Prima româncă din istorie care câştigă maratonul olimpic!

17 aug 2008 701 afişări Comentează şi tu JO 2008
Prima româncă din istorie care câştigă maratonul olimpic! România a luat aur la maraton!

Performanţă extraordinară pentru atletismul românesc. Desfăşurată în această dimineaţă (s-a încheiat în jurul orei 5), la Beijing, proba de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice, la feminin, s-a încheiat cu victoria Constantinei Tomescu-Diţă! Este al treilea titlu olimpic cucerit de România la această ediţie a Jocurilor Olimpice, celelalte fiind aduse de Alina Dumitru (judo), respectiv de Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu (canotaj).

În vârstă de 38 de ani, Puşa Tomescu s-a menţinut în plutonul fruntaş până la jumătatea cursei. După ce s-a trecut de kilometrul 20, sportiva născută în Turburea (judeţul Gorj) s-a desprins, la neaşteptata ei evadare adversarele neputând reacţiona. Avansul maratonistei noastre a crescut constant - 1:28 la km 37 -, acesta dovedindu-se a fi, în cele din urmă, irecuperabil.
Cronometrată în două ore, 26 de minute şi 44 de secunde, Constantina Diţă-Tomescu a fost urmată de Catherine Ndereba (Kenya), la 22 s, şi Zhou Chunxiu (China), la 23 s. Căldura şi umiditatea au pus mari probleme participantelor la proba care măsoară 42,195 km. Campioana mondială en titre, Paula Radcliffe (Marea Britanie), a ieşit repede din lupta pentru primele locuri, acuzând crampe musculare.
Constantina Diţă-Tomescu are în palmares un titlu mondial la semimaraton (Edmonton 2005) şi o medalie de bronz la maraton (Helsinki 2005), precum şi o victorie în celebrul maraton de la Chicago (2004).
Medaliată cu argint la JO de la Sydney, în 2000, Lidia Şimon s-a clasat pe locul 8 (2h 27:51). Şi cea de-a treia reprezentantă a României la maraton, Luminiţa Talpoş, a avut o evoluţie bună, ea terminând pe 18 (2h 31:41).

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.