Viorel Mazilu: ”Mâine, orice club poate să dea afară orice antrenor, orice jucător, iar Federaţia nu are nimic de spus?”. Antrenorul spune că Steaua nu i-a plătit nici azi restanţele. Reacţii ample ale preşedintelui Stelei, Cristian Petrea

6 feb 2018 2866 afişări Comentează şi tu Handbal
Viorel Mazilu: ”Mâine, orice club poate să dea afară orice antrenor, orice jucător, iar Federaţia nu are nimic de spus?”. Antrenorul spune că Steaua nu i-a plătit nici azi restanţele. Reacţii ample ale preşedintelui Stelei, Cristian Petrea

CSA Steaua Bucureşti a realizat în urmă cu câteva zile două transferuri foarte importante în tentativa de a se lupta cu şanse la un loc pe podium în Liga Naţională. Astfel, după ce HC Odorhei s-a retras din campionat, clubul din Ghencea s-a înţeles cu Andrei Mihalcea şi Huba Talaş. Viorel Mazilu, fostul jucător şi antrenor al Stelei, a reclamat faptul că gruparea din Ghencea nu i-a achitat antrenorului restanţele financiare pentru lunile septembrie şi octombrie în 2017, conform unei decizii luate de Consiliul de Administraţie al FR de Handbal, motiv pentru care şi transferurile ar trebui blocate.

La începutul acestui an, CA-ul FRH a analizat litigiul dintre CSA Steaua şi Viorel Mazilu şi i-a dat câştig de cauză antrenorului, decizia fiind următoarea:

”In legătură cu Apelul introdus de către antrenorul Mazilu Viorel (CSA Steaua Bucureşti) împotriva Hotărârii Comisiei de Memorii nr. 344/27.11.’17, dupa audierea părţilor şi studierea documentelor, cu 12 voturi “pentru” şi 4 voturi “împotrivă” ( Bejinariu, Ciobanu, Manea şi Pavel), membrii CA au hotarat admiterea în parte a Apelului, astfel: CSA Steaua trebuie să achite antrenorului restanţele salariale pentru lunile septembrie şi octombrie 2017, precum şi taxa de procedură. Termen de plată (conform uzanţei Comisiei de Memorii) 19.01.’18”

”În ultima zi când trebuia să-mi facă plata, am fost chemat la club. Mi-au spus din nou că trebuie să schimbăm contractul, să facem act adiţional, că nu ne mai permite legea, să îi ajut. Şi i-am întrebat, de ce i-aş ajuta eu? De un an de zile m-au tot minţit, pentru ce aş face sacrificiul acesta? Mi-au spus că o să fie bine, degeaba scrie în contract că eşti antrenor la echipa de seniori, că nu avem cum să te punem acolo, echipa este pe locul 1. Am zis foarte bine, dar să rezolve problema pe cale amiabilă. Am ajuns la o ceartă de mişto, mi-au transmis că o să vorbim cu federaţia să-ţi trimită nu ştiu ce... Se vedea că sunt mână în mână. Dacă am stat un an, nu mai pot sta încă un an? Eu sunt pe minus, am plătit avocaţi, am plătit drumuri, faţă de ei cum aş veni eu la fel? Ori imi dau toţi banii şi am plecat ori asta basta. Am plecat de la acea discuţie, nu mi-au achitat restanţele conform deciziei federaţiei, au făcut şi transferurile. Înseamnă că Federaţia Română de Handbal nu poate să facă nimic la cluburile care nu-şi plătesc antrenorii, jucătorii. Mâine, orice club poate să dea afară orice antrenor, orice jucător, iar Federaţia nu are nimic de spus?”

ProSport a stat de vorbă pe marginea acestui subiect şi cu Cristian Petrea, preşedintele CSA Steaua. Oficialul clubului din Ghencea a explicat cazul în detaliu, motivând şi de ce nu antrenorul nu şi-a primit până azi restanţele financiare. Puteţi citi mai jos, pe larg, tot ce a declarat Cristian Petrea:

”Din punctul nostru de vedere este doar un conflict artificial întreţinut de domnul Mazilu. Dacă facem o scurtă cronologie, Mazilu a avut un contract de antrenor pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2014, când a fost numit principal la echipa masculină. După aproximativ un an de zile, a fost demis din această postură, de antrenor principal. A fost demis de fostul comandant al clubului, domnul George Boroi, actualul secretar general al COSR. El a fost demis pentru lipsa rezultatelor, pentru că echipa a fost în pericol să retrogradeze.

În virtutea contractului existent, i s-a oferit altă funcţie de antrenor în cadrul secţie handbal. La conducerea echipe de seniori a fost numit antrenor principal Ovidiu Mihăilă. Printre multe alte sarcini pe care le avea domnul Mazilu, era şi managerul secţiei de handbal. Era o interfaţă între echipă şi partea administrativă a clubului, având o dublă calitate, cadru militar în activitate şi avea şi acest contract de pregătire sportivă.

În 2017, când echipa traversa un moment destul de slab, deşi ne propusesem obiectiv de performanţă accederea în play-off, înaintea unui meci deosebit de important cu Poli Timişoara, ne-am trezit că a adus un antrenor spaniol (n.r. referire la Javier Cabanas). Mazilu a dorit să-l schimbe pe Coco Mihăilă. Am spus că nu e normal aşa ceva. Bineînţeles, tot timpul cauţi o variantă dacă vezi că echipa nu funcţionează, dar sunt nişte paşi de parcurs. A destabilizat echipa.

A informat foarte puţin partea de activitate sportivă de performanţă (n.r. întrebarea reporterului a vizat următorul aspect, dacă Viorel Mazilu a informat conducerea clubului înainte de a-l aduce pe spaniol), a prezentat un CV care din punctul nostru de vedere nu era foarte relevant. Acel antrenor era foarte bun teoritician, dar nu mai antrenase vreo echipă de 9 ani de zile. Ori noi, în situaţia în care ne aflam, nu puteam face experimente.

(n.r. în martie 2017, Viorel Mazilu a susţinut pe acest subiect: ”Credeţi că eu aveam puterea să-l aduc în România de capul meu?”. Javier Cabanas a ajuns în România în noaptea dinaintea partidei de campionat cu Poli Timişoara, dar a fost trimis acasă după numai câteva ore de la sosirea lui în România. Tehnicianul spaniol a mărturisit la vremea respectivă că este inuman comportamentul clubului, fiind supus la o umilinţă maximă)

Atunci am purtat o discuţie cu el, în care i-am atras atenţia că nu este normal ce a făcut, pentru că rupsese echipa. Dacă ne uităm la pauza meciului cu Timişoara, erau jucători care sfidau pe faţă antrenorul, pe Ovidiu Mihăilă, refuzau să se ducă în vestiar, era o atmosferă deosebit de tensionată pentru că unii ştiau că aduce Mazilu un antrenor spaniol. Echipa nu era ruptă în două, ci cred că în mai multe părţi. L-am chemat, am purtat o discuţie aici în birou şi în prezenţa domnului Iulică Ruican, şeful secţiei pentru activitatea sportivă de performanţă. I-am spus că nu este corect ce a făcut vizavi de un coleg de-al lui, au fost împreună în echipa din 2006 care a câştigat Challenge Cup. Luăm o decizie toţi şi ne asumăm, nu luăm o decizie înaintea unui meci important.

(n.r. – am revenit la momentul aducerii spaniolului, dacă Viorel Mazilu a avut acordul lui Iulică Ruican pentru ca acesta să fie adus în România). L-am întrebat pe Iulică Ruican de acest aspect, dacă a vorbit şi mi-a spus: ”<<De principiu, da. Dar nu i-am zis să-l aducă şi mai ales în preziua meciului>>. Am purtat o discuţie cu Mazilu, i-am spus că îmi pare rău şi că astfel de lucruri nu se fac, motiv pentru care i-am transmis că nu va mai fi managerul secţiei de handbal, ci va rămâne la copii şi juniori şi continuă proiectul lui, Talentul este cheia. După 30 de minute a revenit cu raportul de demisie din rândul cadrelor militare.

Atunci i-am atras atenţia şi i-am spus să nu ia decizii pentru care nu mai există cale de întors. I-am spus să se mai gândească, dar şi faptul că are dublă calitate. Dacă îşi dă demisia, nu mai este angajatul Clubului Steaua. Atunci, în mod normal, nici acest contract de pregătire sportivă nu mai poate continua. Şi-a menţinut punctul de vedere, a trecut în rezervă, i-am reziliat şi contractul de pregătire sportivă. A făcut Apel la Federaţia Română de Handbal, am purtat o corespondenţă, federaţia i-a dat dreptate, contractul i-a fost repus în drepturi şi au urmat acele plăţi care îi asigura contractul după grafic.

În luna iunie 2017 a intervenit Ordonanţa de Urgenţă 38, prin care se aduceau nişte modificări şi completări la Legea Sportului, destul de importante din punct de vedere al normelor financiare. În perioada următoare a fost emis un ordin al ministrului de Finanţe Publice, care reglementa puţin partea de contracte de activitate sportivă. Clubul Steaua a trebuit să intre în legalitate, în sensul în care să transformăm aceste contracte de pregătire sportivă în contracte de activitate sportivă şi ulterior să facem şi partea de fiscalitate. În esenţă, Ordonanţa 38 prevede că sportivii, antrenorii pot încheia cu structura sportivă un contract de activitate sportivă al cărui model cadru este dat într-un ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului cu ministrul Finaţelor Publice, că veniturile obţinute în baza acestui contract sunt asimilate ca venituri independente, că acest contract trebuie să fie înregistrat la Federaţie şi la ANAF. Dacă până atunci taxele şi impozitele se opreau la sursă, adică la Clubul Sportiv, de la acel moment, fiind activitatea independentă era responsabilitatea titularului de contract. Am procedat ca atare cu toate cele 700-800 de contracte de pregătire sportivă care să le transformă în contracte de activitate sportivă cu toţi paşii. Din punct de vedere fiscal, cel mai important este înregistrarea la ANAF. ANAF-ul îţi atribuie un cod de identificare fiscală (CIF), iar tu sportiv, la sfârşitul lunii sau în perioada 23-25 ale lunii, emiţi o factură şi clubul îţi plăteşte rata lunară aferentă indemnizaţiei din contract. Fără acest lucruri, nu se pot achita contractele.

Lui Viorel Mazilu i-a fost suspendat achitarea pentru că nu şi l-a transformat. Nimeni nu i-a cerut să vină şi să renegociem. Nu a vrut să vină să-l transforme, atunci unde este culpa clubului? Dacă până acum contractele se achitau pe state de plată, acum trebuie emise facturi. Oricât am dori să rezolvăm acest conflict, fără emiterea acestor facturi de prestări servicii nu putem face. Acelaşi lucru l-am precizat şi Federaţiei, sunt deschişi să rezolvăm conflictul aşa cum a decis Consiliul de Administraţie. Adică pentru perioada septembrie-octombrie să achităm indemnizaţiile lunare conform contractului şi vom vedea ce vom face în continuare.

Mai mult, nu s-a mai prezentat la club să-şi îndeplinească atribuţiile de antrenor la copii şi juniorii al proiectului Talentul este cheia. (n.r. reporterul îi precizează preşedinteleui CSA că Viorel Mazilu susţine faptul că el are un contract de pregătire sportivă cu echipa din Liga Naţională). Nu scrie nicăieri faptul că el este antrenor principal, absolut nu scrie. El a fost demis în 2015. Dacă atunci i s-a părut că această demitere de la echipă este abuzivă, de ce nu a făcut de atunci memoriu? (n.r. în acest caz trebuie precizat un aspect. Viorel Mazilu a susţinut recent: ”Federaţia este în primul rând cea care şi-a încălcat propriul regulament. Dacă federaţia spunea stop de la început, de când s-a făcut schimbul dintre Mihăilă şi Mazilu la nivelul băncii tehnice, când m-au aruncat pe mine din căruţă şi s-au dus şi au făcut contract peste, atunci nu se ajungea aici. Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al FRH, angajarea în posturile de antrenori la cluburile înscrise în competiţiile organizate de FRH se va face pe baza unor contracte ferme, avizate de FR Handbal, numai în situaţia prezentării acordului scris de reziliere a contractului dintre clubul respectiv şi fostul antrenor”. CSA Steaua nu a prezentat acea reziliere de contract cu Mazilu, dar în acelaşi timp FRH a acceptat peste contractul lui Ovidiu Mihăilă).

În poziţia în care suntem, locul 2 în Liga Naţională, calificaţi în turneul Final 4 al Cupei României, să-i satisfacem orgoliul personal al lui Mazilu, să-l numim antrenor principal la echipă? Nu avem cum, cu tot respectul pentru el. Echipa are un antrenor căruia clubul i-a înaintat contractul de pregătire sportivă, de activitate sportivă acum, Federaţia l-a recunoscut ca antrenor principal, i-a dat ecuson A1. Nu avea cum să spună Federaţia că Steaua are doi antrenori principali în acelaşi timp. Suntem pe un drum bun, s-au făcut tranbsferuri bune, vrem să asigurăm acea linişte de care echipa are nevoie pentru a-şi îndeplini obiectivele de performanţă. În acelaşi timp, vrem să stingem şi conflictul cu el, dar sunt două condiţii de bază care trebuie îndeplinite:

  1. Vino la club
  2. Nu vrei să-ţi transformi acest contract, nu este absolut nicio problemă. Du-te şi înregistrează-l la ANAF, vino cu CIF, vino cu factură!

I-am făcut notificări, i-am arătat ce înseamnă această modificare legislativă, nu am primit niciun răspuns concludent. Ba din contră, când ne e lumea mai dragă şi suntem în perioadă de transferuri, un memoriu la Federaţie, suntem puţin în situaţia de a ne bloca transferurile. Când suntem cu echipa într-un moment bun, o vâvătaie în presă că Steaua îl terorizează pe Mazilu, astfel încât să creeze la nivelul antrenorilor o persiune artificială”.

În concluzie, Cristian Petrea a precizat că FR de Handbal i-a dat acordul Stelei pentru a efectua transferuri şi în această perioadă, după ce a prezentat dovada disponibilităţii de a-i plăti lui Mazilu restanţele financiare, dar acesta nu a dorit să-şi schimbe contractul conform legii în vigoare.

CSA i-a transmis lui Mazilu trebuie să încheie un nou contract de activitate sportivă, conform Odronanţei de Urgenţă adoptate în vara trecută pentru modificarea Legii Sportului. Dar Legea mai spune şi faptul că sportivii, antrenorii, staff, etc, care aveau contracte în derulare la momentul modificării acesteia, merg până la termenul la care au fost încheiate. Care va fi finalul în acest caz? Pe linie juridică probabil că se vor pronunţa instanţele de judecată. Pe linie sportivă... Cine mai înţelege regulamentele?

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.