Pe nisipul de la mare eu am scris numele tău: medalie de aur! Fetele de la care aşteptăm doar glorie la JO se antrenează la Constanţa

13 apr 2012 1125 afişări JO 2012
Pe nisipul de la mare eu am scris numele tău: medalie de aur! Fetele de la care aşteptăm doar glorie la JO se antrenează la Constanţa

Echipa de spadă a României este una dintre marile speranţe pentru un aur olimpic la Londra. Fetele antrenate de Dan Podeanu au ales Constanţa pentru un cantonament de 10 zile şi şi-au exprimat dorinţele pe nisipul, încă rece, al plajei.

Să mergi la mare în această perioadă a anului nu e deloc indicat. Plajele sunt pustii, nisipul şi apa mării sunt reci, iar terasele pline ca un furnicar în timpul verii sunt ferecate cu lacăte uriaşe. Nici măcar bolizii de zeci de mii de euro care fac senzaţie în fiecare sezon la mare nu au ieşit din garaje. Vremea distracţiei e încă departe chiar dacă suntem aproape de Paşti, iar 1 mai bate şi el la uşă. Atmosfera e una liniştită. Doi pescăruşi stau cuminţi pe nisip şi privesc departe în zare, la doi paşi pe mare, când deodată se aude celebrul "engarde!" Ne ridicăm privirea de la cei doi îndrăgostiţi înaripaţi şi observăm patru siluete. Sunt dublele campioane mondiale la spadă de la Paris şi Catania, care au venit pentru 10 zile într-un cantonament la mare.

"E şansa noastră să ajungem la mare!"

Ana Maria Brânză, Loredana Dinu, Anca Măroiu şi Simona Gherman nu au decât un gând pentru 2012, aurul de la Londra, iar pentru acesta sunt dispuse să muncească înzecit. "Ne prinde bine acest stagiu mai ales că ajungem foarte rar la mare în condiţiile în care noi avem foarte multe concursuri şi vara", se destăinuie liderul echipei, Ana Maria Brânză.

De la plajă la stadion şi apoi în sala de antrenament de la CS Farul. Cam acesta este traseul celor patru fete fantastice în care cei 20 de milioane de români îşi pun mari speranţe la Londra. Iar la malul mării au găsit cele mai bune condiţii. "Avem condiţiile perfecte. Vremea ţine cu noi, sala de antrenament este foarte frumoasă şi spaţioasă. A fost o surpriză plăcută pentru noi ce am găsit aici", ne-a spus Simona Gherman.

"Exerciţii foarte grele"

Şedinţele de antrenament se succed cu repeziciune, iar dificultatea este una considerabilă. Alergări pe pista de tartan de la stadionul Farul, exerciţii fizice pe plajă şi tehnică în sala de scrimă. "Meniul" e variat, dar fetele strâng din dinţi. Deşi lucrează de ani buni cu cele patru campioane, antrenorul Dan Podeanu nu le oferă nicio clipă de răgaz. "Haideţi! Vreau să puneţi suflet. Ţineţi ritmul ridicat", e mesajul lui Podeanu către fete la exerciţiile de alergare. Nimeni nu comentează şi indicaţiile sunt respectate cu stricteţe. "Avem parte de exerciţii grele şi foarte grele, dar nu ne plângem. Ne e greu acum, dar ne va fi mai uşor la Londra", se încurajează Anca Măroiu.

Mesajul unor campioane

Podeanu le pune la muncă mereu, iar în drumul spre şedinţa foto de pe plajă, care cuprindea coborârea şi urcarea câtorva sute de trepte, fetele glumeau spunând că tehnicianul a fost cel care a ales locaţia ştiind că până acolo va fi un veritabil antrenament. Rugată să scrie un mesaj pentru românii care le vor încuraja la JO de la Londra, Ana Maria nu stă mult pe gânduri. Ia un băţ şi, cu aceeaşi măiestrie cu care mânuieşte spada, aşterne pe nisip cea mai mare dorinţă pentru 2012: "Vrem aur la Londra!"

"Când vremea e mai rece, trebuie să intrăm în sală. Nu prea ne era dor de ea, dar nu avem ce face", Ana Maria Brânză, spadasină.

"Constanţa a fost o gazdă primitoare. Condiţiile sunt excelente. Ne simţim foarte bine la mare", Simona Gherman, spadasină.

"Antrenamentul de pe pista Stadionului Farul a fost chiar unul dintre cele mai uşoare. Seria de alergări şi exerciţii fizice este mai mult o joacă", Anca Măroiu, spadasină

1.200 de ore de antrenament pe an fac spadasinele pregătite de Dan Podeanu

ANA MARIA BRÂNZĂ

Vârstă: 27 de ani

Palmares:

Jocurile Olimpice: medalie de argint la individual în 2008 (Beijing)

Campionatele Mondiale: aur cu echipa în 2010 (Paris) şi 2011 (Catania); bronz la individual în 2002 (Lisabona)

Campionatele Europene: aur cu echipa în 2006 (Izmir), 2008 (Kiev), 2009 (Plovdiv) şi 2011(Sheffield); argint individual în 2008 (Kiev) şi bronz individual în 2011 (Sheffield)

Din 2007 este maestru emerit al sportului.

ANCA MĂROIU

Vârstă: 28 de ani

Palmares:

Campionatele Mondiale: aur cu echipa în 2010 (Paris) şi 2011 (Catania); medalie de bronz la individual în 2011 (Catania)

Campionatele Europene: aur cu echipa în 2006 (Izmir), 2009 (Plovdiv) şi 2011(Sheffield); bronz individual în 2006 (Izmir)

LOREDANA DINU

Vârstă: 28 de ani

Palmares:

Campionatele Mondiale: aur cu echipa în 2010 (Paris) şi 2011 (Catania)

Campionatele Europene: aur cu echipa în 2006 (Izmir), 2008 (Kiev) şi 2011(Sheffield)

SIMONA GHERMAN

Vârstă: 27 de ani

Palmares:

Campionatele Mondiale: aur cu echipa în 2010 (Paris) şi 2011 (Catania)

Campionatele Europene: aur cu echipa în 2008 (Kiev), 2009 (Plovdiv) şi 2011(Sheffield)

"Pregătirea de la mare e doar primul pas pe drumul spre Londra. Nu ne vom opri până nu vom lua aurul", Loredana Dinu, spadasină

105 zile mai sunt până la debutul JO

Articol scris de Alexandru RAITĂ

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.