"Japonia, venim!" | "Hey, omule, eşti talismanul meu norocos!" Poveştile lui Marius Negrea: "Era un fun în vestiar!" + când intră în concurs Julia Sauter, la CM patinaj artistic. Lucruri tari cu Katarina Witt, Philippe Candeloro şi Surya Bonaly

15 mar 2019 766 afişări Alte Sporturi
"Japonia, venim!" | "Hey, omule, eşti talismanul meu norocos!" Poveştile lui Marius Negrea: "Era un fun în vestiar!" + când intră în concurs Julia Sauter, la CM patinaj artistic. Lucruri tari cu Katarina Witt, Philippe Candeloro şi Surya Bonaly 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/17913165/1/surya.jpg

În perioada 18-24 martie, România va fi reprezentată la Campionatul Mondial de patinaj artistic de la Saitama, din Japonia, de Julia Sauter, în proba feminină. Pentru antrenorul ei, Marius Negrea, este ca o aniversare: în urmă cu 25 de ani participa ca sportiv la Campionatele Mondiale din Japonia, găzduite însă de oraşul Chiba, mai mare decât Bucureştiul cu 50 km².

  • Programul scurt din proba feminină este programat miercuri, 20 martie, de la ora locală 15:00. Programul liber este vineri, 22 martie, de la 17:30.
  • Începând cu 1990, Japonia a primit spre organizare 5 ediţii ale Campionatului Mondial de patinaj artistic: Chiba - 1994, Nagano - 2002, Tokyo - 2007, Saitama - 2014 şi, din nou, Saitama - 2019.

"Îmi aduc aminte că, atunci, la Campionatele Mondiale, am concurat contra lui Elvis Stojko (n.r. - patinator de individual al Canadei, de trei ori campion mondial şi dublu medaliat cu argint la Jocurile Olimpice). Unde am fost eu, a câştigat el. Ajunsese să îmi spună - hey, guy, you are my lucky man! - adică eşti talismanul meu norocos. Chiar aşa mi-a pus - tu îmi aduci noroc, după ce am fost cu el ca sportiv - şi a câştigat, apoi am mers comentator - ne-am întâlnit şi a câştigat, ori ca antrenor, cu sportivii noştri - cu Gheorghe Chiper sau Roxana Luca. În anii respectivi, cât a mai concurat, a luat titlul mondial. Aşa am rămas noi prieteni", povesteşte cu umor Marius Negrea, pentru ProSport.

Anii '90, în care a concurat Marius Negrea nestingherit de restricţiile de deplasare ale vechiului regim, erau marcaţi de nişte personalităţi extrem de puternice, cu poveşti spumoase de viaţă, cu poveşti pe gheaţă şi cu poveşti pe care le puneau "în scenă" şi în afara gheţii. De exemplu, Surya Bonaly, cvintuplă campioană europeană între 1991 şi 1995, a inventat o poveste legată de locul natal, considerând că, astfel, va fi "mai interesantă pentru presă".

Din acea vreme, lui Marius Negrea i-au rămas poveştile cu eroi.

"Surya Bonaly era total altfel faţă de toate celelalte fete. Era o sportivă atletică, făcuse gimnastică acrobatică, de aceea făcea şi saltul acela înapoi. Era o atletă adevărată, nu era ea acea balerină. Ea trăia din tehnic. Dacă îi ieşeau triplele, era sus, pentru că pe vremea aceea nu se săreau atâtea triple. Erau alte fete graţioase şi frumoase, dar nu compensau cu ceea ce nu făceau la tehnic faţă de Surya", punctează Marius Negrea.

Până în 2019, porfilul patinatoarei s-a schimbat puţin, iar atleticitatea se punctează, dar nu neapărat pentru că ar domina modelul Suryei. "Cel mai bine este să fii un patinator complet. Dar, cu aceste fete tinere care tot vin din urmă, este vorba despre treaba Federaţiei Internaţionale. Dacă vor dori să mai ridice vârsta - faci limită la senioare de 18 ani, se mai feminizează puţin sportul. Şi vei avea fete care patinează mai mult. Pentru că, altfel, multe fete nici nu-şi mai văd şansa.

Văd că rusoaicele sar cvadruple, deja! - de la 13-14 ani, iar fetele mele de la club sar numai duble. Te întrebi - de ce să mai patinezi? Nu mai ai niciun scop. Dar, evident. acelea sunt doar excepţia, dintre sute de patinatoare. Sunt selectate din 2.000-3.000 de fete un grup, care vin apoi la şcoala de la Moscova, dintre care vedem 2-3. Ce nu vedem sunt cele 5.000 de patinatoare rusoaice care sunt exact ca şi celelalte, pe care le avem şi noi, dar la ei e concurenţa atât de mare! Şi la masculin se vede, de asemenea, în silueta patinatorilor care fac cvadruple - sunt mai mici, mai înguşti în umeri şi în şolduri, patinatori cu detentă extraordinară, cu fizic de săritori, foarte supli. Nu mai există patinatori înalţi. La 1,80 m eşti patinator-gigant şi nu mai ai nicio şansă. La 1,70 m sau sub - şi Javier Fernandez (n.r. - Spania, 1,73 m) şi Nathan Chen (n.r. - SUA, 1,66 m) şi chinezul Jin Boyang (China, 1,71 m). Modeul lor este altfel decât eram noi în urmă cu 20 de ani", explică Marius Negrea.

"Ce a făcut el după ce a câştigat aurul? Pentru că era singur în vestiar..."

Căutând în sertarul cu amintiri ale anilor în care abia lua contactul cu scena internaţională a patinajului artistic, Marius Negrea ne duce înapoi în timp, în 1992. Şi la Albertville, în Franţa, în oraşul Jocurilor Olimpice de iarnă.

"Îmi aduc aminte de Serghei Ponomarenko, campion olimpic la Albertville. Concuram şi eu la acea ediţie a Jocurilor: am trecut prin vestiar după concursul lui, ne cunoaşteam. Ce a făcut el după ce câştigase aurul (n.r. în proba de dans, alături de Marina Klimova - sub steag olimpic)? Pentru că era singur în vestiar, şi-a aprins o ţigară şi se relaxa în costumul de concurs. Aşa se pregătea să meargă la ceremonia de premiere. Era un fum în vestiar! După episodul acela nu a mai fost voie niciodată să se fumeze pe undeva. Dar asta era în 1992. A fost o descătuşare a lui, s-a relaxat", povesteşte Marius Negrea, pentru ProSport.

"Mai am în minte multe filme de bucurie cu Philippe Candeloro. Victoria de la Lillehammer, de exemplu, când şi-a prezentat programul <<Naşul>>. A prezentat tema respectivă în două programe - mai întâi, la scurt, apoi la liber. În <<Naşul - scurt>> era Naşul tânăr, apoi la liber era Naşul bătrân, albit la păr, aşa, frumos. După patru ani era D'Artagnan şi toată lumea îl vedea drept marele sabreur", rememorează actualul antrenor, convins că întâlnirile cu marii patinatori nu are cum să le uite.

În culori tari stă nestingherită imaginea "doamnei care s-a reîntors".

"După două medalii de aur, Katarina Witt a revenit pentru a mai concura o dată. Era un respect enorm. Nici nu spuneai că este sportivă acolo. Credeai că este oficial de la Federaţia Internaţională - dar ea era Katarina Witt, care s-a întors după '88 de la profesionişti ca să concureze iar la o ediţie a Jocurilor. Era, într-adevăr, o doamnă. De partea cealaltă - americancele, tot timpul cu bodyguarzii după ele. Când a fost scandalul cu  Tonya Harding şi Nancy Kerrigan, tot atunci în '94 (Tonya a plănuit un atac asupra rivalei sale la Campionatul Naţional, Nancy fiind lovită cu un baston în genunchi şi scoasă din luptă în competiţia internă ce desemna echipa olimpică, dar, revenindu-şi în timp pentru a putea concura la Jocuri, a fost inclusă în echipă de Federaţie) nu aveau voie să se apropie una de alta, fiecare avea vestiarul său, în timp ce noi toţi ceilalţi eram la un loc. Erau <<separări>> pe care noi nu le înţelegeam. Noi stăteam în acelaşi loc, eram o gaşcă - deşi cuvâtnul nu este prea frumos. Ne cunoşteam în general de la multe concursuri, dar aceste vedete veneau mai rar la competiţiile la care mergeam noi. De aceea, erau şi altfel tratate", spune Marius Negrea.

"Fac pariu că eşti născut miercuri!"

Un patinator pe care Marius Negrea a reuşit să îl surprindă a fost Paul Wyley, vicecampionul olimpic din 1992. "Este doar cu o zi mai tânăr decât mine. I-am spus o dată: fac pariu că eşti născut miercuri. Zice - de unde ştii? I-am explicat - pentru că eu sunt născut marţi. Ştiam că suntem născuţi în acelaşi an, el - pe 28 octombrie şi eu - 27 octombrie '64", se amuză încă Marius Negrea.

Cel mai vorbăreţ antrenor din Kiss and Cry

Tonusul vesel şi expansiv al lui Marius Negrea este evident şi în cele câteva zeci de secunde în care obiectivul camerelor de luat vederi l-a fixat, alături de sportiva sa, în "Kiss and Cry", zona în care, tradiţional, se aşteaptă punctajele arbitrilor în patinajul artistic. La Minsk, la Campionatul European de luna trecută, acolo unde Julia şi-a îndeplinit baremul din punct de vedere al punctajului tehnic la programul scurt pentru a-şi asigura prezenţa la Mondiale, comentatorul de limbă engleză al postului Eurosport remarca "este cel mai vorbăreţ antrenor în Kiss and Cry".

Marius Negrea aprobă şi explică. "La programul scurt ştiam că ne comentează, pentru Germania, un fost sportiv - Daniel Weiss, care m-a comentat pentru Eurosport în limba germană şi când am concurat la Lillehammer. Şi acum 20 de ani a folosit aceleaşi cuvinte, aceleşi fraze - că sunt nepotul lui Gunther Bosch, antrenorul de tenis al lui Boris Becker, că ştiu germana foarte bine şi că sunt un băiat simpatic cu care el s-a antrenat la Stuttgart. Atunci, acum 25 de ani, i-am mulţumit de pe băncuţă, dar i-am spus şi - atenţie, Daniel, ce spui despre mine, că ne vedem la antrenament. Îmi place să comentez, în general. Dar să nu mă vedeţi când sunt supărat! Dacă sportiva sau sportivul merge prost.... atunci nu mai comentez nimic. Tac şi se vede după faţă. Am avut motiv acolo, la Minsk. Cel mai important a fost că Julia a ajuns în finală, că am realizat baremul de a merge la Mondiale. Asta se vede şi pe imagini, acolo, că ne bucurăm şi Julia spune - oooo, 29 de puncte! Iar eu am replicat - Japonia, venim!"

Citeşte şi: "Puzzle"-ul rezultatului istoric obţinut de Julia Sauter la Campionatul Mondial


"Pentru Mondiale ne punem obiectiv Top 30. Cu mult noroc, o evoluţie bună, dar şi şansă, dacă s-ar păstra punctajul de anul trecut de accedere în finală - s-a intrat cu 52 puncte - ar fi o şansă pentru finală, deoarece Julia, la Europene, a luat 54 de puncte la scurt. Dar, nu vreau să fac aşteptări nimănui. Vreau evoluţie curată. Evident, la Mondiale este foarte, foarte greu, pentru că vin 3 americance, 2 sportive din Canada, 3 din Japonia, 2 din Coreea, 1 din China şi paharul s-a umplut. Sunt sportive de foarte mare valoare."
Marius Negrea

"COSR s-a prezentat şi asigură deplasarea la Campionatul Mondial pentru care s-a calificat şi Julia. COSR va plăti deplasarea pentru Campionatul Mondial. Ne va deconta cineva Campionatul European? Asta nu ştiu."
Marius Negrea

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.