Franţa este noua campioană europeană în handbalul feminin la categoria sub 19 ani. România s-a trezit prea târziu: a obţinut patru victorii consecutive, dar a terminat doar pe locul 9. Sorina Tîrcă, golgheterul turneului final

6 aug 2017 3475 afişări Handbal
Franţa este noua campioană europeană în handbalul feminin la categoria sub 19 ani. România s-a trezit prea târziu: a obţinut patru victorii consecutive, dar a terminat doar pe locul 9. Sorina Tîrcă, golgheterul turneului final

Campionatul European de handbal feminin sub 19 ani (U19), desfăşurat în Slovenia, s-a încheiat duminică seara cu o victorie mai puţin aşteptată, cea a Franţei, care a învins Rusia în marea finală cu 31-26. România a terminat pe locul 9, reuşind să câştige turneul de consolare.

Franţa a progresat enorm cu generaţia 98-99, după ce în urmă cu 2 ani termina doar pe locul 7 la Campionatul European U17, iar anul trecut a încheiat pe locul 6 la Campionatul Mondial U18. Noua campioană europeană a avut o săptămână irezistibilă, după ce a pierdut cu 27-25 meciul din grupa principală cu Danemarca. Franţa a câştigat meciul decisiv de calificare în semifinale cu 28-18 în faţa Muntenegrului, iar din acest moment nu a mai putut fi oprită din drumul spre titlul continental. Ungaria în semifinale şi Rusia în finală au fost învinse cu acelaşi scor, 31-26.

Franţa a câştigat primul titlu cu fetele la categoria tineret, dar şi prima medalie, după o primă tentativă ratată în 2004, în finala pentru locurile 3-4 cu Serbia & Muntenegru. În istoria întrecerilor, medaliile de aur au mai fost câştigate de Danemarca, Rusia, România şi Norvegia.

  • Medalia de bronz a fost câştigată de Danemarca, după 28-26 cu Ungaria în finala mică

România s-a trezit prea târziu la Campionatul European, după o primă săptămână în care a suferit două înfrângeri cu Ungaria şi Olanda, motiv pentru care a şi ratat calificarea în turneul 1-8. În competiţia de consolare (9-16), România a câştigat toate cele patru partide, după o creştere a nivelului de joc. După 29-23 cu Croaţia şi 29-21 cu Macedonia în grupa intermedară, tricolorele au învins Slovenia cu 26-17 şi Suedia cu 32-30 în meciurile KO, astfel că au terminat pe locul 9. După o săptămână secundă bună, revanşa naţionalei de tineret poate veni la anul, la Campionatul Mondial sub 20 de ani. O primă condiţie este ca şi cluburile din Liga Naţională să le acorde fetelor o atenţie mai mare. Câteva fete vor juca din toamnă la nivelul primei ligi, astfel că anumite perspective sunt încurajatoare.

Ar mai fi de renarcat faptul că Sorina Tîrcă a marcat 12 goluri în ultima partidă cu Suedia, astfel că a terminat în postura de golgheter al Campionatului European (medie de 8 goluri / meci), la fel ca şi în urmă cu 2 ani, la categoria U17 ani.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.