INTERVIU | Atletul lumii în 2014 faţă în faţă cu un campion român. "Are o capacitate de efort inumană", spune Agoston despre recordmenul mondial la prăjină. 800 de euro costă prăjina cu care sare Lavillenie

4 ian 2015 1937 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
INTERVIU | Atletul lumii în 2014 faţă în faţă cu un campion român. "Are o capacitate de efort inumană", spune Agoston despre recordmenul mondial la prăjină. 800 de euro costă prăjina cu care sare Lavillenie 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/13746400/2/6856001-afp-mediafax-foto-stephane-de-sakutin.jpg
  • Tiberiu Agoston, deţinătorul recordului naţional la săritura cu prăjina (5,61 m în sală şi 5,50 m în aer liber), a asistat zilele trecute la antrenamentele campionului olimpic şi mondial la această probă, Renaud Lavillenie.
  • Lavillenie şi aruncătoarea de greutate Valerie Adams (Noua Zeelandă) au fost desemnaţi de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) cei mai buni sportivi ai lumii în 2014

Francezul este deţinătorul recordului mondial indoor la săritura cu prăjina, 6,16 m, record pe care l-a doborât în 2014, la 21 de ani, după performanţa reuşită de Sergey Bubka, 6,15 m. „Un tip jovial, glumeţ, deschis, dar care are o capacitate de efort inumană. Să ajungi să faci şi 80 de sărituri într-un antrenament, în condiţiile în care toţi fac maximum 30, e ceva incredibil”, mărturiseşte Agoston. Antrenor la CSM Bucureşti unde are patru sportivi în pregătire şi profesor la Şcoala Franceză, Tibi a detaliat, pentru ProSport, întâlnirea de pe arena Jean-Pellez din Clermont- Ferrand.


Renaud Lavillenie, cel mai bun prăjinist din lume şi Tiberiu Agoston, cel mai bun prăjinist român s-au întâlnit în Franţa 

Îl cunoşti pe Lavillenie din concursuri?
Nu l-am prins în competiţii pentru că diferenţa între noi e de 10 ani, el era încă junior când concuram eu. Ne-am cunoscut prin intermediul antrenorilor noştri. Fostul meu antrenor e prieten foarte bun cu antrenorul lui Renaud, Philippe D’Encausse, şi cum se antrenează la Clermont –Ferrand am zis că e un bun prilej să-l văd la lucru.

Cum ţi s-a părut?
A făcut câteva sărituri, însă era obosit. Toată echipa Franţei a fost timp de două săptămâni în cantonament în Insula Reunion, în Emisfera Sudică. A făcut un antrenament la intensitate medie, cu sărituri foarte înalte, corect executate. A fost o experienţă plăcută să-l priveşti.

Ce crezi că îl face atât de special pe recordmenul mondial la prăjină?
E o întrebare pe care mi-am pus-o de  când a început să urce pe podium. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu foşti colegi şi antrenori, reieşea că are o mare capacitate de efort. Apoi, după ce l-am văzut în antrenament, m-am convins. Tipul este incredibil! Să faci 40, 50 de sărituri pe antrenament, să schimbi de la o săritură la alta elanul, să te adaptezi practic la toate condiţiile de elan, cu 12, 14, sau 16 paşi, să alternezi prăjinile, aşa ceva nu am mai văzut, e o capacitate de efort inumană! În plus, şi-a făcut practic singur antrenamentul, are un simţ deosebit, ştia pe ce să insiste, ce să schimbe, e un adevărat metronom. Antrenorul intervenea foarte puţin, doar la detalii.


Renaud Lavillenie este primul francez care câştigă titlul de sportivul anului IAAF, în ultimii 16 ani  FOTO: AFP

Ai spus că 60 de sărituri e imens, dar câte se fac, în medie, într-un antrenament?
20 de sărituri, pentru că efortul este imens. Depinde de tipul antrenamentului pentru că dacă sunt sărituri cu elan scurt poţi face 30, dacă sunt cu elan mare, 10, maxim 15. Erau în sală oameni care mi-au spus că într-un antrenament a ajuns să facă 80 de sărituri. Vă puteţi imagina ce efort fizic suprauman înseamnă asta?

Fratele lui mai mic, Valentin, e tot prăjinist. Ai vedea o finală mondială între cei doi fraţi Lavillenie?
Valentin a fost şi el în sală, însă era accidentat şi a privit antrenamentul de pe margine. El e mai scund decât Renaud, are o tehnică un pic diferită din ce am văzut în concursuri, dar e la fel de bătăios şi arţăgos, ca fratele mai mare. Nu ştiu dacă se poate bate cu Renaud pentru un titlu mondial, dar cred că va ajunge să sară şi el un 5,80m. (n.r. Valentin a sărit indoor 5,70 m şi outdoor 5,65 m)


Lavillenie, surprins în timpul antrenamentului de aparatul foto al lui Tibi Agoston

Crezi că Lavillenie şi-ar putea îmbunătăţi recordul mondial de 6,16 m?
De ce nu? E vorba de mici detalii, nu e un obiectiv îndepărtat. Acest lucru depinde de cum se va simţi într-un moment al concursului. Îmi spunea că nu pune presiune pe el pentru a obţine noi recorduri, că încearcă să se bucure de fiecare concurs, să dea tot ce poate mai bun şi atunci rezultatele vor veni şi ele.

Cum l-ai caracteriza pe Lavillenie?
E un tip normal, jovial, glumeţ, nu e cu nasul pe sus. Un om absolut normal care nu face mare caz de performanţele sale.


În iunie, Lavillenie sărea cu prăjina în faţa Turnului Eiffel, monument simbol al Paris-ului

Lavillenie are amenajat în curtea casei un spaţiu de sărit cu prăjina. E adevărat?
Da, însă e destul de costisitor să ai aşa ceva. Noi abia găsim bani să organizăm evenimente de sărit cu prăjina, nu cred că cineva îşi poate permite, în România, o asemenea investiţie, indiferent cât de pasionat ar fi de acest sport. Cred că ai avea nevoie de vreo 30.000 de euro ca să îţi faci asta acasă, totul e scump, doar salteaua costă vreo 10.000 de euro.

Cum îţi explici faptul că România nu are performanţe la prăjină?
La noi problema porneşte de jos, nu avem copii care să vină către sport, să aibă calităţi fizice, să-i atragem către atletism şi apoi către prăjină. Mulţi părinţi au văzut acest sport la televizor şi cred că e periculos, că li se pot accidenta copiii. Apoi mai e şi partea de logistică, din fericire Federaţia Română de Atletism ne-a cumpărat anul trecut mai multe prăjini, pentru mai multe categorii de vârstă. Problema e că în acest sport fiecare trebuie să sară cu prăjina care i se potriveşte, în funcţie de gabarit, viteză, forţă, etc.

Ce ne lipseşte?
Ar fi nevoie de mai multe prăjini, de săli unde să ne antrenăm pentru că dacă nu ai sală unde să sari, la prăjină baţi pasul pe loc. Uite în Bucureşti, de exemplu: sala de atletism este încă închisă, noi de două luni facem doar forţă şi viteză, iar sărituri zero. Ori nu poţi vorbi de performanţă la acest nivel în condiţiile acestea.


Tiberiu Agoston este cel mai bun prăjinist pe care l-a avut România

Vorbeşti de prăjini. Cât costă o prăjină?
Cea mai mică undeva la 250 de euro, ca una bună, de concurs, cum e cea a lui Lavillenie să ajungă la 700, chiar 800 de euro. Dacă facem un calcul, dacă am câţiva sportivi de acelaşi gabarit, mă pot descurca cu 10 prăjini, dar dacă am şi o fată în grupă, şi sportivi de talie diferită, deja urcă la 40 numărul de prăjini de care aş avea nevoie.

Eşti iniţiatorul unor evenimente inedite pentru sportul românesc: săritura cu prăjina în spaţii neconvenţionale. S-a sărit în faţa Teatrului Naţional din Capitală, în parcarea de la Băneasa Shopping City, pe plajă la mare, ce urmează?
Eu şi partenerul meu, Răzvan Enescu, avem mai multe idei, rămâne să vedem dacă găsim şi sponsori. Ne gândim să ducem săritura cu prăjina în Parcul Herăstrău, în Centrul Vechi şi eventual într-un mall, unde se poate sări oricând fiind spaţiu închis.

Tiberiu Agoston

  • Data naşterii: 5 decembrie 1976
  • Deţine peste 20 de titluri naţionale la diferite categorii, este recordmenul României la săritura cu prăjina sărind 5,61 m în sală şi 5,50 în aer liber.
  • S-a retras din activitate în 2009

Renaud Lavillenie

  • Data naşterii: 18 septembrie 1986
  • Campion olimpic la Londra 2012 şi triplu campion european (indoor şi outdoor), campion mondial (indoor) şi vicecampion mondial (outdoor)
  • Deţine recordul mondial la prăjină, 6,16 m (indoor)
  • Personal best outdoor: 6,02 m
  • A fost desemnat atletul european al anului 2014 şi atletul anului de IAAF

Recordul mondial în aer liber este deţinut de ucraineanul Sergey Bubka, 6,14 m (31 iulie 1994, Sestriere). Actualul şef al Comitetului Olimpic din Ucraina posedă primele 13 rezultate all time în aer liber

Lavillenie e pe locul 7 într-un top al atleţilor cu cele mai bune performanţe înregistrate outdoor, 6,02 m (27 iulie 2013, Londra)

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.