SPECIAL | Laurenţiu Toma face radiografia handbalului masculin românesc: ”Majoritatea tinerilor au pretenţii foarte mari, nedemostrând nimic”. Ce spune internaţionalul despre numărul mare de străini din Liga Zimbrilor

21 feb 2019 1429 afişări Comentează şi tu Handbal
SPECIAL | Laurenţiu Toma face radiografia handbalului masculin românesc: ”Majoritatea tinerilor au pretenţii foarte mari, nedemostrând nimic”. Ce spune internaţionalul despre numărul mare de străini din Liga Zimbrilor 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/17884773/2/laurentiu-toma-1.jpg

Pentru iubitorii handbalului născuţi în anii ’90 sau finalul anilor ’80, Laurenţiu Toma e de când au văzut primele meciuri pe postul de extremă dreaptă, la Constanţa, aşa cum şi Serena Williams e de ani buni un nume greu în circuitul WTA. Sportivul născut în judeţul Prahova, la Ploieşti, şi-a petrecut toată cariera jucând pentru diversele cluburi ale oraşului de la malul mării. Dacă ne mai este îngăduită o compeţie, un fel de Paolo Maldini al Constanţei.

În vară, Toma, în prezent la HC Dobrogea Sud Constanţa, va împlini 38 de ani şi este ”doar” cu doi ani mai tânăr decât colegul de pe extrema stânga, George Buricea. În campionatul românesc încă mai au loc şi joacă mult mai bine ca alţi lupi tineri, iar Toma crede că succesul se datorează vremurilor în care handbaliştii nu aveau totul de-a gata.

Liga Zimbrilor a trecut sezonul acesta la un nou sistem de disputare a partidelor din play-off şi play-out, fără faze eliminatorii, cu grupe în care se păstrează punctele. Poate mai puţin spectaculos, însă Laurenţiu Toma vede avantajul că noul format anihilează meciurile fără miză.

”Este, din punctul meu de vedere, un sistem mai bun faţă de anul trecut. Orice echipă, practic, are şansă să termine în primele patru şi să aibă un avantaj pentru finala campionatului. Acest nou sistem cred că avantajează handbalul românesc. Sunt meciuri tari. Practic, nu există favorite nici măcar la echipele mai slab cotate, după cum a demonstrat-o şi Făgăraşul. Fiecare luptă pentru puncte. S-a schimbat regulamentul, atât pentru play-off, cât şi pentru play-out, şi asta se vede. Este o competiţie mult mai frumoasă, mult mai puternică. Nimeni nu se menajează, fiecare luptă pentru puncte, ceea ce e frumos”, spune Laurenţiu Toma.

Toma crede că naţionala masculină trebuie să ia exemplul fetelor

Despre rezultatele nesatisfăcătoare ale echipei masculine a României, Toma spune că băieţii au multe de învăţat de la naţionala feminină condusă de starul Cristina Neagu. ”Din păcate, handbalul românesc are jucători de valoare, care joacă şi în campionate puternice. Cred că e nevoie de mai mult timp petrecut împreună, să se cunoască mai bine. Este greu ca într-un timp destul de scurt să poţi să aduni jucătorii de peste tot, să poţi să le impui un sistem de joc şi să iasă la perfecţiune. Este greu, având în vedere că acum toate adversarele României sunt puternice. Dar eu sper ca în viitor să se întâmple lucruri frumoase şi să reuşim să ne calificăm. Măcar să luăm exemplul fetelor, 50% din ce reuşesc să facă ele, ar fi minunat”, consideră jucătorul.

Întrebat dacă ar fi oportună o regulă cu un ”contingent” obligatoriu de români, Toma înţelege şi motivele pentru care cluburile din ţară aduc mulţi străini. ”O regulă ar fi binevenită. În schimb, majoritatea echipelor vor perfomanţă. Ştim că 99% din echipele din campionatul Românei mizează pe bani publici. Pentru a obţine acei bani trebui să aduci performanţă. Trebui să impui obiective măreţe, atât în campionat, cât şi pe plan european. Din păcate, nu avem forţa să ne batem cu echipele din Europa. Noi suntem un exemplu. Este greu să joci cu echipe care şi-au adus jucători de valoare. Portugalia a făcut un salt destul de mare. Nu am reuşit noi să câştigăm acasă împotriva lor. Majoritatea mizează pe jucători de valoare de afară”, a punctat extrema dreaptă.

Căliţi într-un handbal fără atât de multe ”suplimente”

Laurenţiu Toma recunoaşte că tinerilor le e greu să se impună ca titulari. ”Nu sunt toţi de valoare aşa cum mi-aş fi dorit. Aş fi vrut ca peste 50% din loturile fiecăror echipe să fie opt-nouă români. Sunt convins că avem jucători tineri, cu experienţă, care nu reuşesc să facă pasul. Una, că nu reuşesc să facă pasul, iar în al doilea rând, nu pot da randamentul imediat, aşa cum se doreşte”, consideră sportivul de 37 de ani.

Handbalistul spune că la începutul carierei sale timpul avea... răbdare. ”Eu sunt mai norocos, fiindcă am prins acea etapă de început, am reuşit să cresc, să trec prin toate etapele şi uşor - uşor să reuşim să facem performanţă. Cel puţin la Constanţa. Acum toată lumea vrea de pe un an pe altul performanţă. E greu de făcut. În schimb, fiecare echipă are jucători tineri. Cum şi noi avem tineri de valoare, de perspectivă, chiar şi portarul Dani Vasile, care este împrumutat la Făgăraş, este de mare perspectivă şi sunt convins că la anul când se va întoarce va apăra şi va creşte în valoare”, consideră Toma.

Rezistă pentru că au prins cantonamente grele

Toma crede că el sau Buricea mai ”duc” şi azi meciuri la nivelul primei ligi pentru că au crescut sportiv altfel. ”Într-adevăr, generaţia noastră a trecut prin multe cantonament grele. Nu am avut medicamentaţie. Ne-am călit, să pot spune aşa. La noi au trecut mai multe etape pentru a câştiga banii pe care îi câştigăm noi acum. Majoritatea tinerilor încă din start au pretenţii foarte mari şi aici este o problemă, fiindcă mai nimeni nu îi ia, fiindcă vin încă de la început cu pretenţii foarte mari, nedemostrând practic nimic”, spune Toma.

Altfel, jucătorul devenit cetăţean de onoare al Constanţei, spune că atunci când generaţia sa se va apuca de antrenorat speră să iasă handbalişti de valoare. ”Totul depinde numai de antrenorii care să-i pregătească, să-i îndrume. Ştim că în ziua de astăzi este destul de greu. Sperăm că noi, cei care vom termina handbalul în curând, cum termină şi George Buricea şi va deveni antrenor, să reuşim noi să facem mai multe”, a conchis sportivul.

Laurenţiu Toma a debutat în naţionala României de seniori în 1999, la 18 ani, şi a fost multă vreme căpitanul tricolorilor.

Foto: HC Dobrogea Sud Constanţa

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.