Simone Biles, gimnasta secolului 21. Demonstraţie de forţă a americancelor în calificări. La 29 de ani, Cătălina Ponor a prins o nouă finală olimpică

8 aug 2016 16726 afişări JO 2016
Simone Biles, gimnasta secolului 21. Demonstraţie de forţă a americancelor în calificări. La 29 de ani, Cătălina Ponor a prins o nouă finală olimpică

Parcă niciodată în istoria Jocurilor Olimpice, între marile puteri ale gimnasticii mondiale de la feminin nu a fost o distanţă atât de mare precum cea de la Rio, dintre Statele Unite şi restul lumii.

Gimnastele de peste Atlantic au câştigat calificările cu aproximativ 10 puncte faţă de China, a doua echipă clasată, dar dincolo de acest punctaj au terminat în frunte la toate aparatele, la unele chiar şi cu câte trei gimnaste.

Fără doar şi poate, marea vedetă a fost Simone Biles, o sportivă pentru care gimnastica pare doar o joacă, prin modul cum se exprimă pe majoritatea aparatelor. În vârstă de 19 ani, Biles a adunat 62.366 puncte la individual compus, câştigând detaşat calificările. I-au făcut cât de cât faţă alte două americance în această ierarhie, Alexandra Raisman şi Gabrielle Douglas, singurele care au reuşit să mai depăşească graniţa celor 60.000 puncte. Regulamentul nu permite însă ca o naţiune să mai aibă trei gimnaste într-o finală, aşa cum s-a întâmplat spre exemplu la Sydney 2000, când România a monopolizat podiumul, astfel că doar Biles şi Raisman vor merge în finală.

La sol, SUA au ocupat locurile 1,2 şi 4 cu Biles (15.733), Raisman şi Hernandez, la sărituri Biles a câştigat cu 16.050 (singura finală în care SUA va avea o singurpă reprezentantă), la paralele Kocian a fost pe locul 1, iar Douglas pe locul 3. În fine, la bârnă, Biles a fost locul 1 (15.633), Lauren Hernandez – locul 2, în Top 8 fiind alte două americance, Raisman şi Douglas, care nu vor putea însă participa în finală

  • Pentru finala pe echope s-au calificat, în ordine, SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Brazilia, Germania şi Olanda


Foto: cosr.ro

Cătălina Ponor a prins una din cele două finale pe care le-a ”atac”, la bârnă, după ce a fost notată cu 14.900. Ea a ocupat locul 5 în calificările acestui aparat. La sol, românca va fi a treia rezervă.

"M-am calificat în finala olimpică la bârnă, Dumnezeule, nu îmi vine să cred că se întâmplă cu adevărat! Am 29 de ani, am stat trei ani acasă, am revenit în gimnastică în aprilie 2015, după o operaţie la tendonul lui Ahile, care a necesitat cinci luni de recuperare, şi iată-mă aici, în faţa singurei şanse să obţin ceea ce îmi doresc", a scris Cătălina Ponor, pe pagina sa de Instagram.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.