HCM Baia Mare este a doua formaţie din România, după Oltchim, care prinde Top 8 în istoria Champions League. Proiectul "Baia Mare" a avut la bază piesele de rezistenţă de la Vâlcea şi a continuat pe modelul unor echipe ca Gyor, Buducnost şi Vardar Skopje

16 mar 2015 2256 afişări Handbal
HCM Baia Mare este a doua formaţie din România, după Oltchim, care prinde Top 8 în istoria Champions League. Proiectul "Baia Mare" a avut la bază piesele de rezistenţă de la Vâlcea şi a continuat pe modelul unor echipe ca Gyor, Buducnost şi Vardar Skopje
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

În istoria de 22 de ani a Ligii Campionilor la handbal feminin, de când această competiţie a fost reformată, două echipe din România au reuşit să pătrudă între cele mai bune opt echipe ale Europei: Oltchim (în 8 sezoane) şi HCM Baia Mare, care s-a calificat duminică seară în premieră în "sferturile" competiţiei.

  • În istoria contemporană a Ligii Campionilor, România a avut şase echipe care au evoluat în preliminariile şi grupele competiţiei, Oltchim (14 ediţii), Silcotub Zalău (3 ediţii), Rulmentul Braşov (3 ediţii), "U" Jolidon Cluj (2 ediţii), HCM Baia Mare (2 ediţii), Rapid Bucureşti (1 ediţie)
  • În 36% din ocazii, Liga Naţională a reuşit să propulseze o echipă între cele mai bune 8 echipe ale Europei

În ultimii 20 de ani, spectatorul român a respirat şi a "mâncat" handbal pe pâine cu Oltchim. Până în acest sezon, formaţia vâlceană a fost singura grupare care a reuşit să avanseze în fazele superioare ale Ligii Campionilor, de când această competiţie a fost reformată (1993-1994), după bătălii crâncene şi victorii de senzaţie obţinute în faţa unor adversari de renume.

La sfârşitul sezonului 2012-2013, după o semifinală de neuitat cu echipa din Gyor, cea care avea să devină şi campioana Europei, Oltchim a intrat în colaps. Dependentă de combinatul chimic, societatea care a cumulat datorii istorice şi a fost nevoit să taie finanţarea pentru handbal, formaţia din Rm. Vâlcea nu a supravieţuit. Pentru acelaşi spectator, dispariţia Oltchimului a venit ca o lovitură de ciocan, parcă ceva din sufletul handbalului s-a rupt. România a rămas practic fără o capitală a handbalului, fără un orizont în singura competiţie europeană la nivel de cluburi în care putea măcar să viseze la trofeul Ligii Campionilor!

Pentru o scurtă perioadă de timp, în Liga Naţională s-a creat un vid de putere, până când HCM Baia Mare a anunţat că are o strategie concretă de a forma o echipă de top şi, poate în timp, să facă uitat Oltchimul. În primă fază, formaţia băimăreană a transferat două dintre piesele de rezistenţă de la Vâlcea, Paula Ungureanu şi Ada Nechita, dar nu a fost suficient pentru a revendica şi "capitala handbalului românesc". HCM a dominat cu autoritate întrecerea internă, suferind un singur eşec tot sezonul - în faţa Coronei Braşov -, a reuşit să o aducă de la Deva şi pe Valentina Ardean, dar pentru a avea figura unei grupări care face şi desface era obligată să arate că are forţă şi în Europa. Oltchim ridicase ştacheta foartes sus, aşadar şi pretenţiile erau pe măsură.

Conducerea HCM Baia Mare a înţeles cum stau lucrurile în Liga Campionilor, după un sezon în care a luat pulsul competiţiei şi s-a pus pe treabă. A lucrat pe două paliere foarte importante la acest nivel, lot şi logistică, în ambele cazuri reuşind să se achite de sarcini.

"Multinaţionalele" fac legea în Liga Campionilor

Ca şi componenţă a echipei, HCM a pus pe picioare un Dream Team, cu jucătoare provenite din nouă ţări, majoritatea achiziţiilor având o experienţă bogată în competiţia supremă la nivel de cluburi. Baia Mare nici nu avea altă soluţie, având în vedere că în ultimii ani au fost puţine echipe care au reuşit să rupă gura târgului bazându-se doar "produse" autohtone. Chiar şi marele Oltchim a fost nevoit în ultimii ani să-şi schimbe strategia, trecând de la un "handbal sută la sută românesc" la o echipă cu jucătoare de talie mondială, pentru a emite pretenţii la vârful Ligii Campionilor. Un exemplu că "multinaţionalele" fac legea la cel mai înalt nivel îl avem şi în acest sezon. Buducnost, Gyor, Vardar Skopje, Thuringer, Viborg sunt alte formaţii care se bazează mult pe jucătoarele aduse din toate colţurile lumii, în unele cazuri acestea fiind chiar determinante în realizarea performanţelor. Excepţia de la regulă se numeşte Larvik, care are totuşi două jucătoare esenţiale în echipă din afară - portarul Toft şi interul Wojtas -, care dispune însă de un fond important de campioane olimpice, mondiale şi europene.

HCM Baia Mare a dat lovitura de la a doua participare

Şi proiectul "Baia Mare" nu a dat greş! HCM a reuşit duminică seara o performanţă istorică, o calificare între cele mai bune 8 echipe ale Europei de la a doua participare în Liga Campionilor. Silcotub Zalău şi Rulmentul Braşov au avut trei încercări, "U" Cluj două tentative, însă niciuna din cele menţionate nu a reuşit să avanseze în fazele superioare. Pentru Liga Campionilor, un "handbal sută la sută românesc" nu mai este suficient de mult timp pentru a realiza şi nişte performanţe desosebite. "Româncele sunt handbaliste foarte valoroase, dar este greu de spus dacă se mai poate ajunge la acest nivel bazându-te doar pe jucătoare autohtone", spune un conducător de club.

Încă un obstacol până la Final 4: Dinamo Volgograd

Liga Campionilor nu mai înseamnă doar Oltchim, atunci când vorbim de calificări importante, ci din acest moment se pot spune poveşti şi cu HCM Baia Mare. Care ar putea deveni şi mai "stufoase" după "dubla" cu Dinamo Volgograd din sferturile de finală. Echipa din Rusia pare adversarul ideal pentru această fază, având în vedere alte două opţiuni, Buducnost şi Vardar Skopje. "Nu ne-a băgat nimeni în seamă până acum, dar noi ne-am văzut de treabă şi aşa a fost cel mai bine. Nu vrem însă să ne oprim aici şi vom încerca să ajungem şi la turneul Final 4", a declarat Liviu Bala, preşedintele HCM Baia Mare. Un obiectiv ce părea fantezist la începutul sezonului se poate transforma acum în realitate. Baia Mare mai are un obstacol pentru a juca cu câteva mii de spectatori în spate, la Budapesta, în 9-10 mai. 

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.