Alin Petrache: ”Îmi asum neîndeplinirea obiectivului la Rio. În prima sedinţă a Comitetului Executiv, personal, şi sper ca întreaga echipă, să ne depunem mandatul”

23 aug 2016 3548 afişări JO 2016
Alin Petrache: ”Îmi asum neîndeplinirea obiectivului la Rio. În prima sedinţă a Comitetului Executiv, personal, şi sper ca întreaga echipă, să ne depunem mandatul”

Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportuiv Român, Alin Petrache şi-a asumat neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice. Preşedintele COSR anunţase înaintea participării la Rio că obiectivul delegaţiei tricolore este 6-8 medalii.

Redăm în totalitate declaraţiile făcute de Alin Petrache

“Doresc să îmi asum în faţa opiniei publice din România, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediţie a Jocurilor Olimpice – Rio 2016. Analiza responsabilităţilor, a rezultatelor şi a pregătirii competiţiei o vom face, aşa cum este normal în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima sedinţă a Comitetului Executiv, personal, şi sper ca întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în faţa celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcţie.

Rog opinia publică să fie alături de sportivii şi antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care aceştia le obţin. Dezamăgirile, tristeţile şi bucuriile lor sunt ale noastre tuturor, şi doar arătându-le susţinere în ceea ce fac îi putem încuraja şi motiva în a accepta noi provocări sportive.

Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marchează sfârşitul unui drum în sportul românesc şi, în acelaşi timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară şi funcţională a sportului românesc la realităţile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ şi organizatoric al României anilor ’70-’80 din secolul trecut. Performanţele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi şi tehnicieni, sacrificiile acestora şi ale familiilor lor nu pot suplini, la nivel naţional, un sistem sportiv depăşit, anacronic.

În cei aproape doi ani de când am fost ales în funcţia de conducător al COSR, am căutat să pun în aplicare principiile din programul pe care l-a votat Adunarea Generală la alegerea mea, “România olimpică 2014-2024”.

Rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realităţii sportului românesc de astăzi. Aşa cum spuneam la alegerile COSR din 2014, măsurile pompieristice, de heirup, chiar innobilate de eforturile extraordinare ale unor federaţii, ale unor sportivi şi ale unor antrenori de excepţie, nu pot duce la performanţe sistemice.

Nu o persoană sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federaţiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort pot, prin venirea sau prin plecarea lor, să schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurală nu ţine de persoane, de funcţii sau organigrame.

Un “Acord Naţional pentru Sport”, care să integreze toate segmentele mişcării sportive-şcolare, universitare, de masă, de performanţă – într-o perspectivă de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ şi financiar garantat de lege, cu o structură organizatorică şi funcţională conformă cu realităţile sportive ale lumii în care trăim – aceasta este condiţia renaşterii sportului românesc.

Vreau să mulţumesc tuturor sportivilor şi antrenorilor români prezenţi la Rio, tuturor celor din echipa olimpică. A fost o onoare pentru mine să fiu alaturi de voi. Aşa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre.

Un gând bun pentru “coechipierii” noştri la bucurie şi la suferinţă, gazetarii sportivi români, care au fost cu sufletul alături de echipa olimpică românească.

Pentru toţi sportivii României care, începând de astăzi, privesc către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveţi încredere, nu vă pierdeţi speranţa! Veţi fi acolo şi veţi reuşi!”

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.