Noi lămuriri despre viitorul lui Xavier Pascual: ”Nu au venit pentru bani, aşa cum lumea vorbeşte şi pare că sunt aici pentru un ciubuc. Pasqui va demisiona, dar în acelaşi timp îşi va pune postul la dispoziţia noului preşedinte”. Ce program are selecţionerul în vară la Cluj

9 feb 2018 2376 afişări Comentează şi tu Handbal
Noi lămuriri despre viitorul lui Xavier Pascual: ”Nu au venit pentru bani, aşa cum lumea vorbeşte şi pare că sunt aici pentru un ciubuc. Pasqui va demisiona, dar în acelaşi timp îşi va pune postul la dispoziţia noului preşedinte”. Ce program are selecţionerul în vară la Cluj 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16981808/2/curs-practic.jpg

Dincolo de promisiunile făcute în campania electorală de Alexandru Dedu, Narcisa Lecuşanu şi Robert Licu, cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal (enumeraţi în ordine alfabetică) pentru sprijinirea antrenorilor români, tehnicienii încep să aibă acces din ce în ce mai mult la cursuri şi pe teritoriul României. Ideea organizării unor seminarii pe parcursul a 2-3 zile a început să prindă contur. La început a fost ”trio-ul” Bogdan Voina, Adi Vasile şi Frank Kuhn care a propus un curs de specializare, iar mai nou au venit cu astfel de iniţiative internaţionalul român Valentin Ghionea (extrema dreaptă are şi o tabără de vară pentru copii) şi duo-ul din staff-ul naţionalei, Xavier Pascual – Marius Pintea.

  • Aflat în centrul atenţiei în această perioadă, dacă va rămâne sau nu la lot şi după alegerile din 14 februarie de la FRH, selecţionerul primei reprezentative a anunţat deja că va fi prezent în 19-21 iunie la un curs la Cluj.

  • Valentin Ghionea va avea programul ”Handball Camp”, în perioada 2-6 iulie, inclusiv cu un curs pentru antrenori la care şi-au anunţat prezenţa Joel da Silva şi Rareş Fortuneanu (antrenorii de la St. Raphael). Perechea francezo-română va prezenta în cele două zile ”Parcursul şi formarea copiilor de la baby handbal la seniori, un antrenament practic ”Sisteme de apărare folosite în campionatul francez” şi managementul la o echipă de seniori.

Marius Pintea, unul din ajutoarele lui Xavier Pascual în staff-ul naţionalei, a vorbit cu ProSport despre situaţia antrenorului de la FC Barcelona la echipa naţională a României. ”Pasqui îşi va prezenta demisia din decenţă şi curtoazie dacă handbalul românesc va avea un alt preşedinte. Dar, în acelaşi timp, îşi va pune postul la dispoziţia noului preşedinte”, a susţinut Marius Pintea.

”Antrenorii spanioli nu au venit pentru bani în România, aşa cum lumea vorbeşte şi pare că sunt aici pentru un ciubuc. În cazul lui Pasqui, el are domiciul fiscal în Catalonia. Din salariul primit de la Federaţie, plăteşte taxe în valoare de 48% în Catalonia. După toate acele probleme fiscale întâlnite la fotbal, orice venit suplimentar al antrenorilor din cadrul clubului sunt strict monitorizate”, a punctat fostul arbitru clujean, care a mai vrut să evidenţieze faptul că Xavier Pascual a început să vină în România înainde de a fi numit selecţioner, dar şi faptul a început să înveţe limba română: ”Peste 50% din indicaţii la antrenament se dau în limba română. Federaţia i-a oferit prin Consulatul de la Barcelona posibilitatea de a avea un profesor, astfel că săptămânal are o şedinţă de 2 ore de limba română. La time-out nu are timpul şi energia să se exprime în limba română, pentru că încă nu o simte, dar dacă stai cu el la o masă, o vorbeşte destul de cursiv”.

Cu această ocazie, Marius Pintea a vorbit şi despre cursul de la Cluj, unde Xavier Pascual va fi unul dintre cei care vor preda. ”Cursul la care va fi prezent Xavier Pascual este ca o continuare a proiectul început în 2017, într-un acord cu Universităţii Babes Bolyai, cu sprijinul decanului de Educaţie Fizică şi Sport, Leon Gombos. La aceste cursuri, ceea ce vrem să expunem sunt lucruri care nu prea apar în cărţile de specialitate. Mai exact, studiul adversarului, apărarea 4-1-1, lucruri mai puţin convenţionale şi la care lumea nu are acces atât de uşor. Vrem să dezvoltăm cursul de la an la an tot mai mult şi să diversificăm temele, nu doar pe parte de antrenori, ci şi pe parte de management. Motiv pentru care a fost invitat în acest an David Baruffet (n.r. managerul echipei de handbal FC Barcelona). El va prezenta cum este structurat un club, nu neapărat Barcelona, la toate categoriile de juniori. Şi nu vorbim doar de Barcelona, club care are bani, ci cum este o structură sănătoasă a unui club de handbal. Mai vine Paolo Pereira, selecţionerul Spaniei, Xavier Pascual şi Xavi Sabate, toţi urmând să trateze ca teme principale apărarea 5-1, contraatacul”.

Marius Pintea a mai adăugat că plaburile pentru anul viitor sunt de a încerca să acrediteze cursul la EHF, iar în acest sens cere şi sprijinul Federaţiei. La cursul din vară şi-au anunţat deja prezenţa antrenori din Italia, Ungaria, Grecia, Spania.

  • ”Pe lângă activitatea lui de antrenor, pentru Pasqui latura academică este foarte importantă. El este doctor în teorie sportivă şi profesor Honoris Causa al Universităţii Babes Bolyai din Cluj, titlu pe care instituţia amintită nu-l acordă chiar oricui”, Marius Pintea
  • ”Discursul de la acordarea titlului de doctor Honoris Causa al Universităţii Babes Bolyai din Cluj a fost în limba română, unde a menţionat foarte clar că la bazele cunoştinţelor sale stau cărţile scrise de Nicolae Nedef, Ioan Kunst Ghermănescu. Şi ori de câte ori are posibilitatea, susţine că a învăţat handbal şi de la mentorii din România”, Marius Pintea

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.