CEO-ul echipei londoneze înrudite cu RCM Timişoara duce cazul celor 6 vize medicale lipsă dinaintea semifinalei SuperLigii de rugby pe masa IRB. Reacţia FRR: "Edward Griffiths nu a fost la fel de categoric când a fost la Bucureşti"

24 oct 2014 491 afişări Rugby
CEO-ul echipei londoneze înrudite cu RCM Timişoara duce cazul celor 6 vize medicale lipsă dinaintea semifinalei SuperLigii de rugby pe masa IRB. Reacţia FRR: "Edward Griffiths nu a fost la fel de categoric când a fost la Bucureşti"
  • RCM Timişoara a fost elimită în sferturile de finală ale SuperLigii de rugby, la capătul unui meci în care nu a punctat, 0-9 cu Farul Constanţa.
  • Şase dintre cei mai buni rugbişti ai timişorenilor nu au putut juca, după ce arbitrii au constatat cu o jumătate de oră înainte de partidă, la verificarea carnetelor de legitimare că din documente lipseau paginile cu vizele medicale
  • RCM Timişoara a solicitat ca un medic aflat la sală să poată ştampila vize medicale pe loc pentru sportivi, pentru a căpăta drept de joc - o ilegalitate - explică managerul competiţiei
  • La o lună şi jumătate de la disputarea partidei din semifinale, echipa-înfrăţită cu Timişoara, Saracens (din prima divizie din Anglia) a redeschis scandalul, prin vocea CEO-ului său
  • Federaţia Română de Rugby pregăteşte scrisori către preşedintele clubului englez şi către Federaţia omologă din Anglia, pentru a clarifica situaţia şi a solicita scuze

Cazul celor şase carnete de legitimare din care lipseau vizele medicale, situaţie descoperită cu doar o jumătate de oră înainte de startul semifinalei SuperLigii Naţionale de rugby, dintre RCM Timişoara şi Farul Constanţa, a ajuns pe masa forului mondial al sportului cu balonul oval (IRB), după 45 de zile de la meciul disputat pe 6 septembrie. Într-un articol publicat miercuri pe site-ul echipei britanice Saracens, cea care are un parteneriat cu RCM Timişoara de două luni de zile, Edward Griffiths (CEO-ul formaţiei începând cu 2009) şi-a asumat demersul de a informa IRB despre situaţia "incredibilă" din România. Managerul SuperLigii de rugby contestă vehement demersul lui Griffiths, pe care voalat, îl acuză că a avut prilejul de a discuta faţă în faţă aceste probleme, însă la finalele SuperLigii, reprezentantul celor de la Saracens nu a luat iniţiativa unei discuţii bărbăteşti, în spiritul jocului de rugby. "Această situţie s-a transformat, din păcate într-un circ mediatic. Este regretabil că avem acest caz, acum, care ar fi trebuit să se discute constructiv şi să îl soluţionăm la o masă, civilizat. Avem o supă reîncălzită de "n" ori. Acţiunea aceasta nu este nici în interesul sportului, nici în spiritul rugby-ului", afirmă vizibil agasat managerul SuperLigii de rugby, Lucian Lorin. Mai mult, federalul român constată că de fapt, forul mondial a primit informaţiile direct de la Federaţie, după ce şi antrenorul Timişoarei a trimis, contrar regulamentelor, o sesizare la forul suprem.

Atacul venit din Regat

Saracens s-a impus, sub conducerea actualului CEO ca un brand important în rugby (potrivit openmarkets), politica sa fiind de a se extinde pe plan mondial, printr-o reţea de echipe-înrudite, care ajunge din Abu Dhabi, până la Moscova. Edward Griffiths descrie în termeni duri situaţia din România, care a făcut ca RCM Timişoara să nu poată folosi şase dintre cei mai buni jucători ai săi în meciul din semifinală. "Nimic nu poate fi îngropat sub preş. Ca parteneri ai RCM Timişoara credem că miza este chiar integritatea rugby-ului românesc. IRB ne-a asigurat că acordă o atenţie deosebită acestui caz, astfel încât toate regulile să fie respectate", a declarat Griffiths pentru saracens.com.

Răspunsul Federaţiei a venit categoric "Cazul a fost dus la IRB de Edward Griffiths. Când a fost la Bucureşti (n. pe 18 octombrie, RCM Timişoara a disputat un meci test cu echipa a doua a britanicilor - Saracens Storm, iar Edward Griffiths a fost la Bucureşti pentru finalele SuperLigii) nu a mai fost la fel de categoric. Are doar o parte a informaţiilor, este foarte slab informat. Poziţia lor nu este normală, nu este firească. Vom trimite o scrisoare, prin care îi vom cere explicaţii preşedintelui clubului şi scuzele lui Griffiths. În plus, Federaţia va trimite o scrisoare în care va cere lămuriri şi Federaţiei Britanice de Rugby, având în vedere faptul că nu mi se pare normal să ataci o Federaţie astfel", a declarat Lucian Lorin, directorul SperLigii CEC Bank.

Poliţia cercetează. Timişoara atacă: "Pe noi ne interesează să nu fie încurajată frauda". Federaţia răspunde: "am demonstrat la poligraf că totul a fost corect la noi"

"Cu 30 de minute înainte de începerea semifinalei, brigada de arbitri a sesizat că lipsesc vizele medicale din carneretele a şase sportivi. Aceşti jucători au fost înlocuiţi. Se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere, dosarul este în curs de desfăşurare", a rezumat firul evenimentelor, din perspectiva reprezentanţilor Poliţiei Timişoara care anchetează acest caz, Ionuţ Bocancea, purtător de cuvânt al IPJ Timiş. Acesta a precizat pentru ProSport  că "toate persoanele implicate au fost audiate", fără a anticipa însă o dată a finalizării procedurilor.

Dan Dinu, finanţatorul clubului din Timişoara s-a declarat dezamăgit de ceea ce el numeşte "o lipsă de reacţie a Federaţiei". "Este o pată asupra rugby-ului românesc, deoarece FRR nu întreprinde nimic din punct de vedere legislativ. Categoric, meciul nu se mai poate rejuca, dar vrem să nu fie încurajată frauda", a declarat pentru ProSport Dan Dinu, referindu-se la "o omisiune în regulament". "Pentru noi este foarte important să ştim că acest lucru nu se va mai repeta", a concluzionat oficialul Timişoarei. Şi din această privinţă, lucrurile sunt clare pentru reprezentantul Federaţiei "în fiecare sezon se aduc modificări regulamentelor. Timişoara... să vină cu o propunere", a răspuns ironic Lucian Lorin, întrebat dacă Federaţia pregătişte o modificare de regulament după acest "caz". Apoi, a reluat ra'ionamentul: "legisla'ia nu ne permitea s[ facem ce au dorit cei de la Timişoara. Au suspectat oficialii că au rupt foile - dar s-ar fi văzut, la ieşirea pe culoar, unde puteau lăsa filele rupte?" s-a întrebat retoric federalul.

Lucian Lorin a punctat clar pentru ProSport că din punctul de vedere al Federaţiei, este vorba despre un caz vechi, trecut, închis. "Federaţia a făcut tot ce avea de făcut, o anchetă internă. Noi am constat doar că pe carnete nu existau vizele medicale. Am luat informaţii de la toţi oficialii prezenţi la meci, mai mult am contractat o firmă specializată şi am făcut şi un test poligraf pentru a demonstra că niciunul dintre aceştia nu a avut nici o legătură cu acest caz. Suntem de fapt acuzaţi că nu am fost mai îngăduitori, că nu am arătat bunăvoinţă, că nu am fost de acord să reinterpretăm un regulament clar. Timişoara a contestat faptul că nu le-am permis să refacă pe moment vizele medicale, dar am clarificat acest aspect - legislaţia României nu permite ştampilarea carnetelor înafara instituţiei medicale", a explicat pentru ProSport, Lucian Lorin. Mai mult, "din informaţiile pe care le am, Poliţia a realizat propriul test poligraf, care a confirmat rezultatele noastre", a încheiat reprezentantul Federaţiei.

Această explicaţie s-a regăsit şi în documentele oficiale trimis de Federaţie Clubului din Timişoara. Scrisoarea publicată pe site-ul Federaţiei, pe 1 octombrie, detaliază etapele anchetei interne demarate de FRR "şi clarifică din punctul de vedere al Federaţiei toate chestiunile", susţine Lorin. În egală măsură, reprezentanţii Federaţiei contestă calitatea reprezentativă a lui Dan Dinu, finanţator al echipei, dar demisionar din postul de vicepreşedinte al clubului de rugby, care în prezent nu ocuipă o funcţie în cadrul clubului.


"Atitudinea agresivă manifestată public şi poziţia de victimă asumată nu fac onoare statutului de club profesionist de rugby, având în vedere antecedentele pe care clubul le-a avut şi le are pe linie de management. Considerăm că preocuparea clubului timişoarean a fost în permanenţă de a transfera răspunderea în sarcina federaţiei, fără a analiza cu celeritate şi obiectivitate incidentul în contextul propriilor acţiuni. Clubul RCM UV Timişoara ar trebui să întreprindă la rândul său o anchetă internă, ale cărei concluzii să fie şi ele făcute publice, ca toate luările de atitudine de până acum în contextul acestui incident. Considerăm că interesul comun este acela de a promova un rugby curat, cu accent pe fair-play, care să se poată constitui drept un model pentru societate" - se precizează în scrisoarea semnată de preşedintele FRR, Haralambie Dumitraş şi secretarul general Florin Matei - adresată clubului timişorean (postată pe site-ul frr.ro, pe 1 octombrie).


Finalizarea anchetei Poliţiei  nu îl îngrijorează pe reprezentantul forului rugby-ului românesc, care afirmă "că pentru Federaţie, cazul este închis. Ce va constata ancheta... dacă a fost neglijenţă sau nu, dacă carnetele au stat într-o cameră cu mai multe chei... nu este problema noastră, nu avem noi, ca Federaţie, ce măsuri să luăm. Intern, am făcut toate hârtiile, toate verificările cu oficialii partidei şi am răspuns clubului Timişoara", conchide Lorin, cel care ocupă şi postul de Director Comunicare şi Marketing al FRR.

"Cred că la Federaţia de Rugby avem cel mai modern sitem de legitimare şi ne propunem să eliminăm carnetele jucătorilor, să dezvoltăm aplicaţia pe care deja o avem - dacă cei de la  Medicină Sportivă ne spun că putem include viza medicală în această aplicaţie", a mai spus pentru ProSport, Lucian Lorin.

Pentru Dan Dinu însă, faptul că Timişoara are "antrenorul suspendat opt luni pentru că a folosit cuvântul "corupţie" legat de acest caz", dar şi vicepreşedintele Duşan Filipaş - suspendat pentru şase luni, din cauza "prejudiciilor de imagine aduse Federaţiei" sunt argumente suficiente pentru a răspunde că "Timişoara, da, este vânată".

CSM Ştiinţa Baia Mare a câştigat finala SuperLigii de rugby, sâmbătă, 13 septembrie, pe stadionul "Arcul de Triumf", graţie victoriei 25-19 împotriva RCJ Farul Constanţa.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.