Gala Campioanelor | Ramona Farcău a pregătit un eveniment de excepţie pentru retragerea din activitate şi a lămurit pentru totdeauna o problemă. Cu câte salarii a fost ”sărită” în ultimele 15 luni. Gavrilescu: ”Am făcut nişte clasamente la antrenori şi la jucătoare...”

6 iun 2017 4075 afişări Comentează şi tu Handbal
Gala Campioanelor | Ramona Farcău a pregătit un eveniment de excepţie pentru retragerea din activitate şi a lămurit pentru totdeauna o problemă. Cu câte salarii a fost ”sărită” în ultimele 15 luni. Gavrilescu: ”Am făcut nişte clasamente la antrenori şi la jucătoare...” 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16409701/2/lecusanu-farca.jpg

Handbalul românesc va fi din această vară mai sărac. Trei din cele mai importante jucătoare ale României din ultimele două decenii, Aurelia Brădeanu, Cristina Vărzaru şi Ramona Farcău, adică trei fete ”din generaţia aia adevărată a handbalului românesc”, citându-l pe Radu Voina, s-au retras. Ramona Farcău a anunţat în urmă cu ceva timp că sezonul 2016-2017 va fi ultimul din postura de sportivă, iar luni a dezvăluit şi echipa de la care vrea să se retragă... de la Oltchim! Astfel, extrema naţionalei a prezentat faptul că acest moment va avea loc în 5 august, la Rm. Vâlcea, când va avea loc o reprezentaţie de gală între Oltchim 2010, echipa care a jucat finala Ligii Campionilor în acel sezon, şi actuala echipă locală, HCM.

Cu emoţii mai mari decât atunci când intra pe teren, Ramona Farcău (38 ani) a prezentat luni, la Stejarii Country Club, câteva detalii despre evenimentul care va avea loc la începutul lunii august, dar în acelaşi timp şi-a anunţat planurile de viitor şi a rememorat câteva lucrurui bune şi mai puţin plăcute din activitatea de handbalistă. Într-un moment special pentru extrema polivalentă i-au fost alături două din colegele de la Oltchim, Narcisa Lecuşanu şi Steluţa Luca, antrenorul sub comanda căruia a jucat finala în 2010, Radu Voina, cel care de altfel va fi pe banca tehnică şi la meciul de retragere din luna august, dar şi doi oameni din tripleta de la vârf, preşedintele Ioan Gavrilescu şi vicepreşedintele Nicolae Luca, în prezent team-manager la CSM Bucureşti.

”Puteam să mai joc handbal, dar decizia de a mă retrage am luat-o cu un an în urmă după mai multe experienţe. Chiar dacă lucrurile ar fi stat altfel (n.r. referirea a fost la Dinamo, care a ratat promovarea în Liga Naţională şi unde a avut parte de o experienţă negativă), m-aş fi retras oricum. Consider că nu mă mai regăsesc în contextul actual în care se află handbalul feminin. Mi s-au întâmplat multe lucruri neplăcute şi la Ploieşti. Am considerat că e timpul să mă retrag”, a susţinut Ramona Farcău. Spre exemplu, în ultimele 15 luni de activitate handbalistică, ea şi-a primit salariile doar pe 5 luni! ”Pot să vă spun că am plătit memorii de 5.000 de lei Federaţiei Române de Handbal, care mi-a dat bineînţeles câştig de cauză, dar de un an de zile eu sunt în litigiu cu echipa de la Ploieşti şi nu am recuperat niciun ban”, a adăugat golgheterul României la Jocurile Olimpice din 2008.

  • ”În ultimii 2 ani de activitate, m-am confruntat cu momente foarte grele, din punctul meu de vedere un sportiv nu ar trebui să se ocupe de aşa ceva. Ci trebuie să se antreneze, să fie foarte bine motivat şi să dea ce are el mai bun în teren. Nu să se ocupe de alte detalii, de care ar trebui să aibă grijă managerii”, Ramona Farcău
  • ”De ce m-aş retrage de la Dinamo, am ales să mă retrag cu echipa cea mai dragă mie. Iar cea mai frumoasă perioadă am petrecut-o la Oltchim, unde sportivii erau respectaţi”, Ramona Farcău

Ramona Farcău şi-a pregătit bine pasul retragerii de pe teren, întrucât ea deja ştie că viitorul ei va fi tot în handbal, în sport în general. Vicecampioana mondială în 2005 a pus pe picioare RFH Sport & Management, o companie născută din dorinţa de a deveni o alternativă în dezvoltarea sportului, cu obiectivul de a pune în valoare potenţialul sportivilor şi de orientare a acestora în direcţia atingerii excelenţei. Ideea a pus-o în practică alături de psihologul sportiv Andreas Hniatiuc. ”Ideea practic o avem de un an de zile şi o punem la cale, nu a venit spontan şi gata asta asta vreau să fac. Ne-am gândit, ne-am pregătit foarte bine paşii care urmează, ce vrem să facem şi unde vrem să ajungem. Vom lua treptat pas cu pas, vrem să creştem un proiect frumos, corect”, a declarat Ramona Farcău, care a jucat la fel de bine atât extremă stânga, cât şi extremă dreapta de-a lungul carierei. De altfel, cu această ocazie, ex-tricolora a lămurit pentru totdeauna şi problema postului pe care s-a simţit cel mai bine: ”Extremă dreaptă, acolo m-am simţit cel mai bine. Extremă stângă am jucat în situaţii de criză şi foarte mult în ultima perioadă după o intervenţie chirurgicală pe care am avut-o la umăr. Mi-a fost mai greu să mă recuperez, dar extremă dreapta, clar, a fost postul favorit”.

Prin retragerea celor trei jucătoare amintite în deschiderea acestui articol, Ramona Farcău, Aurelia Brădeanu şi Cristina Vărzaru, handbalul feminin se pregăteşte să închidă şi un ciclu de excepţie, care a ţinut România cu sufletul la gură din punct de vedere sportiv. Practic, din exponentele generaţiei amintite pe teren au mai rămas foarte puţine, Oana Manea, Paula Ungureanu, Oana Chirilă şi Valentina Ardean-Elisei, pentru a enumera câteva, primele trei retrase la rândul lor de la echipa naţională.

”Este un sentiment de tristeţe că Ramona s-a retras, încă o jucătoare din generaţia aia adevărată a handbalului. Cu siguranţă s-a încheiat un ciclu al unei generaţii care a făcut mult bine sportului şi handbalului românesc. Urmează noua generaţie cu ce a mai rămas, cred că pretenţiile trebuie să le vedem cu ochii deschişi foarte bine. Să ne bucurăm dacă mai rămânem sus. Nu ştiu ce înseamnă sus, poate primele 10 echipe din lume, ar fi foarte bine. Dar este greu de egalat performanţele acestei generaţii, mă refer la cele care se retrag. Pe lângă faptul că au fost jucătoare foarte bune, au fost şi oameni excepţionali. Nu întâmplător au ajuns să fie acolo pentru că sunt fete de excepţie. Mă gândesc şi la Mika Brădeanu, care a surprins pe toată lumea cu retragerea ei. O fată care chiar dacă vorbeşte puţin nu se lasă călcată în picioare. Totuşi, suntem în România, să vorbim româneşte, să tratăm pe toată lumea la fel, nu preferanţial. La vârsta ei, la experienţa ei, nu mai acceptă nimic. Nu a vorbit despre acest lucru, dar cine pricepe, înţelege motivul retragerii ei. Ca şi valoarea sportivă putea să mai joace liniştită”, a comentat Radu Voina, antrenorul care a condus Oltchim în finala Ligii Campionilor în 2010.

  • Mika Brădeanu va fi invitata de onoare a Ramonei Farcău la evenimentul din luna august, chiar dacă în 2010 centrul juca la Gyor

Cum s-a născut proiectul RFH Sport & Management şi evenimentul Oltchim 2010 vs HCM Rm. Vâlcea

”Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Stăteam de vorbă în urmă cu vreun an de zile şi îi spuneam Ramonei ce faci din momentul în care închei acest drum. Eu cred că situaţia în care se regăseşte sportul românesc este cumva şi consecinţa faptului că foarte mulţi sportivi de peformanţă s-au lansat în viaţă prin sport şi nu au întors sportului ceea ce le-a oferit. Discutând cu Ramona, i-am spus: <<Handbalul ţi-a oferit atât, ar fi oportun ca şi tu când ieşi de pe parchet, din sală, să întorci sportului ceea ce ţi-a oferit. Aşa că hai să punem pe picioare un proiect care să se ghideze după principii sănătoase, cu viziune, corectitudine, care să ţintească sus>>. Uitaţi-vă ce se întâmplă afară, toţi marii sportivi beneficiază de un astfel de moment, tocmai pentru că este important să rămână cu o ultimă imagine pozitivă asupra fenomenului.

Legat de acest eveniment, am lucrat la CSM Bucureşti timp de 3 ani, mi-a fost foarte drag acel proiect, însă din punct de vedere emoţional îmi aduc aminte ceea ce a însemnat Oltchimul pentru sportul românesc şi pentru handbalul românesc. Sportul în general deschide uşi şi dacă ştim să valorificăm tot ce înseamnă potenţialul sportivilor şi a unor proiecte în domeniul sportiv putem schimba foarte mult imaginea României în ansamblu. Aşa a apărut ideea unui meci de retragere, iniţiativa de a convoca tot ce înseamnă persoanele implicate în proiectul Oltchim, jucătoare, antrenori, conducători, manageri. Acest eveniment este dedicat atât celor care pe undeva sunt nostalgici după Oltchimul care scria istorie, dar cred că este la fel de important să-l dedicăm tinerilor care au văzut prea puţin ce a însemnat acest club”, Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv.

  • ”Consider că prin această iniţiativă se respectă pe ea însăşi. Îşi respectă biografia sa sportivă, îşi respectă colegele ei cu care a obţinut această perfomanţă în 2010, antrenorii care au pregătit-o şi, de ce nu, tot ce înseamnă suflare handbalistică românească. Este poate un exemplu şi pentru alţii în viitor”, Ioan Gavrilescu, 33 de ani preşedinte la Oltchim

Prezent la lansarea evenimentului din luna august, Ioan Gavrilescu a vorbit despre handbalista Ramona Farcău, dar şi despre câteva detalii interesante din perioada Oltchim. Mai jos aveţi câteva dintre ideile expuse pe legendarul conducător al formaţiei din Vâlcea:

”Cu mâna pe suflet vă spun, în 2010 nu se putea mai mult. Cine ştie puţină istorie handbalistică, Viborg avea echipă mai bună ca a nostră la vremea respectivă. S-a destrămat după ce a câştigat această Ligă a Campionilor şi poate era rândul Oltchimului să o câştige în anul următor, dar din anumite motive nu a reuşit performanţa supremă la care ar fi avut dreptul, să obţină trofeul măcar o dată”

”Nu sunt în stare să dau un verdict, să fac un paralelism între câştigarea Ligii Campionilor de CSM Bucureşti şi disputarea finalei de Oltchim Rm. Vâlcea. Şi vă întreb pe d-voastră, dacă puteţi să vă daţi un răspuns. Care performanţă a fost mai valoroasă, a CSM Bucureşti, anul trecut cu 14 jucătoare străine, sau a Oltchimului din 2010, care a avut numai 2 jucătoare străine şi care a avut, foarte important, şi antrenor român?”

”De când sunt la pensie, având şi mai mult timp, am făcut nişte clasamente şi la antrenori, şi la jucătoare, după mai multe criterii: ca valoare sportivă, ca om, caracter, temperament şi foarte important, educaţia. Nu o spun de complezenţă, o spun cu mândrie, cele trei jucătoare care sunt astăzi prezente, Ramona Farcău, Steluţa Luca şi Narcisa Lecuşanu, fac parte din primele 10 de mare valoare şi de mare caracter care au trecut pe la Oltchim în istoria de 30 de ani în cupele europene”

”Această fată (n.r. Ramona Farcău) nu ştiu pe care parte a jucat mai bine, pe stânga sau pe dreapta, datorită talentului şi calităţilor sale native. Este foarte greu să fii ambidextru. A fost o extremă pe care puteai să o foloseşti indiferent de ce parte cu acelaşi rezultat. Şi antrenorii au speculat acest lucru şi bine au făcut”.

Pentru meciul de retragere din 5 august, Ramona Farcău şi-a invitat toate colegele care au făcut parte din echipa Oltchim 2010

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.