Timișoara arată probele, Federația Română ne oferă un sezon „Prison Break” handbalistic. Dacă nu este intrigă și acțiune… analiza participării la Campionatul Mondial de handbal feminin nu a încăput pe ordinea de zi a celor care conduc handbalul

Redactor:
Marius Hutu
Timișoara arată probele, Federația Română ne oferă un sezon
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cazul „Corona” ia deja forma unui serial de tipul „Prison Break”, are intrigă, acțiunea este „întreținută” de deciziile luate în cadrul Federației Române de Handbal la diferite instanțe. SCM Timișoara arată probele și speră ca forul decizional al FRH, Consiliul de Administrație, să-și schimbe decizia adoptată în ședința de la Craiova, de la sfârșitul lunii noiembrie.

De unde s-a plecat?

În ziua în care Corona Brașov a pierdut cu CSM București meciul din Liga Națională (scor 22-33), clubul de la poalele Tâmpei a avut joc și în Divizia A, cu echipa secundă, în compania SCM Timișoara (28-27). Corona 2 a folosit nouă jucătoare care au fost în acea zi și la Liga Națională, în frunte cu Tiron, Popa, Tătar. Imediat după meci s-a declanșat un adevărat scandal, Timișoara acuzând Corona și pe antrenorul Costică Buceschi că fac jocurile echipei Minaur Baia Mare în lupta pentru promovarea în prima ligă.

Corona și-a recunoscut greșeala

La puțin timp după declanșarea scandalului, Liviu Dragomir, președintele ASC Corona, a admis că gruparea brașoveană nu a acționat fair-play și că rezultatul cel mai corect ar fi omologarea cu 10-0 pentru Timișoara la masa verde.

Comisia de Competiții a dat câștig de cauză Timișoarei

În ședința din 24 octombrie, Comisia de Competiții a Federației Române de Handbal decide ca partida Corona 2 – SCM Timișoara să fie omologată cu 0-10 și un punct penalizare pentru „folosirea unui jucător fără drept de joc”. Referirea a fost la Timea Tătar.

Clujul a intrat pe fir și a solicitat 3 puncte

Universitatea Cluj descoperă faptul că echipa brașoveană a folosit-o pe Daciana Hosu în aceeași zi atât la meciul din Liga Națională (Corona – U Cluj 30-23), cât și la Divizia A (Corona 2 – CSM Oradea), altfel că a sesizat Comisia de Competiții să ia măsuri.

Cazurile „Corona – U Cluj” și „Corona 2 – SCM Timișoara” sunt corelate

La o săptămână după ce a dat o decizie în cazul Corona 2 – SCM Timișoara, Comisia de Competiții repune pe ordinea de zi analiza acestuia, dar și Corona – U Cluj. Deciziile au fost următoarele:

Comisia Centrala de Competitii in sedinta din data de 31.10.2017, la care au participat un numar de 11 membri a dispus:

1.  Urmare a adresei SCM Timisoara in legatura cu jocul ACS Corona 2010 Brasov II – SCM Timisoara desfasurat in data de 14.10.2017 ora 18:00 Comisia constata urmatoarele:

– ACS Corona 2010 Brasov a disputat in aceeasi zi (primul joc – ora 12:00)  jocul de Liga Nationala Feminin (Liga Florilor) cu CSM Bucuresti (joc devansat din etapa a 5-a) folosind in ambele jocuri urmatoarele jucatoare senioare: Hossu Daciana, Tiron Bianca, Cozma Cosmina, Tatar Timea, Tomescu Cynthia, Popa Laura.

Intrucat jucatoarele mentionate mai sus nu sunt junioare (conform Art 12.6 / Art. 12.7 ) jocul ACS Corona 2010 Brasov II – SCM Timisoara  se va omologa cu rezultatul de 0-10 (-1 punct ASC Corona 2010 Brasov II ) conform Art. 12.7. din RODCNH

2. Urmare a adresei nr. 4894 / 27.10.2017 formulate de Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca Comisia Centrala de Competiti constata urmatoarele:

ASC Corona 2010 Brasov a disputat 2 jocuri in aceeasi zi (16.09.2017) respectiv:

Divizia A feminin – ora 11 – CSU Oradea (primul joc)

Liga Nationala Feminin (Liga Florilor) – ora 20:00 –  Universitatea Cluj (al doilea joc)

Ca urmare a folosirii jucatoarei: Daciana Hossu Comisia Centrala de Competitii , va omologa jocul ASC Corona 2010 Brasov – Universitatea Cluj cu rezultatul de 0-10 si scaderea unui (1) punct in clasament conform  Art 12.7 din RODCNH”

În acest comunicat, în primă fază, a fost menționat și numele Sorinei Tîrcă (încă junioară), dar după ce s-a „realizat” gafa, handbalista a fost ștearsă.

Clasamentele au fost modificate pentru prima dată

În urma acestor decizii, bineînțeles că în ierarhiile Liga Națională și Divizia A – Seria B s-au operat noile modificări, conform rezultatelor omologate.

Corona Brașov a făcut Apel

Corona Brașov a fost împăcată cu gândul că a pierdut cele trei puncte în Divizia A, dar nu și cu cele patru puncte la Liga Națională, cu care ajunsese mai aproape de zona retrogradării, astfel că a formulat Apel către Consiliul de Administrație.

Consiliul de Administrație a schimbat pentru a doua oară clasamentul

Întrunit într-o ședință la Craiova, Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a invalidat deciziile luate de Comisia de Competiții, iar Corona Brașov a rămas cu rezultatele din teren la ambele jocuri, cu U Cluj și SCM Timișoara. Consiliul de Administrașie a constatat că U Cluj și-a susținut cauza după un regulament din 2013. De asemenea, Gabriel Tomescu, vicepreședinte al Comisiei de Competiții, a spus în fața membrilor CA că decizia luată la prima instanță a fost una greșită! Astfel, cu 14-1 la voturi, clasamentele au fost modificate pentru a doua oară.

Timișoara a sesizat din nou Federația

Clubul bănățean a solicitat revizuirea hotărârii Consiliului de Administrație al FRH de admitere a apelului față de hotărârea Comisiei de Competiții referitoare la omologarea rezultatului jocului Corona Brașov – SCM Timișoara. Cazul va fi analizat din nou de Consiliul de Administrație pe 5 ianuarie. Bănățenii reclamă faptul că Timea Tătar nu avea drept de joc la Divizia A, adică solicită să se revină la decizia din 24 octombrie, atunci când Comisia de Competiții a dat o primă decizie în cazul indicat.

După articolul prezentat vineri 29 decembrie de ProSport (POATE FI CITIT AICI), Dan Dumitru, managerul clubului din Timișoara, a venit cu noi clarificări:

„Noi am sesizat Federația Română de Handbal pentru meciul nostru (n.r. Corona 2 – SCM Timișoara), eu nu vorbesc de Liga Națională, nu avem nicio treabă. Timișoara vrea să se respecte regulamentul. Există un email trimis de către Corona Brașov în data de 15 septembrie, la ora 9:43, în atașament sunt cele două Anexe pentru echipa de Divizia A, iar Timea Tătar nu apare. Conform regulamentului, acele acte sunt oficiale, nu discutăm aici dacă erau sau nu necesare, Corona le-a timis de bunăvoie. Am solicitat Comisiei de Competiții să ia în calcul Anexa 1 și Anexa 2. Comisia a sesizat și a constatat că Timea Tătar nu avea drept de joc, lucru care nu trebuia să-l mai contest eu. Trebuia să se autosesizeze Comisia. Mai mult decât atât, în Apelul depus de Corona Brașov, care a vizat Liga Națională, scrie într-un paragraf că Comisia Centrală de Competiții a sesizat corect faptul că Timea Tătar nu avea drept de joc”.

De ce nu a ținut cont Consiliul de Administrație de aceste probe și a votat cu 14-1 pentru revenirea la rezultatul din teren?

„În Consiliul de Administrație mi-am susținut punctul de vedere, susținând că sunt două cazuri diferite, după care, într-adevăr, am ieșit din ședință. Nu mi se părea normal ca eu să asist la dezbateri, așa cum au făcut-o în schimb cei care sunt beneficiarii direcți și au votat, lucru pe care nu-l amintește nimeni”, a declarat Dan Dumitru, cu trimitrere la Daniel Kotecz și Ioan Băban, ambii din Baia Mare. SCM Timișoara și Minaur sunt în luptă directă pentru promovare în Divizia A.

Și totuși, răspunsul lui Dan Dumitru nu a lămurit totuși problema, de ce Consiliul de Administrație nu a ținut cont de toate probele prezentate și a judecat doar prin prisma Art 12.6 – 12.7 din RODCNH. „Nu vreau să se asocieze acest conflict cu ceea ce urmează, ce va fi în februarie, martie sau când vor fi alegerile. Nu mă interesează”, a adăugat Dan Dumitru. Modul cum a fost și este gestionat acest caz de către oamenii decizionali din Federația Română de Handbal dă naștere însă tocmai la astfel de speculații. Iar acestea nu sunt puține… Deocamdată să urmărim în 5 ianuarie, la Călărași, la prima ședință a Consiliului de Administrație, cum va evolua acest „Prison Break” al handbalului. De fapt un nou sezon al „serialului” pentru că am mai avut „Ecusoanele”, „Vaslui”, etc…

Despre performanță, echipe naționale, care au tot încasat-o în luna decembrie, mai puțin. Analiza participării la Campionatul Mondial de Handbal feminin din Germania nu a „încăput” pe Ordinea de zi a ședinței din 5 ianuarie, deși la data respectivă se fac aproape 4 săptămâni de când naționala și-a încheiat parcursul. Dar poate a fost inclusă la punctul 6, adică la „Diverse”. Dacă nu e cu acțiune și intrigă…

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen