Cupa Mondială la rugby | Atuurile favoritelor în „sferturi”. Unde așteptăm surpriza – o excelentă analiză a lui Florin Vlaicu, transformerul tricolorilor. UPDATE Africa de Sud, prima semifinalistă: calificare dramatică în fața Țării Galilor

Redactor:
Matei Udrea
Cupa Mondială la rugby | Atuurile favoritelor în
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE Primul sfert de finală, început la ora 18:00 (ora României), a fost, așa cum anticipa Florin Vlaicu, foarte strâns, iar Africa de Sud a învins Țara Galilor cu 23-19, după ce la pauză era condusă cu 13-12. Meciul de pe „Twickenham”, disputat în fața a 79.572 de spectatori, a avut o desfășurare de o tensiune aproape insuportabilă.

Socotiți cu șansa a doua inclusiv de casele de pariuri înaintea partidei, galezii au surprins din nou, așa cum făcuseră și la senzaționala victorie din grupe, cu Anglia, iar eroul lor, Dan Biggar, s-a descurcat excelent în prima repriză, când a înscris 8 puncte (o lovitură de pedeapsă, un dropgol și transformare a singurului eseu din primele 40 de minute) și a contribuit decisiv la înscrierea eseului de către echipa sa.

Sud-africanii n-au izbutit să spargă apărarea galeză și au replicat prin transformerul Handre Pollard, care a înscris toate cele patru lovituri de pedeapsă de care a beneficiat.

În repriza a doua, Pollard a început să dea rateuri. Dropgolul din minutul 52 a fost însoțit de două lovituri de pedeapsă ratate până în minutul 60. În acest timp, Dan Biggar a mai transformat o lovitură de pedeapsă.

Ambele echipe au fost foarte precaute, preferând să încerce cât mai multe transformări din lovituri libere, în locul unui joc la mână. S-a mers cap la cap, Africa de Sud și Țara Galilor alternând la conducere.

Europenii au făcut 16-12 printr-o nouă lovitură de pedeapsă transformată de Biggar.

„Springboks” au preluat conducerea, 18-16, printr-un dropgol și o lovitură de pedeapsă reușite de Pollard.

Imediat, Biggar a transformat iar o lovitură de pedeapsă, iar galezii au revenit în avantaj în minutul 64: 19-18.

Cu cinci minute și 30 de secunde înaintea finalului, în minutul 74:30, sud-africanii au reușit însă o acțiune excelentă plecată dintr-o grămadă ordonată și au înscris un eseu prin Du Preez. Pollard a ratat transformarea, astfel că „Springboks” au preluat conducerea cu doar patru puncte, 23-19.

Finalul a fost incendiar. Cu 30 de secunde înainte de terminarea timpului regulamentar de joc, galezii s-au năpustit în atac știind că balonul nu trebuie să părăsească terenul, altfel meciul se va încheia dacă trec cele 80 de minute. S-a purtat o luptă fantastică pentru balon, dar sud-africanii au reușit să-l recupereze când trecuseră câteva secunde peste minutul 81 și să-l șuteze în tribune.

S-a încheiat 23-19 pentru Africa de Sud, care se califică astfel, după un meci foarte strâns și în care s-au marcat doar două eseuri (câte unul de fiecare parte), în semifinalele Cupei Mondiale.


Florin Vlaicu, cel mai bun marcator al României la Cupa Mondială de rugby, a analizat pentru ProSport sferturile de finală ale competiției care încep azi cu partidele Africa de Sud – Țara Galilor (ora 18:00) și Noua Zeelandă – Franța (ora 22:00) și continuă mâine cu Irlanda – Argentina (ora 15:00) și Australia – Scoția (ora 18:00).


Florin Vlaicu a înscris cele mai multe puncte pentru România la această Cupă Mondială

Transformerul tricolorilor, care a marcat 22 de puncte la această Cupă Mondială în meciurile cu Franța, Irlanda, Canada și Italia, spune că, în opinia sa, favorite la calificare sunt Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia și – atenție! – Argentina.

Africa de Sud – Țara Galilor
Sâmbătă, ora 18
:00; „Twickenham”, Londra; în direct pe DigiSport 3

„Mă aștept la un meci strâns, dar Africa de Sud e favorită. Țara Galilor are prea mulți jucători accidentați. Diferența se va face în grămezile spontane, unde africanii sunt foarte puternici. După părerea mea, în acest moment al jocului, al grămezilor spontane, sud-africanii sunt cei mai buni de la această Cupă Mondială. Îi vor domina pe galezi și pe linia de treisferturi, acolo unde europenii au nu mai puțin de cinci jucători accidentați. Am văzut că Țara Galilor va folosi acolo un jucător cu doar două meciuri în națională. Nu cred că vor face față.”

Noua Zeelandă – Franța
Sâmbătă, ora 22:00; „Millennium Stadium”, Cardiff; în direct pe DigiSport 3


Bătuți la scor de Irlanda în grupă, francezii nu le vor rezista astă-seară neozeelandezilor, spune Florin Vlaicu

„Franța le-a pus întotdeauna probleme neozeelandezilor la Cupa Mondială, mai ales atunci când au fost meciuri în fazele eliminatorii, cum e cazul acum, dar cred că de data asta „All Blacks” vor câștiga fără probleme. Am jucat împotriva francezilor chiar acum, la această Cupă Mondială, și i-am simțit, nu văd cum vor putea ține piept Noii Zeelande. Nu mai sunt echipa de acum câțiva ani, au foarte mulți tineri în echipă, le lipsesc experiența și valoarea de acum patru ani. De partea cealaltă, Noua Zeelandă n-a făcut încă schimbul de generații. E mult mai pregătită de Mondiale.

Noua Zeelandă îi e superioară Franței în toate momentele jocului. O va domina în grămadă, în margine, mai ales pe jocul deschis, pe linia de treisferturi. Neozeelandezii au cel mai bun contraatac de la acest turneu final.”

Irlanda – Argentina
Duminic
ă, ora 15:00; „Millennium Stadium”, Cardiff; în direct pe DigiSport 1


Argentina va furniza surpriza sferturilor de finală, estimează Vlaicu

Am văzut Argentina la acest turneu final și a jucat foarte-foarte bine în grupe, chiar dacă a pierdut cu Noua Zeelandă. Are un joc foarte frumos. Va fi un meci extrem de strâns, dar eu merg pe mâna Argentinei, mai ales după ce am jucat împotriva Irlandei în grupe și am simțit ce poate. Irlandezilor le vor lipsi foarte tare căpitanul O”Connell și numărul 10, Sexton.

Irlandezii sunt dați favoriți pentru că, de-a lungul timpului, au câștigat mai multe meciuri cu Argentina. Dar acum cred că va fi altceva.

Argentina are o grămadă ordonată foarte puternică și, la fel, e excelentă în molurile de margine. Arma irlandezilor este organizarea. Sunt foarte bine organizați, fac lucrurile simple foarte bine, au un joc cu piciorul excepțional. Cred că așa vor juca și cu Argentina, vor încerca să joace cu piciorul pentru aripile lor. Aici poate suferi Argentina. Însă eu cred că, în ansamblu, sudamericanii sunt mai buni și vor câștiga.”

Australia – Scoția
Duminică, ora 18
:00; „Twickenham”, Londra; în direct pe DigiSport 2

Este cel mai dezechilibrat meci din sferturile de finală. Australienii sunt mari favoriți. Dintre toate cele opt echipe calificate în faza eliminatorie, australienii practică rugby-ul complet. Au o apărare absolut excepțională, cu Țara Galilor au reușit să nu primească eseuri chiar și cu doi oameni în minus. Vor câștiga fără probleme cu Scoția. Scoțienii sunt acum într-un schimb de generații, au avut dificultăți și în grupă. Australia, de când a venit noul antrenor, etalează un rugby foarte frumos și eficient.”


Cel mai dezechilibrat sfert de finală va fi cel dintre Australia și Scoția. „Cangurii” sunt mari favoriți

Cupa Mondială la rugby

Sferturi de finală

Sâmbătă, 17 octombrie

Africa de Sud Țara Galilor
Ora 18:00; „Twickenham”, Londra; în direct pe DigiSport 3

Noua Zeelandă – Franța
Ora 22:00; „Millennium Stadium”, Cardiff; în direct pe DigiSport 3

Duminică, 18 octombrie

Irlanda – Argentina
Ora 15:00; „Millennium Stadium”, Cardiff; în direct pe DigiSport 1

Australia – Scoția
Ora 18:00; „Twickenham”, Londra; în direct pe DigiSport 2

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup