a mai produs un fapt important în istoria competiției. Atunci Turneul primește în mod oficial rangul de Campionat European. Victorioasă (28-15) în fața Irlandei, pe 16 martie 1996, Anglia a devenit campioană a continentului. Până atunci, FIRA-AER organizase un Campionat European, la care participau Franța, România, Italia, URSS, precum și alte naționale din zona continentală, dar și din nordul Africii, însă la care nu s-au înscris niciodată națiunile anglo-saxone.   

(va urma)

Autor: Marian Burlacu Publicat: 27 Jan. 2009, 03:48 Rugby
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Şumudică, plecăciune în faţa lui Erdogan: „Sper să conducă Turcia până va muri!“
Şumudică, plecăciune în faţa lui Erdogan: „Sper să conducă Turcia până va muri!“
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Haaland, principala tinta a super-puterilor din Europa! Dupa Real si Barca, miliardarii din Anglia au pus ochii pe el
Haaland, principala tinta a super-puterilor din Europa! Dupa Real si Barca, miliardarii din Anglia au pus ochii pe el
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Incredibil! România intră în Schengen?! Anunţ de ultimă oră al premierului Florin Cîţu
Incredibil! România intră în Schengen?! Anunţ de ultimă oră al premierului Florin Cîţu
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
Legătura fabuloasă dintre asasinarea lui Sadoveanu și moartea lui Pian! Acum s-a aflat
Legătura fabuloasă dintre asasinarea lui Sadoveanu și moartea lui Pian! Acum s-a aflat
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Simțea că fiica sa MIROSEA urât, așa că i-a făcut o baie. Mirosul însă NU a dispărut, așa că dus-o la doctor. Este de necrezut ce au putut descoperi aceștia
Simțea că fiica sa MIROSEA urât, așa că i-a făcut o baie. Mirosul însă NU a dispărut, așa că dus-o la doctor. ...
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi și acum!
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi ...
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem au o explicaţie”
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem ...
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
VIDEO Senatoarea Diana Şoşoacă a plecat din emisiunea Sinteza Zilei după un schimb de replici cu Mihai Gâdea
VIDEO Senatoarea Diana Şoşoacă a plecat din emisiunea Sinteza Zilei după un schimb de replici cu Mihai Gâdea
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, șocată, poliţia
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, ...
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!