Sorin Dinu: „Dacă voi fi ales, nu mă voi simți dator față de căpitanul de echipă care m-a tras după el în Consiliul de Administrație”. Ce „lovitură” pregătește pentru Statut și marea problemă de azi a arbitrilor. Cu bani sau fără bani la „plic”?

Redactor:
Marius Hutu
Sorin Dinu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Au mai rămas trei zile până la alegerile de la handbal, iar ProSport continuă seria prezentării candidaților. După de am stat de vorbă, în ordine, cu Robert Licu, Narcisa Lecușanu, Alexandru Dedu (toți trei vizează funcția de vicepreședinte) și Daniel Georgescu (candidat pentru funcția de vicepreședinte), am purtat un dialog și cu Sorin Dinu, care a intrat în cursă pentru un post de vicepreședinte în sectorul masculin.

Sorin Dinu (în stânga în fotografia principală) a făcut parte din cea mai bună pereche de arbitri români din ultimii 15 ani, alături de Constantin Din, drept dovadă fiind palmaresul la nivel internațional. La scurt timp după ce s-a retras din activitate, cu finala mică Franța – Danemarca a Campionatului European, Sorin Dinu a intrat în această bătălie. Motivele care l-au determinat să facă pasul către administrația handbalului românesc, dar și ce își dorește să schimbe cu adevărat, puteți citi în interviul care urmează.

Așa cum am procedat și cu ceilalți candidați, aș vrea să pornim de la întrebarea clasică, de ce candidați pentru funcția de vicepreședinte la aceste alegeri ale Federației Române de Handbal?
Sincer să fiu, această dorință mi-a fost insuflată de mai mulți oameni din handbal, mi-au spus să ne implicăm cumva în activitatea handbalistică, eu și colegul meu (n.r. Constantin Din), și după ce ne vom retrage din arbitraj. Am considerat că aceasta a fost o formă de a mă implica, să candidez la funcția de vicepreședinte.

Asta a însemnat să renunțați mai devreme la activitatea de arbitru. Cât timp ați mai fi avut dreptul să conduceți jocuri oficiale?
Problema se punea dacă voi fi ales, să renunț. Dar am hotărât să renunț indiferent dacă voi fi ales de Adunarea Generală. Mai puteam conduce meciuri până la finalul acestui sezon pe plan extren și încă 2 ani pe plan intern.

Ce vă propuneți în cazul în care veți fi ales?
Îmi propun să susțin acele idei pe care le consider în interesul handbalului, acele idei care vor fi susținute de oameni de handbal.

Ați apucat să studiați programele celor trei candidați? Și dacă da, sunt lucruri în care se regăsesc și câteva din ideile d-voastră?
Am văzut că în toate cele trei programe este abordată tema taliilor. Domnul Dedu susține menținerea taliilor, doamna Lecușanu, renunțarea la talii, domnul Licu are o poziție de mijloc. Eu cred că o decizie la talii nu poate fi luată fără consultarea celor care lucrează cu acești copii. Fără un punct de vedere al celor 150 de cluburi care au echipe de copii și juniori, nu cred că putem lua o decizie.

Cum vedeți lupta cu Daniel Georgescu și Rudi Stănescu pentru funcția de vicepreședinte în sectorul masculin?
Este o competiție electorală oarecare, fiecare dintre noi va face după 14 februarie aceeași activitate ca și până acum. În plus, cel care va fi ales va avea o responsabilitate în plus, nu este o problemă de viață și de moarte.

De când a apărut această idee, de a face pasul către partea administrativă în handbal?
Cam din lua noiembrie. Certitudinea că vom merge la Campionatul European a apărut în octombrie. Eu și Costel ne propusesem încă din vară, dacă mergem la Campionatul European, ne oprim din arbitraj după această competiție.

A fost retragerea perfectă din carieră?
Am considerat noi că este cel mai potrivit moment, să ieșim pe ușa din față.

Apropo de Campionatul European… Ce a fost la meciul acela Macedonia – Slovenia, la sfârșitul căruia Veselin Vujovic a fost faorte supărat, chiar a criticat arbitrajul d-voastră?
Da, ne-a criticat. Lumea arbitrajului i-a spus că a fost OK cum a fost condus meciul. Atunci, el a spus că dacă arbitrajul a fost OK, merge să lucreze în mină. După ce am arbitrat din nou Slovenia, în meciul cu Spania, iar de această dată a câștigat, l-am întrebat dacă mai are de gând să meargă să lucreze în mină. Veselin Vujovic a zâmbit și m-a bătut pe umăr.

Aș vrea să vorbim puțin despre regulamente, aici sunteți pe teritoriul d-voastră. Cum le-ați caracteriza că arată în momentul de față?
Mi se par un pic complicate, sunt aspecte reglementate în mai multe regulamente. Plus că la regulamentele vechi s-au adunat noi prevederi, fără a fi corelate. Și de aici s-a ajuns la anumite contradicții, anumite neclarități.

Sunteți avocat, în cât timp estimați că regulamentele pot arăta în ordine după 14 februarie?
Regulamente perfecte nu vor fi niciodată, dar eu mă gândesc că în 3-4 luni pot fi corelate, astfel încât să începem viitorul sezon cu regulamente noi. Care, la rândul lor, să fie îmbunătățite pe parcurs, pentru că probleme apar tot timpul.

Și Statutul? Bănuiesc că în acest caz este un proces de modificare mai greoi.
Sunt câteva lucruri care trebuie corelate cât mai urgent, cum ar fi, de exemplu, judecarea Apelurilor de către comisia de specialitate. Pot fi aduse modificări chiar la Adunarea Generală din vară.

Apropo de Comisia de Apel, cum vi se pare că în ultimii ani multe cazuri nu au mai ajuns aici, ci direct la Consiliul de Administrație?
Este vorba de ultimii 2 ani, când fosta Comisie condusă de Popa Cherecheanu și-a dat demisia. Atunci fiind o perioadă tranzitorie, nefiind Comisie de Apel, soluționarea Apelurilor de la Comisia de Memorii a trecut la Consiliul de Administrație. După ce a fost ales noul președinte al Comisiei de Apel și s-a constituit și echipa, nu s-au mai întors la această Comisie.

Și a fost în regulă?
Dacă 5 ani au fost acolo, n-am înțeles de ce în ultimii 2 ani cazurile nu au mai fost judecate de Comisia de Apel.

Ce modificări considerați că ar trebui să se aducă la noul Statut, numiți 1-2 lucruri mai importante…
Deocamdată trebuie văzut ce s-a întâmplat în urmă cu 3 ani, când s-a venit cu niște propuneri. Nici nu mai știu în ce constau acele modificări. Am înțeles că unele modificări nu au fost acceptate de Ministerul Tineretului și Sportului. Dar se puteau găsi soluții să fie eliminate prevedreile care nu au convenit MTS. Au fost 3 ani de zile, se putea face ceva în acest timp să rezolvăm problema.

Există în momentul de față un paragraf care trebuie neapărat schimbat?
Eu aș schimba, de exemplu, prevederile referitoare la componența Comitetului Director. În prezent, în Comitetul Director sunt doar angajați ai Federației. Eu văd ca din Comitetul Director să facă parte președintele, secretarul general, cei doi vicepreședinți și un membru al Consiliului de Administrație cu mandat de 6 luni. Așa ar fi normal.

Cum vi se par baremurile în ziua de azi?
Părerea mea este că ar trebui să se dea un barem unic, mă refer în special la Liga Națională, adică să includă chletuieli de cazare, transport, masă, baremul de arbitraj. Plata să fie făcută direct de către federație și nu de către cluburi.

În momentul de față cum se face plata, la plic, direct în mână?
Da! (n.r. zâmbește).

S-au impus arbitrilor să-și facă firme pentru a-și primi baremul?
Așa am înțeles, eu m-aș fi oprit oricum. Dacă fi trebuit să-mi fac PFA pentru activitatea de arbitraj, m-aș fi oprit pentru treaba asta. Arbitrajul nu înseamnă meciuri conduse doar la Liga Națională. Arbitru înseamnă și cel care conduce la nivel județean, la nivel de copii și juniori. Să pui un tânăr student care arbitrează 2-3 meciuri pe lună să-și facă un PFA, mi se pare nepotrivit. Nu văd nicio justificare. Plus că sunt arbitri ajutători, cei care fac foaia de joc, cronometror, scorer, care au niște baremuri destul de mici la juniori. Să pui oamenii să-și facă un PFA, ca să poată să-și încaseze un barem de 20 de lei…

Dar există și alte soluții de a se face plata din punct de vedere legal sua trebuie umblat urgent la legislație?
Eu nu am văzut în această perioadă o opinie exprimată în acest sens, un punct de vedere clar venit de la Ministerul de Finanțe, cum se face plata. Am văzut doar păreri emise de diverse cluburi. Un arbitru ajutător este în aceeași situație cu un arbitru fluierător, își fac același PFA pentru a încasa un barem. Are 20 de meciuri pe sezon, să spunem, adună 500-600 de lei. Baremurile la nivel locale sunt reglementate prin HotărÂre de Guvern, de ce să îmi fac eu PFA? Îți faci PFA când prestezi o activitate independentă, negociezi contravaloarea serviciilor pe care le prestezi, îți alegi beneficiarul serviciilor. În cazul nostru nu se pune problema de așa ceva, noi nu mergem să arbitrăm un anumit joc pentru că așa ne dorim noi. Suntem delegaâți de Federația Română de Handbal, nu este o activitate independentă și nu sunt motive să ne încadrăm la acest mod de plată, prin PFA-uri.

Ați vorbit cu Constantin Din despre alegeri? Ați încercat să-l convingeți să intre și el în această competiție?
Am încercat să-l conving, dar nu am reușit.

Dar dacă noua conducere îi va propune preluarea unei Comisii, unde l-ați vedea cel mai potrivit?
Lui îi place activitatea de arbitraj.

Ar fi o soluție pentru a fi în fruntea Comisiei Centrale de Arbitri?
Da, sigur că da!

V-a propus concret vreun candidat la funcția de președinte să intrați în echipa lui?
Nu! Eu am luat decizia de unul singur, dacă vrei să faci parte dintr-o echipă, iei decizia împreună cu căpitanul de echipă. Dar pe mine mă avantajează că nu sunt într-o echipă. În eventualitatea în care voi fi ales, nu mă voi simți dator față de căpitanul de echipă care m-a tras după el în Consiliul de Administrație.

Nu este niciun secret în handbal, sunteți ginerele poate celui mai mare președinte de club din istoria handbalului românesc, Ioan Gavrilescu. V-a dat vreun sfat înaintea acestor alegeri?
Nu, dar în general mai vorbim despre probleme de handbal. Îmi este destul de greu să-l conving când sunt decizii ale arbitrilor pe care nu le iau pentru că așa vreau, ci pur și simplu din greșeală. Inclusiv pe mine m-a criticat când am greșit și încerc să-l conving că arbitrii nu sunt chiar atât de deștepți cum îi cred președinții de cluburi, adică să facă tot ce vor ei pe teren.

Pe final, v-aș mai întreba dacă sunt multe litigii în handbal și care este principala „sursă” a acestora?
Sunt cam multe și principala problemă pleacă de la promisiunile neonorate ale cluburilor.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen