EXCLUSIV | Federaţia Română de Handbal a suplimentat premiile pentru Euro 2018 cu aproape 70.000 de euro! Pe listă apar 50 de premianţi, inclusiv trei membri ai Consiliului de Administraţie

26 mar 2019 1818 afişări Handbal
EXCLUSIV | Federaţia Română de Handbal a suplimentat premiile pentru Euro 2018 cu aproape 70.000 de euro! Pe listă apar 50 de premianţi, inclusiv trei membri ai Consiliului de Administraţie

Federaţia Română de Handbal a definitivat nu cu mult timp în urmă lista premierilor pentru Campionatul European de handbal feminin, acolo unde echipa naţională a terminat pe locul 4. „Grosul” lotului a primit câte 3.000 de euro din veniturile proprii ale FRH, plus 4.500 de lei din partea MTS. Nu mai puţin de 50 de persoane au fost premiate după performanţa tricolorelor din Franţa.

În ciuda înfrângerilor suferite săptămâna trecută în cadrul turneului amical Golden League, naţionala feminină este pe locul 4 în Europa. Şi poziţia de pe care va pleca la Campionatul Mondial din Japonia (2019) şi în preliminariile Campionatului European din 2020 – primul din viitorul ciclu olimpic. Acel loc 4 realizat în Franţa a însemnat o performanţă importantă pentru tricolore, având în vedere că este al 2-lea ca valoare din istoria participărilor, după medalia de bronz cucerită în 2010 cu Radu Voina la timonă. Astfel, federaţia nu putea omite premierile, în condiţiile în care statul, conform Hotărârii de Guvern nr. 569/2018, acordă 4.500 de lei prin MTS pentru fiecare jucătoare. O sumă nesemnificativă având în vedere, printre altele, acea victorie fabuloasă cu Norvegia (31-23) ori sacrificiul Cristinei Neagu, încheiat cu o accidentare gravă. A ajunge în Top 4 la un sport de echipă pe plan continental este infinit mai greu decât la aproape orice disciplină individuală. Dar asta este altă discuţie.

Aşadar, absolut normal, forul din Floreasca a suplimentat primele jucătoarelor. A pregătit un fond de aproximativ 70.000 de euro din venituri proprii. Pe lângă 18 jucătoare şi 10 membri ai staff-ului tehnic care au efectuat deplasarea în Franţa, pe lista premierilor apar alte 22 de persoane.

Potrivit unor informaţii ProSport, premiul preşedintelui Alexandru Dedu – 2.000 de euro - a fost aproximativ egal cu al jucătoarelor Aneta Udriştioiu şi Raluca Băcăoanu, dar peste al Mădălinei Zamfirescu.

Toţi cei 10 membri ai staff-ului tehnic au fost recompensaţi în total cu suma de 5.300 de euro, adică cu mai puţin de 8% din fondul de premiere. Ba chiar antrenorul secund Horaţiu Paşca, plătit cu ziua de cantonament de Federaţia Română de Handbal, nu a fost premiat cu niciun euro din veniturile proprii ale FRH. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi celălalt secund, Fort Mauri, doar că antrenorul cu portarii are un contract lunar cu FRH.

Şi selecţionerul Ambros Martin a primit o sumă nesemnificativă. Premiul de 1.000 de euro al antrenorului din venituri proprii a fost egal cu al altor angajaţi ai FRH. În ceea ce priveşte staff-ul tehnic s-a considerat, probabil, că suma primită din partea statului a fost suficientă. Conform Hotărârii de Guvern 1447/2007, la jocurile sportive, antrenorul principal poate primi un premiu/o recompensă echivalent/echivalentă cu cel mult triplul celui mai mare premiu/celei mai mari recompense acordat/acordate unuia dintre sportivi, adică 3x4.500 de lei în cazul de faţă. Antrenorii secunzi pot primi un premiu/o recompensă de până la 80% din premiul/recompensa acordat/acordată antrenorului principal. Iar ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice aprobate de structurile sportive conform normelor proprii pot primi un premiu unitar de până la 35% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.

Până la urmă, nu este nimic anormal ca în urma unei performanţe majore obţinută de o naţională de seniori să fie retribuit şi personalul salariat care a contribuit la realizarea acesteia, practic oamenii din spate care nu se văd. Au mai fost cazuri de acest gen în trecut şi nu numai la handbal. Şi totuşi, anumite lucruri atrag totuşi atenţia:

  • Decizia FRH de a premia pe toată lumea a fost ascunsă Consiliului de Administraţie. Conform „regulilor jocului”, aceştia ar fi trebuit să aprobe lista de premieri. Dar mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie au susţinut că nu au fost informaţi despre acest subiect.
  • Antrenorul secund Horaţiu Paşca nu a primit niciun euro premiere din veniturile proprii, dar pe listă apar, în schimb, conform unor informaţii ProSport, alţi trei membri ai Consiliului de Administraţie, pe lângă preşedintele Alexandru Dedu.
  • Federaţia Română de Handbal a obţinut o parte însemnată din veniturile de proprii din taxele colectate de la cluburi, din transferurile jucătorilor străini şi amenzile date săptămânal. De la acele cluburi, multe dintre ele care azi se simt nedreptăţite pentru modul cum sunt adoptate anumite decizii.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.