PROSPORT: Top 10 şanse la medalii ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Rio

2 aug 2016 15720 afişări JO 2016
PROSPORT: Top 10 şanse la medalii ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Rio
GALERIE (10 de imagini) VEZI GALERIA

Au mai rămas 3 zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Rio, iar Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a reinterat la plecarea către Brazilia target-ul delegaţiei tricolore, între 6 şi 8 medalii. Este un obiectiv minuscul dacă ne raportăm la istorie – 301 medalii la Jocurile Olimpice de vară (din acest punct de vedere, România este în Top 15 all-time), dar totuşi realist în raport cu tot ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în societatea românească în general, în sportul românesc în special.

La casele de pariuri, România are o cotă de peste 3.00 că va obţine două medalii de aur, câte a obţinut, spre exemplu, la ediţia precedentă de la Londra, o altă evidenţă a regresului accentuat pe care l-a cunoscut sportul românesc. Dar, ca la orice întreceri de acest gen, olimpicii se pot autodepăşi, iar loc pentru suprize este suficient. Alin Moldoveanu (tir) este cel mai bun exemplu în acest sens, după ce a câştigat aurul olimpic la Londra.

ProSport a efectuat un Top 10 al sportivilor români care au şanse să urce pe podium la Jocurile Olimpice de la Rio, în calcul fiind luate mai multe aspecte, performanţe sportive realizate în ultimul an, ierarhii internaţionale, dar şi cotele oferite de bookmakeri.

1.     Echipa feminină de spadă

Este proba sportivă care a avut cea mai bună constanţă la nivel internaţional în ultimii ani, fiind mai mereu pe podium la Mondiale şi Europene. România are o echipă redutabilă şi la Rio, formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu şi Simona Pop, o formulă destul de experimentată, sportive care într-un concurs individual oricând ar putea urca pe podium. Cu siguranţă, ”legiunea” de la spadă are şi o revanşă de luat după Londra 2012. La casele de pariuri, echipa este creditată cu a doua şansă la medalii, după China

2.     Andreea Chiţu (judo, categ. 52 kg)

Constanţă în ultimul ciclu olimpic a avut şi judoka Andreea Chiţu, cu medalii la Campionatul Mondial şi Campionatul European, dar şi cu numeroase finale în Grand Prix-uri. Toate evoluţiile au condus-o pe locul 2 în ierarhia mondială la zi şi care, teoretic, îi va oferi un culoar bun spre fazele finale ale turneului olimpic.

3.     Marian Drăgulescu (gimnastică, sărituri)

Gimnastul român a reuşit să revină la cel mai înalt nivel după ce a fost ”sărit” din schemă la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Pe nedprept, după ”dovezile” prezentate în acest ciclu olimpic, în care a obţinut şi un argint mondial în 2005 la Glasgow. Marian Drăgulescu este foarte motivat să câştige la această ediţie şi aurul olimpic, singul care îi lipseşte din palmaresul lui impresionant. ”Marocanul” ar putea veni în finala olimpică de la sărituri inclusiv cu o execuţie nouă. La casele de pariuri, Drăgulescu este cotat cu şansa a doua la această probă. El va încerca însă să urce pe podium şi la sol, dar la acest aparat şansele lui sunt mai reduse.

4-5. Simona Gherman, Ana Maria Popescu

Spada feminină poate aduce nu una, ci chiar două medalii la Jocurile Olimpice, dacă nu chiar trei. Simona Gherman şi Ana Maria Popescu sunt cele mai în formă sportive din Europa, lucru evidenţiat de ultimul Campionat European, unde au ajuns până în finală. Dacă vor reuşi să-ţi stăpânească emoţiile. Măcar una din cele două sportive se pot regăsi pe podium la Rio chiar după prim zi de întreceri. Proba individuală de spadă este programată pe 6 august. La casele de pariuri, cele două sunt văzute totuşi cu şansa a patra.

6. Horia Tecău – Florin Mergea (tenis, proba de dublu)

Cei doi jucători sunt cotaţi printre favoriţie la medalii, la casele de pariri fiind în intervalul 4-6 al şanselor. Mai bine văzuţi sunt Herbert / Mahut, A. Murray / J. Murray, Melo / Soares, iar în anumite cazuri Johnson/Sock şi Nadal / M. Lopez. Chiar dacă în ultimii ani au jucat regulat la dublu cu alţi parteneri, cei doi tenismeni români au demonstrat că pot forma un cuplu sudat şi obţine rezultate excepţionale. Motivaţia lor este extraordinară înaintea JO, care i-ar putea propulsa pe podium.

7. Naţionala de handbal feminin

Ca şi în cazul lui Horia Tecău şi Florin Mergea, naţionala de handbal este văzută de bookmakeri în intervalul 4-6, după Norvegia, Rusia, Brazilia, Olnda şi Muntenegru. Se anunţă cel mai dur turneu olimpic de handbal feminin, cu cel puţin 8 naţiuni care pot urca pe podium. Cristina Neagu & Co au arătat o formă incredibilă în ultimele luni, au învins inclusiv campioana olipică şi mondială când s-au întrebuinţat. Naţionala de handbal este capabilă de lucruri extraordinare dacă îşi va găsi cadenţa, îi stă în putere să urce pe podium.

8. Cătălina Ponor / Larisa Iordache

Din păcate, România nu va avea echipa feminină la JO de la Rio 2016, la una din probele regină ale sportului românesc - raportat la istorie -, acest lucru fiind o  dovadă a prăbuşirii sportului românesc. Încă nu este destul de clar dacă România va miza pe Cătălina Ponor sau Larisa Iordache la Rio. În acest moment, la caseele de pariuri, Larisa Iordache este cotată cu a patra şansă la câştigarea unei medalii la individual compus! Simone Billes este prima, urmată de Douglas (SUA) şi Shang (China). La aparate, deocamdată nicio româncă nu este văzută în Top 5. Ponor şi Iordache au exerciţii însă care le-ar permite să se califice în finalele de la sol şi bârnă, iar acolo orice este posibil.

9. Tiberiu Dolniceanu (scrimă, sabie)

Sabia românească are tradiţie la ultimele ediţii ale JO şi are un reprezentant de seamă şi la Rio, Tiberiu Dolniceanu. Proba pe echipe nu a fost inclusă la această ediţie, respectându-se un principiu al rotaţiei, astfel că România a fost văduvită, teoretic, de o medalie. Tiberiu este văzut cu a 6-a şansă la sabie, într-o probă în care favorit este Yakimenko, dar românul a demonstrat de ce este în stare inclusiv la Mondialul din 2015 de la Moscova, unde a încheiat pe podium la individual.

10. Corina Căprioriu (judo, categ. 57 kg)

Corina Căprioriu intră în concurs în calitate de vicecampioană olimpică. Într-o zi favorabilă, sportiva de la clubul Dinamo poate surprinde pe oricine şi să ia prim-planul camerelor de luat vederi. Corina este azi pe locul 8 în clasamentul la zi al IJF World Ranking, dar acest lucru nu a împiedicat-o să fie numărul doi la ultimul Campionat Mondial desfăşurat la Astana.

De la cine pot veni suprizele?

Mihai Nistor (box)

Echipa feminină de 8+1 (canotaj)

Daniel Natea (judo)

Monica Niculescu – Irina Begu (tenis, dublu)

Horia Tecău – Monica Niculescu (tenis, dublu mixt)

Echipa feminină de tenis de masă

Monica Ungureanu (judo)

Gabriel Sîncrăian (haltere)

Andrei Gag (atletism)

Alin Moldoveanu (tir)

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.