Marian Cozma înseamnă Dinamo, „fratele” lui Rareş Jurcă, „forţa” lui Valentin Ghionea! Golul lui „Păsărilă” care l-a făcut pe Vlado Sola să se închine şi povestea plecării la Veszprem. „Kiril Lazarov a devenit prietenul lui pe loc”

8 feb 2019 2100 afişări Handbal
Marian Cozma înseamnă Dinamo, „fratele” lui Rareş Jurcă, „forţa” lui Valentin Ghionea! Golul lui „Păsărilă” care l-a făcut pe Vlado Sola să se închine şi povestea plecării la Veszprem. „Kiril Lazarov a devenit prietenul lui pe loc” 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/17868100/2/jurca.jpg

8 februarie 2009 este cea mai tristă zi din istoria handbalului românesc şi a sportului în general. Atunci, Marian Cozma, unul dintre cei mai promiţători jucători români, a fost înjunghiat în inimă într-o discotecă din Veszprem. La vremea respectivă, pivotul de 2.08 metri evolua cu rezultate foarte bune la campioana Ungariei. Crima odioasă a îndurerat pentru toată viaţa familia Cozma, i-a lovit rău în suflet şi pe prieteni, a cutremurat o ţară întreagă. Cel supranumit „Păsărilă” nu se mai află fizic printre noi de 10 ani, dar spiritul lui este prezent mai tot timpul printre cei apropiaţi, fani, în Ştefan cel Mare, la marile meciuri, etc. De altfel, „Marian Cozma înseamnă Dinamo!” este unul dintre sloganurile galeriei care se aude permanent în arenă la meciurile campioanei din handbalul masculin.

„Nu sunt amintiri, sunt chestii prezente care îmi sunt în cap tot timpul. Pentru că, sincer, e greu chiar şi acum după atâta timp.. El este fratele meu şi va fi mereu!”, ne relatează Rareş Jurcă, foşti colegi şi prieteni la Dinamo şi echipa naţională, care apoi continuă: „Mi-aş dori enorm să stăm din nou la o bere... ca pe vremuri şi să râdem de orice tâmpenii şi nebunii pe care le-am trăit impreună. Aşa prieteni precum Marian sunt foarte rari. Sunt lucruri care rămân <<în adâncime>>, iar pentru mine este deja ceva extraordinar să am aşa prieten ca Marian”.

Pentru Valentin Ghionea, un alt fost coechipier la Dinamo şi echipa naţională, Marian Cozma reprezenta un excelent motivator: „Marian avea un dar, şi anume îţi dădea încredere că poţi să reuşeşti orice, pentru el orice era realizabil. Era nonconformist, dar cu un suflet mare. Ma gândesc cu tristeţe mare la momentul cumplit de la Veszprem de acum 10 ani, dar parcă s-a întâmplat acum 10 zile. Odihneşte-te în pace prieten bun!”

Fără doar şi poate, momentul de cotitură al destinului pivotului român au fost meciurile Dinamo – Veszprem din Liga Campionilor, care au avut loc în toamna anului 2005.

„Eram calificaţi în premieră în grupele Ligii Campionilor, nimerisem cu Ciudad Real, echipa care a câştigat trofeul, Veszprem şi Tatran Presov. Marian a făcut un meci senzaţional la Veszprem, când a marcat 10 goluri, în poartă fiind Vlado Sola, un goalkeeper de excepţie. Unul dintre cei mai buni portari din Europa la vremea respectivă. Marian Cozma a dat un gol de senzaţie, a căzut pe spate, a prins mingea în aer şi a dat gol pe lângă Sola. Portarul a văzut cum a intrat mingea în poartă, s-a închinat apoi şi a spus că nu este adevărat. După acel meci, Marian Cozma a semnat contractul cu Veszprem.

Imediat după meci, echipa maghiară i-a propus un contract lui Marian. Atunci, după jocuri, era o tradiţie, se făcea o masă de protocol în care erau invitate ambele echipe, arbitrul, observatorul şi oamenii care au participat la eveniment din partea gazdelor. Am fost invitaţi la un restaurant unde cei de la Veszprem serveau de obicei masa şi am văzut discuţiile avansate cu Marian Cozma. Unul dintre prietenii lui pe loc a fost Kiril Lazarov, golgheterul Macedoniei, al echipelor Veszprem, Barcelona.

Înaintea meciului retur cu Veszprem de la Buzău, l-am luat la o discuţie pe Marian Cozma, aveam girul domnului Marcel Popescu, preşedintele CS Dinamo, şi al domnului preşedinte Laurenţiu Lupuşor de la Baumit să-i mărim contractul de la 1.000 de dolari la 2.000 de dolari. I-am spus că am o veste bună, la care Marian mi-a răspuns: ‘nea Ovi, vă mulţumesc mult, dar eu deja am semnat cu Veszprem. Suma era de 10.000 de euro pe lună în noul lui contract”.

Marian Cozma nu mai este printre pământeni, dar are prezenţa lui va fi vie printre noi pentru tot restul vieţii.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.