O româncă nu vrea ca Oltchim să se califice în finala Ligii: "Ţin cu Györ şi cu Mika Brădeanu"

3 apr 2013 4297 afişări Handbal
O româncă nu vrea ca Oltchim să se califice în finala Ligii: "Ţin cu Györ şi cu Mika Brădeanu"

Fostul pivot al naţionalelor României şi Austriei spune că presiunea rezultatului la Oltchim - Györ este mai mare ca niciodată în cazul ambelor formaţii
Simona Spiridon a fost în teren la semifinala Oltchim - Györ din 2010 şi a format cuplul de apărători centrali cu Aurelia Brădeanu

Simona Spiridon a fost om de bază la Györ vreme de vreo cinci sezoane (2006-2011), iar la fiecare vizită în România cu formaţia maghiară a reprezentat un caz special. A fost printre puţinele handbaliste născute în ţară care au fost huiduite de publicul vâlcean, poate doar Cristina Vărzaru a mai avut un astfel de tratatment într-o vreme când evolua la Viborg. Fostă jucătoare de bază în defensiva campioanei Ungariei, Spiridon priveşte însă acum cu umor acele vremuri. Şi poate cu regret după ce a agăţat adidaşii în cui în 2012. „Aş mai fi putut juca lejer 2-3 ani la cel mai înalt nivel“, a susţinut fosta handbalistă într‑un interviu acordat ProSport. Cu această ocazie, Simona nu s-a ferit să spună franc, „ţin cu Györ la semifinala cu Oltchim“. Argumentele? În rândurile ce urmează:   

Bună Simona, mai eşti la curent cu ce se întâmplă în handbalul mare după ce te-ai retras?
Bineînţeles! Nu ratez niciun meci de handbal din Liga Campionilor. În plus, de curând am fost cu Hypo la Györ la un turneu internaţional de copii, unde am jucat finala. Cu această ocazie m-am revăzut cu Görbicz, cu Hornyak, cu preşedintele, am şi discutat pe-ndelete.

Înseamnă că ai urmărit şi Oltchimul. Care este ultima impresie care ţi-a lăsat-o înaintea «dublei» cu Györ?
După cum a evoluat cu SCM Craiova şi CSM Ploieşti nu pot să spun că oferă prea multe garanţii pentru calificare. Cu siguranţă însă Vâlcea va avea o altă faţă la meciurile cu Györ. Cele două formaţii pornesc cu şanse egale, dar Oltchim trebuie să se comporte altfel decât în campionat.

În Liga Naţională probabil că mai există şi instinctul de conservare, însă în Liga Campionilor e altceva, jocurile sunt tratate diferit, cu altă determinare...
Am urmărit toate meciurile Oltchimului şi pot spune că individual are jucătoare foarte bune. Nu înţeleg încă de ce nu a găsit o formulă ideală. Chestiile cu banii nu ţin. Nici eu nu mi-am luat banii patru luni la Braşov, dar când intram în teren uitam de orice problemă, nu ai voie să-i dezamăgeşti pe ceilalţi de pe margine. Nu ştiu cât înţeleg stranierele situaţia din România, dar încă nu le-am văzut să ofere tot ce pot. Ele încă nu au jucat aşa cum, spre exemplu, româncele de afară au murit pe teren pentru echipele la care au evoluat.

"Oltchim are două echipe de talie mondială"

Cum ţi se par cele două echipe din punct de vedere valoric?
Oltchim poate prezenta oricând două echipe de talie mondială. Are dubluri pe toate posturile, faţă de Györ care are 8-9 handbaliste foarte bune, iar în rest doar jucătoare tinere, de perspectivă.

Poate fi socotită cea mai tare „dublă„ de handbal feminin din ultimii ani la nivel de cluburi, chiar dacă are loc în semifinalele Ligii?
Oltchim - Györ ar fi trebuit să fie finala în acest an. Pe hârtie, cele două formaţii arată cel mai bine din Europa. Dar dacă acesta a fost cursul Oltchimului... Vâlcea s-a băgat singură în acest duel mai devreme, nici Györ-ului nu prea îi convine că înfruntă Oltchim în semifinale. Dacă s-a ajuns la o situaţie de care pe care, trebuie să joace, nu e pe alese.

Sunt echipele mai puternice faţă de anii trecuţi?
Ca şi valoare handbalistică, cred că Oltchim şi Györ sunt tot cam la acelaşi nivel. Vâlcea avea un joc excelent cu pivoţii, o avea pe Cristina Neagu validă, pe Narcisa Lecuşanu. La Györ jucau Palinger, Brădeanu, eu.

Ce va fi diferit la această semifinală faţă de duelurile precedente în aceeaşi fază a competiţiei?
În primul rând, presiunea rezultatului va fi mai mare pe ambele echipe. Nicio echipă nu prea îşi permite să mai rateze încă un sezon fără a câştiga trofeul după ce au investit foarte mulţi bani în ultimii ani.

"Nici la Györ nu se mai trece uşor peste eşecuri"

Pentru Oltchim pare vital să câştige trofeul în acest sezon. Pentru Györ?
Nu cred că acum se mai trece aşa de uşor peste încă un eşec, deja s-au adunat mulţi ani fără niciun trofeu în Europa. În plus, s-a văzut cât de greu se ajunge şi până în semifinale. Györ a schimbat şi antrenorul pentru a câştiga Liga, a renunţat la autohtoni, iar acum se aşteaptă să se rupă tot lanţul de ghinioane.

Formaţia maghiară a pierdut mereu în ultimii ani trofeul pe ultima sută de metri. Cum a reuşit să treacă echipa după fiecare eşec, având în vedere că şi tu ai fost acolo cinci sezoane?
Eu şi cu Mika eram cele mai supărate, cele mai afectate după fiecare sezon încheiat fără trofeu. Ei au trecut mai uşor peste faptul că nu s-a câştigat Liga Campionilor, ne spuneau că la anul o vom lua de la capăt, că vom avea o altă şansă. Supărarea mea era că nu ştii când te mai întâlneşti cu o şansă de genul acesta, iar până la urmă s-a dovedit că am avut dreptate.

Acum, că nu mai eşti implicată direct la echipa din Ungaria, cu cine ţii în semifinală?
Sincer, cu Mika, mi-a fost colegă, şi cu Györ! Am jucat atâţia ani acolo, am multe amintiri frumoase, inima mea bate pentru Györ. În România am jucat la Zalău, nu la Oltchim.

Dar ai avut ocazia să joci la Oltchim?
Am avut discuţii cu oficiali de la Vâlcea, ei m-ar fi dorit, eu aş fi dorit, dar niciodată nu s-a concretizat ceva.


Dacă aş fi să pariez pe acest meci, nu ştiu pe ce echipă să mizez. N-aş risca deloc la Oltchim - Györ
Simona SPIRIDON, fostă handbalistă Györ

Şi acum sufăr că am plecat de la Györ. Aş mai fi jucat fără probleme încă vreo 2-3 ani
Simona SPIRIDON, fostă handbalistă Györ


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.