Loviturile pregătite de România pentru Congresul IHF din Antalya: aducerea a două Campionate Mondiale și Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv. Dedu: „Noi trebuie să fim pe harta mondială a handbalului”

Redactor:
Marius Hutu
Loviturile pregătite de România pentru Congresul IHF din Antalya: aducerea a două Campionate Mondiale și Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv. Dedu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Peste aproximativ două săptămâni, în Antalya (9-13 noiembrie) vor începe lucrările Congresului Ordinar cu numărul 36 din istoria Federației Internaționale de Handbal, ocazie cu care va fi aleasă noua echipă de conducere executivă, urmând să fie luate, totodată, decizii importante, care privesc și viitorul handbalului românesc. Narcisa Lecușanu încearcă să devină a doua persoană din istoria României care pătrunde în Comitetul Executiv al IHF după legendarul Ioan Kunst Ghermănescu, iar Federația Română de Handbal și-a propus să aducă în țară două Campionate Mondiale de tineret, la feminin (U20) în 2020 și la masculin (U21) în 2021.

  • Feedback-ul Federației Române de Handbal din partea IHF, în privința șanselor de a câștiga drepturile de organizate ale Campioinatelor Mondiale de tineret din 2020 și 2021
  • În cazul în care va obține drepturile, România va organiza Campionatele Mondiale la Brașov și București
  • Cum și-l reamintește Narcisa Lecușanu pe Ioan Kunst Ghermănescu, singurul om din România care a fost în istoria IHF în Board-ul de conducere și ce a încurajat-o pe vicecampioana mondială să candideze pentru un loc în Comitetul Executiv
  • A apărut al patrulea Centru Național Olimpic de Handbal, la … București! La inițiativa lui Xavier Pascual, FRH a demarat proiectul „Talent”

Federația Română de Handbal se va deplasa în Antalya cu o delegație puternică, din care vor face parte primii trei oameni din Board-ul românesc, Alexandru Dedu (președinte), Steluța Luca și Daniel Georgescu (vicepreședinți). Cei trei lideri vor încerca să aducă în România cele două turnee finale, care ar putea însemna mult pentru viitorul handbalului românesc.

„Am făcut cerere pentru două turnee, sperăm să aducem în România cel puțin unul. IHF trimite periodic adrese către țări care ar dori să organizeze astfel de turnee finale. La începutul anului a venit o adresă de la forul internațional, am stat, ne-am adunat și am ajuns la concluzia că suntem capabili să organizăm așa ceva și că ne dorim să organizăm așa ceva. S-a făcut un caiet de sarcini, pe care noi l-am completat, l-am trimis către IHF, ei au considerat că suntem eligibili și am avut inspecție în august (n.r. cea a italianului Marco Trespidi).

Se pare că am avut un feedback bun, a fost foarte interesantă declarația domnului de la IHF, a spus că niciodată nu a fost primit pe unde a fost precum în România, în sensul că la aeroport l-a așteptat un grup de lucru de 5 persoane, fiecare pe departamentul lui, cu treaba lui, cu șef de delegație (n.r. Tatiana Cojocaru) și primit răspuns instantaneu la absolut toate întrebările pe care le-a avut. Iar la întâlnirea pe care eu am avut-o cu dânsul, mi-a pus o întrebare directă. >. Și eu am răspuns că într-o lună! Replica dânsului a fost următoarea: „Curios, pentru că și șeful delegației a răspuns la fel la aceeași întrebare”. Iar noi nu am vorbit între noi și asta m-a bucurat”, a susținut Alexandru Dedu.

România are șanse mari să organizeze Campionatul Mondial feminin, în condițiile în care a rămas singură în cursă. La masculin, bătălia pare mai dificilă, mai multe națiuni aplicând pentru Campionatul Mondial de tineret din 2021. „Sper din suflet să treacă de Congres candidatura la fete, acum încercăm să facem o prezentare cât mai profesionistă și cred că avem șanse mari de reușită. De asemenea, sectorul masculin are nevoie de un Campionat Mondial în România”, a precizat președintele Federației Română de Handbal.

Dedu: „Totul este făcut cu ce avem, să sperăm la mai bine”

București și Brașov sunt cele două orașe nominalizate pentru a găzdui turneele finale conform caietului de sarcini. Alegerea a fost făcută astfel întrucât au trebuit îndeplinite niște reguli de distanță între orașe, de aeroporturi, cazări, etc. Dacă în 2007, România a încercat să aducă un Mondial de seniori cu niște săli în stadiu de proiect, nematerializat nici până azi, de această dată, România a aplicat pentru candidaturi cu arenele existente azi în București și Brașov. „Totul este făcut cu ce avem, să sperăm la mai bine. Ni s-a spus că dacă e mai bine (n.r. în sensul de a fi ridicate două săli noi în orașele respective), se pot schimba locațiile, dar noi mergem cu ce avem”, a precizat Alexandru Dedu, care apoi a argumentat și oportunitatea aducererii celor două competiții: „Noi trebuie să fim pe harta mondială a handbalului, asta în primul rând. Trebuie să exploatăm fiecare moment în care putem să devenim vizibili. Apoi, cred cu tărie că avem capacitatea de a organiza. România a mai organizat în 2000 un Campionat European de senioare, a făcut-o cu brio. Acum 2 ani, am organizat acel Congres despre care toți membrii din EHF au spus că este cel mai bine organizat din istoria Federației Europene. Noi, românii, prin definiție, suntem ospitalieri, nu am niciun fel de emoție legat de buna desfășurare a acestor turnee”.

Dacă va reuși să obțină dreptul de organizare al celor două turnee finale, atunci generațiile 2000-2001 vor avea o șansă în plus de a face pasul către marea performanță. Pentru că, nu-i așa, nu este important doar cum organizezi o astfel de competiție, dar și cum te prezinți în calitate gazdă. În mod normal, ambele echipe naționale ar trebui mult mai bine susținute în procesul de selecție și pregătire, astfel încât la ora întrecerilor să fie capabile să atace primele poziții.

Cum l-a cunoscut Narcisa Lecușanu pe Ioan Kunst Ghermănescu

A doua mare temă pentru handbalul românesc la Congresul IHF din Antalya va fi candidatura Narcisei Lecușanu pentru Comitetul Executiv. Adică, o ocazie rară pentru România, în condițiile în care în istoria IHF a mai avut o singură dată acest privilegiu, atunci când în Board-ul de conducere s-a aflat marele Ioan Kunst Ghermănescu. Fostul președinte al FRH în perioadele 1973-1986 și 1990-1992, cel care dă azi și numele Polivalentei din București, a fost în Comitetul Executiv până în 1997, an în care a trecut în neființă.

„Chiar m-am bucurat că l-am prins în viață și eu pe domnul Ioan Kunst Ghermănescu. În 1993 a fost șef de delegație la Campionatul Mondial de tineret, la care am participat cu genereția 73-74, antrenată de regretatul Tibi Milea și Gheorghe Tadici (n.r. Narcisa Lecușanu, Steluța Luca și Ildiko Kerekes-Barbu au fost excepțiile lotului, fiind cu 2 ani mai mici decât Mihaela Ciobanu, Florentina Carcadia și celelalte fete din lot). În memorie am vocea lui, la ședințele tehnice avea și dânsul cuvântul. Întotdeauna începea așa:

Vicecampioană mondială în 2015, ex interul-centru al echipei naționale a fost încurajată să-și depună candidatura în primul rând de un feedback pozitiv venit din partea președintelui Federației Internaționale de Handbal, Hassan Moustafa, care probabil va obține un nou mandat de 4 ani în fruntea forului, fiind și singurul candidat la Congresul din Antalya. Narcisa Lecușanu va avea trei contrandidați pentru două locuri, pe Frantisek Taborsky (Cehia), Bogdan Wenta (Polonia) și Sergey Shiskarev (Rusia).

„Este o șansă, suntem patru candidați pe două locuri, vom vedea ce va vota lumea. Cert este că mi-am dat și eu șansa asta, oricând pot fi acolo. Experiența acumulată în Executiv la EHF (n.r. Narcisa este membru în Comitetul Executiv al EHF până în 2018) pentru mine este oricum ceva foarte valoros. Nu am emoții, sunt chiar foarte degajată. Faptul că am trecut de comisia de validare înseamnă deja un lucru bun, este ceva optimist în sufletul meu”, a declarat Narcisa Lecușanu.

  • Să dea Dumnezeu să se întâmple, este un lucru mare ca un român să fie în Biroul Executiv al IHF. Ne dorim o reprezentare cât mai substanțială la nivel de structuri europene și mondiale”, Alexandru Dedu, președinte IHF

Handbalul românesc a ajuns la patru Centre Naționale Olimpice în sectorul juvenil

Aducerea unui Campionat Mondial de tineret ar reprezenta unul din punctele aflate în programul de relansare al handbalului masculin. Proiectul „Talent”, inițiat de curând de Federația Română de Handbal în sectorul juvenil la cadeți și juniori, este o altă „bucată” din acest puzzle. Federația Română de Handbal a împărțit țara în patru zone geografice, iar proiectul are care are ca scop urmărirea permanentă a tuturor sportivilor susceptibili de a face performanță în România și pentru echipele naționale.

„Sunt foarte mulțumit cum a demarat, este o inițiativă a lui Xavier Pascual, am adus un antrenor spaniol care a lucrat în La Masia la Barcelona, un antrenor care are lucrurile foarte clare și deja se văd roade. Deja am descoperit copii care au ajuns în loturi, încercăm să coagulăm la Sighișoara și mai nou la București cât mai mulți copii din loturile naționale, facem eforturi în direcția asta. Dar astea sunt lucruri care încep să se vadă peste 4-8 ani. Este de muncă!”, a susținut Alexandru Dedu.

Marea noutate a acestui proiect este apariția unui nou Centru Național Olimpic în București, al patrulea pe întreg cuprinsul țării și al doilea la masculin după Sighișoara. Handbalul mai deține două centre de juniori la feminin la Vâlcea și Brașov. „Am dat drumul unui Centru Național Olimpic de juniori cu ajutorul COSR. Este în cadrul Colegiului Media, este un proiect abia la început, lucrăm la el să devină o structură solidă și performantă ca și Centrul de la Sighișoara. Începând de anul acesta, deja pe fiecare categorie de vârstă nu mai avem doar 15-20 de tineri, ci 30-40 de tineri aflați în centre, care se pregătesc unitar, zi de zi, în condiții OK”. Centrul Național Olimpic de la București pleacă la drum cu generația 2002-2003.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…