De ce Ungaria şi nu România? Ferencz Miklos: "Edit a ajuns să reprezinte ţara vecină din cauza federaţiei"

12 feb 2014 9000 afişări JO 2014 Soci
De ce Ungaria şi nu România? Ferencz Miklos: "Edit a ajuns să reprezinte ţara vecină din cauza federaţiei"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA
  • Sportiva a "virat" spre Vest pentru că federaţia nu a spijinit-o şi apreciat-o, susţine tatăl sportivei.
  • Momentul "rupturii" a venit înainte de Vancouver, când antrenorul ei austriac nu a fost inclus în delegaţia României şi nici nu a fost plătit
  • România nu-şi permite azi să ţină un sportiv de talia lui Miklos Edit, nici dacă ar fi oferit gratis. "Un sezon cap-coadă la nivelul ei costă cel puţin 150.000 de euro", spune un specialist
 

Edit Miklos (25 ani) a fost una dintre revelaţiile probei de coborâre de la schi alpin, desfăşurată azi la Soci. Sportiva născută la Miercurea Ciuc a terminat pe locul 7 concursul, rezultat pe care niciun alt atlet din România nu l-a atins la ultimele cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă. Această performanţă unică la schi alpin are şi o parte proastă. Rezultatul s-a contabilizat în dreptul Ungariei?

 

Cum a ajuns Edit Miklos să reprezinte Ungaria? ProSport a stat de vorbă cu tatăl sportivei, Ferencz Miklos, fost hocheist de mare performanţă, care a evidenţiat motivele pentru care sportiva a punctat în dreptul ţării vecine. De la început, părintele schioarei a ţinut să precizeze: "Edit a vrut să concureze pentru România. N-ar fi plecat niciodată în Ungaria, dar a fost alegerea federaţiei din România". Ferencz Miklos a explicat apoi întreaga situaţie: "Din cauza federaţiei române s-a ajuns la această situaţie. Edit nu a fost sprijinită şi apreciată cum ar fi trebuit. La Vancouver, forul român nu a vrut să-l includă în delegaţie şi pe antrenorul ei austriac, nici nu l-a plătit. Până la urmă, Edit şi-a plătit antrenorul din propriul buzunar pentru a nu rămâne datoare. Altfel, s-ar fi putut răspândi vestea că nu plăteşte şi n-ar mai fi lucrat nimeni cu ea". Ferencz Miklos nu a putut dezvălui suma pe care federaţia ar fi trebuit să o plătească antrenorului, susţinând: "Nu ştim în ce consta înţelegerea, întrucât nu ne-au lăsat să fim prezenţi la negocieri". Tatăl sportivei spune că reprezentanta Ungariei are acum toată susţinerea federaţiei din ţara vecină, "chiar dacă este mai săracă decât forul din România".

Edit Miklos are de ani buni cetăţenie maghiară, încă de când tatăl sportivei juca hochei în Ungaria, astfel că nu au fost probleme în acest sens. Un om din lumea schiului românesc suţine însă că transferul sportivei din România în Ungaria s-a făcut abuziv: "Nu s-a plătit niciun ban, în condiţiile în care nu s-a încălcat niciun contract". Oameni din fenomen afirmă faptul că România, la bugetul pe care îl are federaţia de profil, nu-şi permite în acest moment să ţină un sportiv de talia lui Edit Miklos, nici dacă ar fi oferit gratis. Pentru un sezon cap - coadă în Cupa Mondială ar fi nevoie de un buget de 150.000 de euro. "Federaţia Română nu şi-ar permite să plătească mai mult de 30.000-40.000 de euro pe sezon". De altfel, problemele din schiul alpin românesc sunt mult mai grave din moment ce în ţară nu există nicio pârtie în care sportivii de lot să aibă prioritate să se antreneze, nu au prioritate nici măcar la transportul pe cablu iar în timpul sezonului sunt nevoiţi să stea la cozi pentru a reuşi să facă câteo coborâre.

Edith Miklos s-a urcat pe schiuri încă de la grădiniţă

Sportiva de la Miercurea Ciuc s-a apucat de schi încă de la grădiniţă. "La Ciuc, ori faci hochei, ori mergi la schi dacă vrei să faci sport. Edit a pus schiurile în picioare încă de la grădiniţă. Nu ne-am gândit că ar fi un sport periculos, până la urmă fiecare disciplină sportivă are gradul ei de risc", a motivat alegerea schioarei. La cei 25 de ani, Edit Miklos a trecut de-a lungul timpului prin mai multe probleme majore. Înainte de JO de la Torino, pe când avea doar 17 ani, sportiva a suferit o ruptură de ligamente. A urmat o pauză forţată de câteva luni bune.

Edit nu s-a panicat şi a mers mai departe, iar la Vancouver a obţinut o nouă calificare. Canada a fost însă ţara unui alt moment neplăcut. În timpul cursei de coborâre, Miklos a căzut şi a fost scoasă de pe traseu pe targă, cu ajutorul elicopterului. Din fericire, accidentarea nu a mai fost atât de gravă - a suferit doar o entorsă - astfel că ea s-a reîntors pe pârtii. Cu scandal şi pentru Ungaria. Acum, Edit Miklos este în circuitul Cupei Mondiale de schi alpin şi a început să adune şi puncte. "Faptul că a ajuns la acest nivel o ajută foarte mult financiar. Nu mai trebuie să plătească cazări nici pentru ea, nici pentru antrenori, costurile sunt asigurate de organizatori", a mai spus Ferencz Miklos. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.