Ministrul Tineretului şi Sportului a lămurit problema Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii Sportului şi a avut o reacţie tranşantă după ce a aflat că loturile nu au medici angajaţi permanent: ”Am să vorbesc cu COSR, că primeşte foarte mulţi bani de la stat, să plătească medicii!”

5 iul 2017 2944 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Ministrul Tineretului şi Sportului a lămurit problema Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii Sportului şi a avut o reacţie tranşantă după ce a aflat că loturile nu au medici angajaţi permanent: ”Am să vorbesc cu COSR, că primeşte foarte mulţi bani de la stat, să plătească medicii!” 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/16564690/1/img-20170705-111045.jpg

Aflat în vizită de lucru la baza nautică de la Bascov, acolo unde la sfârşitul lunii (27-30 iulie) se vor desfăşura Campionatele Mondiale de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret, ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a lămurit aspecte ale Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Legii Sportului 69 / 2000, a luat o decizie pe loc în privinţa Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi a trasat noi obiective pentru întreg sportul românesc!

România a obţinut dreptul de a organiza în 2017 câteva competiţii importante la nivel internaţional. Se detaşează Campionatul European de gimnastică, seniori (test trecut cu brio în primăvară) şi Campionatul European de baschet masculin (31 august – 17 septembrie), însă mai sunt câteva întreceri de anvergură care trebuie punctate. Una dintre acestea este Campionatul Mondial de kaiac-canoe pentru tineret şi juniori, care va avea loc la sfârşitul lunii la Bascov, judeţul Argeş. În România vor sosi nu mai puţin de 1.300 de sportivi şi oficiali din aproximativ 60 de ţări. Pentru a vedea că toate lucrurile merg conform planului, ministrul Marius Dunca s-a deplasat special la Bascov. Cu această ocazie, şeful sportului românesc a discutat şi despre câteva teme.

Sigur, Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii Sportului 69 / 2000, care permite autorităţilor locale să investească până la 5% din bugetul local în susţinerea sportului, încă mai prezintă neclarităţi în diferite zone ale ţării. ”Ordonanţa de Urgenţă îşi produce efecte de când a fost publicată în Monitorul Oficial. Nu trebuie norme de aplicare, există contractul de activitate sportivă. Nu avem norme de aplicare, am dat libertate unităţilor administrativ-teritoriale, Consiliilor Judeţene, Primăriilor să poată finanţa până la 5% din bugetul local, dar cu contract de activitate sportivă! Trebuie încheiat un contract între cel care finanţează şi cel care încasează”, a spus cât se poate de clar ministrul Marius Dunca. Este nevoie însă de norme de aplicare pentru contractul de activitate sportivă? A fost următoarea întrebare pe care i-am adresat-o ministrului. ”Contractul de activitate sportivă a apărut prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrul Muncii. Nu este nevoie de nicio normă de aplicare”, a venit răspunsul ministrului.

Cu ocazia Campionatului Mondial de kaiac-canoe, drumul până la Bascov, la baza nautică, a fost asfaltat, iar MTS a sprijinit tot ce înseamnă investiţii în infrastructură şi organizare cu aproximativ 1,7 milioane de lei. ”Transmit tuturor federaţiilor să aibă curaj să aducă competiţii internaţionale în România. Uitaţi-vă, peste 1.300 de participanţi, 60 de ţări vin în 27-30 iulie în judeţul Argeş, vin în România. Şi cred că lucrul acesta trebuie să ne motiveze, să ne aplecăm mult mai mult pe sport şi pe investiţii în infrastructură”, a susţinut Marius Dunca.

  • În jur de 27 de competiţii internaţionale va mai organiza România în acest an
  • Comparativ cu Snagov, la Bascov sportivii nu sunt bruiaţi de nicio şalupă particulară şi îşi pot vedea liniştiţi de pregătire

Într-o discuţie avută cu Ion Bârlădeanu, preşedintele FR de Kaiac-Canoe, ministrul Tineretului şi Sportului a aflat cu surprindere că loturile naţionale nu au un medic permanent alături. ”Medicul vine de 2-3 ori pe săptămână, avem asistent medical care vine mai des. Biochimia şi ştiinţa, astea sunt importante. Noi mergem din inerţie, că avem experienţă”, i-a povestit preşedintele FR de Kaiac-Canoe lui Marius Dunca. Reacţia ministrului a fost tranşantă, mai ales că lotul naţional de kaiac-canoe nu este singurul care se află într-o astfel de situaţie: ”Cât mai mergem din inerţie? Numai din inerţie mergem! Am să vorbesc cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, că primeşte foarte mulţi bani de la stat, să plătească medicii! Până să aveţi rezultate, sportivii trebuie să beneficieze de aparatul tehnic din spate!”.

Plecând de la această idee, Marius Dunca a constatat faptul că statul finanţează în prezent tot sportul. ”Mă uit la câţi bani se dau, la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, la Federaţii, la cluburi. Cine trebuie să aducă medalii, Guvernul, ministrul? Am creat toate pârghiile necesare, voi vorbi şi o să aveţi şi medic, nu se poate ca loturile naţionale să nu aibă medic. Dar acum nu putem să alergăm tot noi, să şi obţinem medalii. O să facem o întâlnire cu toate Federaţiile, cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Aveţi toate pârghiile necesare. Domnul preşedinte, medalii! Nu mai puteţi să vă plângeţi. Avem şi Legea Sponsorizării, haideţi să vedem cum ne implicăm cu toţi”

  • ”Legea Sponsorizării este foarte clară, cred că şi sportul trebuie să meargă spre operatorii financiari, economici, să atragă investiţii, nu să aştepte doar ajutorul financiar de la stat”, Marius Dunca, ministru al Tineretului şi Sportului

Vom reveni în zilele următoare cu mai multe detalii despre cum se pregăteşte kaiac-canoe să revină la cel mai înalt nivel în întrecerile internaţionale după un an de chin teribil, timp în care forul de specialitate românesc a fost privat să participe la competiţiile de mare anvergură, inclusiv de la Jocurile Olimpice.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.