Timişoara arată probele, Federaţia Română ne oferă un sezon ”Prison Break” handbalistic. Dacă nu este intrigă şi acţiune... analiza participării la Campionatul Mondial de handbal feminin nu a încăput pe ordinea de zi a celor care conduc handbalul

30 dec 2017 2109 afişări Comentează şi tu Handbal
Timişoara arată probele, Federaţia Română ne oferă un sezon ”Prison Break” handbalistic. Dacă nu este intrigă şi acţiune... analiza participării la Campionatul Mondial de handbal feminin nu a încăput pe ordinea de zi a celor care conduc handbalul

Cazul ”Corona” ia deja forma unui serial de tipul ”Prison Break”, are intrigă, acţiunea este ”întreţinută” de deciziile luate în cadrul Federaţiei Române de Handbal la diferite instanţe. SCM Timişoara arată probele şi speră ca forul decizional al FRH, Consiliul de Administraţie, să-şi schimbe decizia adoptată în şedinţa de la Craiova, de la sfârşitul lunii noiembrie.

De unde s-a plecat?

În ziua în care Corona Braşov a pierdut cu CSM Bucureşti meciul din Liga Naţională (scor 22-33), clubul de la poalele Tâmpei a avut joc şi în Divizia A, cu echipa secundă, în compania SCM Timişoara (28-27). Corona 2 a folosit nouă jucătoare care au fost în acea zi şi la Liga Naţională, în frunte cu Tiron, Popa, Tătar. Imediat după meci s-a declanşat un adevărat scandal, Timişoara acuzând Corona şi pe antrenorul Costică Buceschi că fac jocurile echipei Minaur Baia Mare în lupta pentru promovarea în prima ligă.

Corona şi-a recunoscut greşeala

La puţin timp după declanşarea scandalului, Liviu Dragomir, preşedintele ASC Corona, a admis că gruparea braşoveană nu a acţionat fair-play şi că rezultatul cel mai corect ar fi omologarea cu 10-0 pentru Timişoara la masa verde.

Comisia de Competiţii a dat câştig de cauză Timişoarei

În şedinţa din 24 octombrie, Comisia de Competiţii a Federaţiei Române de Handbal decide ca partida Corona 2 – SCM Timişoara să fie omologată cu 0-10 şi un punct penalizare pentru ”folosirea unui jucător fără drept de joc”. Referirea a fost la Timea Tătar.

Clujul a intrat pe fir şi a solicitat 3 puncte

Universitatea Cluj descoperă faptul că echipa braşoveană a folosit-o pe Daciana Hosu în aceeaşi zi atât la meciul din Liga Naţională (Corona – U Cluj 30-23), cât şi la Divizia A (Corona 2 – CSM Oradea), altfel că a sesizat Comisia de Competiţii să ia măsuri.

Cazurile ”Corona – U Cluj” şi ”Corona 2 – SCM Timişoara” sunt corelate

La o săptămână după ce a dat o decizie în cazul Corona 2 – SCM Timişoara, Comisia de Competiţii repune pe ordinea de zi analiza acestuia, dar şi Corona – U Cluj. Deciziile au fost următoarele:

Comisia Centrala de Competitii in sedinta din data de 31.10.2017, la care au participat un numar de 11 membri a dispus:

1.  Urmare a adresei SCM Timisoara in legatura cu jocul ACS Corona 2010 Brasov II - SCM Timisoara desfasurat in data de 14.10.2017 ora 18:00 Comisia constata urmatoarele:

- ACS Corona 2010 Brasov a disputat in aceeasi zi (primul joc - ora 12:00)  jocul de Liga Nationala Feminin (Liga Florilor) cu CSM Bucuresti (joc devansat din etapa a 5-a) folosind in ambele jocuri urmatoarele jucatoare senioare: Hossu Daciana, Tiron Bianca, Cozma Cosmina, Tatar Timea, Tomescu Cynthia, Popa Laura.

Intrucat jucatoarele mentionate mai sus nu sunt junioare (conform Art 12.6 / Art. 12.7 ) jocul ACS Corona 2010 Brasov II - SCM Timisoara  se va omologa cu rezultatul de 0-10 (-1 punct ASC Corona 2010 Brasov II ) conform Art. 12.7. din RODCNH

2. Urmare a adresei nr. 4894 / 27.10.2017 formulate de Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca Comisia Centrala de Competiti constata urmatoarele:

ASC Corona 2010 Brasov a disputat 2 jocuri in aceeasi zi (16.09.2017) respectiv:

Divizia A feminin - ora 11 - CSU Oradea (primul joc)

Liga Nationala Feminin (Liga Florilor) - ora 20:00 -  Universitatea Cluj (al doilea joc)

Ca urmare a folosirii jucatoarei: Daciana Hossu Comisia Centrala de Competitii , va omologa jocul ASC Corona 2010 Brasov - Universitatea Cluj cu rezultatul de 0-10 si scaderea unui (1) punct in clasament conform  Art 12.7 din RODCNH”

În acest comunicat, în primă fază, a fost menţionat şi numele Sorinei Tîrcă (încă junioară), dar după ce s-a ”realizat” gafa, handbalista a fost ştearsă.

Clasamentele au fost modificate pentru prima dată

În urma acestor decizii, bineînţeles că în ierarhiile Liga Naţională şi Divizia A – Seria B s-au operat noile modificări, conform rezultatelor omologate.

Corona Braşov a făcut Apel

Corona Braşov a fost împăcată cu gândul că a pierdut cele trei puncte în Divizia A, dar nu şi cu cele patru puncte la Liga Naţională, cu care ajunsese mai aproape de zona retrogradării, astfel că a formulat Apel către Consiliul de Administraţie.

Consiliul de Administraţie a schimbat pentru a doua oară clasamentul

Întrunit într-o şedinţă la Craiova, Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a invalidat deciziile luate de Comisia de Competiţii, iar Corona Braşov a rămas cu rezultatele din teren la ambele jocuri, cu U Cluj şi SCM Timişoara. Consiliul de Administraşie a constatat că U Cluj şi-a susţinut cauza după un regulament din 2013. De asemenea, Gabriel Tomescu, vicepreşedinte al Comisiei de Competiţii, a spus în faţa membrilor CA că decizia luată la prima instanţă a fost una greşită! Astfel, cu 14-1 la voturi, clasamentele au fost modificate pentru a doua oară.

Timişoara a sesizat din nou Federaţia

Clubul bănăţean a solicitat revizuirea hotărârii Consiliului de Administraţie al FRH de admitere a apelului faţă de hotărârea Comisiei de Competiţii referitoare la omologarea rezultatului jocului Corona Braşov – SCM Timişoara. Cazul va fi analizat din nou de Consiliul de Administraţie pe 5 ianuarie. Bănăţenii reclamă faptul că Timea Tătar nu avea drept de joc la Divizia A, adică solicită să se revină la decizia din 24 octombrie, atunci când Comisia de Competiţii a dat o primă decizie în cazul indicat.

După articolul prezentat vineri 29 decembrie de ProSport (POATE FI CITIT AICI), Dan Dumitru, managerul clubului din Timişoara, a venit cu noi clarificări:

”Noi am sesizat Federaţia Română de Handbal pentru meciul nostru (n.r. Corona 2 – SCM Timişoara), eu nu vorbesc de Liga Naţională, nu avem nicio treabă. Timişoara vrea să se respecte regulamentul. Există un email trimis de către Corona Braşov în data de 15 septembrie, la ora 9:43, în ataşament sunt cele două Anexe pentru echipa de Divizia A, iar Timea Tătar nu apare. Conform regulamentului, acele acte sunt oficiale, nu discutăm aici dacă erau sau nu necesare, Corona le-a timis de bunăvoie. Am solicitat Comisiei de Competiţii să ia în calcul Anexa 1 şi Anexa 2. Comisia a sesizat şi a constatat că Timea Tătar nu avea drept de joc, lucru care nu trebuia să-l mai contest eu. Trebuia să se autosesizeze Comisia. Mai mult decât atât, în Apelul depus de Corona Braşov, care a vizat Liga Naţională, scrie într-un paragraf că Comisia Centrală de Competiţii a sesizat corect faptul că Timea Tătar nu avea drept de joc”.

De ce nu a ţinut cont Consiliul de Administraţie de aceste probe şi a votat cu 14-1 pentru revenirea la rezultatul din teren?

”În Consiliul de Administraţie mi-am susţinut punctul de vedere, susţinând că sunt două cazuri diferite, după care, într-adevăr, am ieşit din şedinţă. Nu mi se părea normal ca eu să asist la dezbateri, aşa cum au făcut-o în schimb cei care sunt beneficiarii direcţi şi au votat, lucru pe care nu-l aminteşte nimeni”, a declarat Dan Dumitru, cu trimitrere la Daniel Kotecz şi Ioan Băban, ambii din Baia Mare. SCM Timişoara şi Minaur sunt în luptă directă pentru promovare în Divizia A.

Şi totuşi, răspunsul lui Dan Dumitru nu a lămurit totuşi problema, de ce Consiliul de Administraţie nu a ţinut cont de toate probele prezentate şi a judecat doar prin prisma Art 12.6 – 12.7 din RODCNH. ”Nu vreau să se asocieze acest conflict cu ceea ce urmează, ce va fi în februarie, martie sau când vor fi alegerile. Nu mă interesează”, a adăugat Dan Dumitru. Modul cum a fost şi este gestionat acest caz de către oamenii decizionali din Federaţia Română de Handbal dă naştere însă tocmai la astfel de speculaţii. Iar acestea nu sunt puţine... Deocamdată să urmărim în 5 ianuarie, la Călăraşi, la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, cum va evolua acest ”Prison Break” al handbalului. De fapt un nou sezon al ”serialului” pentru că am mai avut ”Ecusoanele”, ”Vaslui”, etc...

Despre performanţă, echipe naţionale, care au tot încasat-o în luna decembrie, mai puţin. Analiza participării la Campionatul Mondial de Handbal feminin din Germania nu a ”încăput” pe Ordinea de zi a şedinţei din 5 ianuarie, deşi la data respectivă se fac aproape 4 săptămâni de când naţionala şi-a încheiat parcursul. Dar poate a fost inclusă la punctul 6, adică la ”Diverse”. Dacă nu e cu acţiune şi intrigă...

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.