Arbitrul i-a furat medalia! Rareş Dumitrescu a fost foarte aproape de medalia olimpică

30 iul 2012 5589 afişări JO 2012
Arbitrul i-a furat medalia! Rareş Dumitrescu a fost foarte aproape de medalia olimpică

*Rareş Dumitrescu a fost foarte aproape de medalia olimpică, dar deciziile arbitrului polonez Rafael Sznajdar l-au destabilizat

După trei ore de concurs în prima parte a zilei, urmează un intermezzo de trei ceasuri. Ca o compresă rece pe fruntea asudată sub masca fierbinte. Rareş alege să rămână în zona sălii. Nu mai pleacă la hotel şi face mişcări de stretching pe ritmul impus de vocea lui Cova. Adoptă aceeaşi tactică abordată şi de Ana Brânză în Beijing. Interiorul se modifică şi cele patru planşe anterioare lasă loc unui piedestal lung.

Rusul Kovalev e îngenuncheat (7-15) de maghiarul Szilaghi şi paşii apăsaţi ai lui Rareş scot la iveală o determinare dusă la extrem. Podul palmei îi transpiră pe mâner ca la primul examen de la juniori, dar mintea-i ordonă să stea focusat. "E mai concentrat ca niciodată, staţi liniştiţi", ne trimite Ana Pascu viziunea sa. Adrenalina începe să se simtă prin aer.

Announcerul sălii îi rosteşte numele precum comentatorii americani din 94. Pune accentual pe Du-mi-TRECI-cu şi galeria tricoloră se deschide în tribune ca o floare de nufăr. Pascu, Badea, Brânză, Morariu, Zalomir, Dobrescu, Gherman, Dolniceanu, Măroiu formează armata din tribune. Ana Pascu stă mai retras. Ochiuzzi poartă cu el spiritul napoletan şi Rareş îl prinde într-o cursă defensivă.

Deciziile arbitrilor l-au scos din ritm

Două decizii, în urma unor probe video, cusute cu aţă albă, îl scot din ritm pe român. Cova sare de pe scaun, dar meciul merge mai departe. Se face 3-5, 3-6, dar tot omul din Cizmă pune avans. 3-7, 4-7 şi 5-8. Italianul gesticulează. Se termină prima repriză cu trei lungimi avans pentru pensinsular şi "macaronarii" din tribune cântă Diego, Diego! Rareş le taie macaroana, (6-8), dar urmează o serie de decizii controversate. Rareş pare uimit, dar continuă. Tabela sclipeşte la 8-12, 9-14 şi italianul merge în finală. "Au fost patru tuşe pe care i le-au luat arbitrii. Dar şi el a fost cam speriat", a spus Ana Pascu după meci.

Doar zece minute îl mai despart până la finala mică, dar Rareş nu mai e în apele lui. Ratează startul (1-4) şi porneşte într-o cursă de urmărire în van (6-10, 8-12). Se termină în cele din urmă 10-15 şi masca-i dezvăluie chipul îndurerat. La zona mixtă, îşi găseşte cu greu cuvintele: "Sunt dezamăgit. Eu
mi-am propus o tactică în meciul cu sabrerul italian, dar nu mi-a mai ieşit. Primele tuşe au fost date aiurea şi apoi nu am mai găsit răspuns. Poate că şi pauza mare de trei ore dintre sesiuni m-a scos din ritm".

"Puteau să pună un arbitru cu experienţă. Se ducea tot timpul la proba video şi i-a scos din ritm pe băieţi", Mihai Covaliu, antrenor lot sabie

Palmares

Aur cu echipa şi argint la individual la CM 2009
Aur cu echipa la CE 2005, argint cu echipa la CE 2009 şi 2012, bronz la individual în 2005
Multiplu campion naţional
Câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Dinamo (2005, 2006, 2008)


Fetele din echipa de spadă au format aseară un cor devastator printre suporterii din sala de scrimă a JO. Azi, ele vor intra în concursul individual, Ana Brânză, Simona Gherman şi Anca Măroiu având liber în primul tur. Repartizate în prima jumătate a tabloului, Ana şi Simona ar putea să tragă una împotriva celeleilalte dacă îşi vor îngenunchea adversarele. Inedita confruntare ar urma să se desfăşoare în sferturi. În turul secund, Gherman se va duela (15:20) cu învingătoarea dintre Caterin Bravo şi Corina Lawrence, iar Brânză ar urma să o întâlnească (13:50) pe câştigătoarea dintre Mona Haseinen şi Jo Hu. Pe Măroiu (13:50) o aşteaptă în turul secund Olena Krivtina (Ucr) sau Susie Scanlan (SUA).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.