Dezvăluiri cutremurătoare: cum a ajuns naţionala masculină să fie batjocorită de federaţie! „După atâtea ore de drum, am cerut un prânz pentru băieţi, dar ni s-a spus că nu sunt fonduri”. Prima reprezentativă zboară numai noaptea, drumuri de 17-18 ore, iar jucătorii nu au asigurări medicale

27 mar 2019 11837 afişări Handbal
Dezvăluiri cutremurătoare: cum a ajuns naţionala masculină să fie batjocorită de federaţie! „După atâtea ore de drum, am cerut un prânz pentru băieţi, dar ni s-a spus că nu sunt fonduri”. Prima reprezentativă zboară numai noaptea, drumuri de 17-18 ore, iar jucătorii nu au asigurări medicale

Naţionala masculină de handbal va aborda „dubla” cu Lituania de la mijlocul lunii aprilie, din preliminariile Campionatului European 2020, fără doi dintre cei mai buni jucători ai României, Mihai Popescu şi Valentin Ghionea. Federaţia Română de Handbal a anunţat sec lotul şi atât. Nicio altă informaţie despre absenţa celor doi handbalişti – practic căpitanii echipei din ultimii ani. În afara celor doi, mai sunt şi alţi băieţi care nu fac parte din lot, este vorba despre Alexandru Csepreghi, Cristian Fenici. Ne-am obişnuit însă cu acest stil de lucru al federaţiei, de a nu comunica lucruri importante, de fapt, asta se întâmplă inclusiv şi în faţa unui Consiliu de Administraţie de cele mai multe ori fără reacţie, exceptând 3-4 nume.

Plecând de la această informaţie, Mihai Popescu şi Valentin Ghionea nu fac parte din lot şi atât, i-am căutat pe cei doi handbalişti pentru a vedea care este starea lor medicală. Portarul de la St. Raphael ne-a dezvăluit că are probleme la inghinali şi se află în recuperare. Este şi motivul pentru care nu a evoluat în ultimul meci din Cupa EHF cu Fuchse Berlin (34-31).

„Momentan fac recuperare. Am vorbit cu cei din federaţie, le-am zis să mă pună pe lista mare şi dacă voi putea juca, voi veni. O să fac tot posibilul, dar este o zonă destul de importantă pentru portari în general”, ne-a relatat Mihai Popescu. Căpitanul echipei naţionale nu a fost anunţat însă în niciun lot lărgit.

„De data asta nu am fost convocat, dar eu oricum luasem decizia să mă retrag”

Ajungem şi la Lisabona, la Valentin Ghionea, jucătorul lui Sporting aflat într-o formă foarte bună în această perioadă, după ce a fost accidentat în prima jumătate a sezonului, culmea, chiar după un meci al României cu Franţa. Extrema dreaptă a făcut în weekend un meci mare cu Veszprem în Liga Campionilor, reuşind să marcheze 7 goluri.

„De data asta nu am fost convocat, dar eu oricum luasem decizia să mă retrag. Meciul cu Franţa a fost ultimul la naţională pentru mine. 15 ani de naţională sunt îndeajuns. În alte condiţii poate că mai puteam să mai continui, dar naţionala masculină are nişte lipsuri. Iar aici nu mă refer la jucători, pentru că România are jucători foarte buni. Cred că naţionala de băieţi merită mai mult ajutor şi cu un sistem mai bun, poate să ajungă din nou frecvent la turnee finale. Şi putem continua discuţia...”, a fost răspunsul lui Valentin Ghionea, cu privire la absenţa lui din lot. Discursul handbalistului care se află în Top 5 all-time la goluri marcate pentru România ne-a atras atenţia, motiv pentru care am insistat să dezvoltăm subiectul. După mai multe acţiuni ale echipei naţionale în care a fost pus în faţa unor situaţii penibile, Vali Ghionea nu a mai ascuns adevărul şi a făcut câteva dezvăluiri cutremurătoare, lucruri care sunt greu de crezut că se întâmplă la nivelul primei reprezentative!

Abandonat după două accidentări suferite la lot

În decembrie 2017, jucătorul s-a accidentat la un turneu amical în Elveţia, înaintea calificărilor pentru barajul Campionatului Mondial din 2019. Vali Ghionea a făcut entorsă, s-a accidentat la o acţiune unde PRIMA REPREZENTATIVĂ s-a deplasat fără doctor! „Sigurul care m-a ajutat atunci a fost Rareş Jurcă. Am găsit un jucător din naţionala Elveţiei dispus să mă ducă cu maşina lui personală, să mă plimbe până la un spital, pentru a face un RMN. Când am ajuns într-un cabinet, am constatat că noi nu aveam asigurări medicale pentru străinătate, pentru Elveţia! Cum tu, o echipă naţională, să nu ai asigurări pentru sportivi? M-a costat 500 de euro RMN-ul, am plătit din buzunar, iar banii i-am recuperat de la federaţie după vreo 3 luni”, ne-a relatat Valentin Ghionea.

Jucătorul lui Wisla Plock atunci, transferat între timp la Sporting Lisabona, a trecut peste acel moment. L-a trecut la experienţe nefericite şi a continuat să vină la lot. Numai că în toamna anului 2018, Vali Ghionea s-a confruntat cu o altă situaţie similară, care i-a pus capac! El s-a accidentat în timpul partidei cu Franţa din actualele preliminarii. Când a venit vorba de a merge la spital, jucătorului i s-a transmis, pur şi simplu: „Plăteşte tu, Vali, că apoi decontăm!”. „La Cluj, am simţit că am primit şi un şut în fund după ce m-am accidentat. În afară de fizioterapeutul Cristi Gîju, nu s-a interesat nimeni de situaţia mea. Selecţionerul Montoya a fost apoi singurul care m-a sunat, atât. Noroc cu cei de la Sporting, care au fost foarte buni. Când m-am întors la Lisabona mi-au spus: <<Nu ţine de noi, dar facem recuperarea>>. Portughezii au avut grijă de mine, cei de la federaţie nu au dat nici măcar un telefon să vadă cum mă simt. Meciul cu Franţa a fost practic cireaşa de pe tort, a fost momentul în care am decis că e momentul să mă retrag”, ne-a povestit handbalistul.

Vali Ghionea a dat cărţile pe faţă

Din voce l-am simţit pe Vali că lucrurile la echipa naţională masculină sunt şi mai grave. Jucătorul lui Sporting a dat apoi cărţile pe faţă.

„Am jucat la două Campionate Mondiale (n.r. 2009 şi 2011), dar simt că am mai fi putut ajunge la încă 4-5, dacă am fi fost mai mult ajutaţi. Poate din afară nu s-a văzut asta, dar şi naţionala masculină a avut mereu un potenţial foarte bun. Cei de afară nu au jucători mai buni, doar că beneficiază de alte condiţii, sunt crescuţi într-un alt spirit. În schimb, imaginea noastră a fost permanent deteriorată, comunicarea între jucători şi mass-media a fost limitată”, a început să relateze Ghionea. Ce înseamnă „nu aţi fost ajutaţi?”.

Extrema dreaptă cu aproape 400 de goluri în Liga Campionilor a început să exemplifice: „Păi în primul rând, la noi zborurile sunt doar noaptea. Iar drumurile sunt şi de 17-18 ore. La meciul de baraj cu Macedonia pentru calificarea la Campionatul Mondial am avut un drum de 17 ore, cu escală de vreo 6 ore prin Viena. În schimb, Macedonia a venit la returul de la Cluj cu charter, după o oră şi jumătate. Bineînţeles, nu a cerut nimeni charter, dar cum la noi s-au găsit mereu numai zboruri noaptea? Demis Grigoraş, care a avut atunci paşaportul expirat, a ajuns mai repede cu maşina la Skopje. El a călătorit doar 10 ore, noi 17! Zborurile au fost întotdeauna un dezastru. Nu a contat că noi aveam un meci de calificare la un Campionat Mondial. Sau că aveam un meci pe care îl puteam întoarce în retur, la un moment dat am avut 4 goluri avans şi şansa de a ne duce la 5 goluri. Să spunem că nu au fost găsite zboruri mai bune, am acceptat-o şi pe asta. Dar în 17 ore de drum, nu ne-a fost plătită nici masa! Fiecare s-a descurcat cum a putut.

Asta a fost acţiunea Skopje, pentru că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în aceste preliminarii, la deplasarea în Portugalia. Am plecat la 2:00 noaptea de la Porto spre Cluj şi am ajuns la destinaţie la ora 20:00. Probabil că nu s-a găsit altă rută, eram înaintea jocului cu Franţa. Sigur, pe drum ne-au prins două mese, mic dejun şi prânz. Eu şi Mihai Popescu, jucătorii care făceam legătura între staff şi echipă, poate şi din motive de experienţă, am cerut un prânz pentru echipă la Frankfurt. Ni s-a spus că nu există aşa ceva. Am ajuns la ora 20:00 la Cluj, iar la sosire ni s-a spus că trebuie să ne spălăm singuri echipamentul. După 18 ore de drum. Astea au fost doar câteva probleme, dar sunt însă mult mai multe, cu decontarea biletelor, etc. Probabil că Xavier Pascual a renunţat la echipa naţională şi din cauza asta. El a şi cerut la un moment dat la federaţie să nu ne mai ia zboruri noaptea, iar experienţele de drum cu Macedonia cred că i-au pus şi lui capac. La un moment dat am încercat şi noi să vorbim cu federaţia, dar ni s-a spus să facem întâi noi performanţă şi apoi vin şi condiţiile. Dacă întâi trebuie să te califici şi apoi să apară condiţiile e OK...”.

Ce a mai declarat Vali Ghionea

  • „Şi Xavi Pascual şi Manuel Montoya sunt profesionişti, am învăţat foarte mult de la ei. De la Pasqui am învăţat foarte mult despre handbal. Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor antrenorilor cu care am lucrat la echipa naţională, pentru că au avut ochi şi pentru mine şi m-au convocat. De la fiecare am avut de învăţat câteva ceva şi toţi m-au ajutat enorm în carieră”
  • „În alte condiţii aş mai fi venit la lot, mă simt foarte bine psihic, fizic, dar mi se par puţin deplasate toate aceste lucruri. Văd şi la alte naţionale care nu se califică frecvent, gen Portugalia, Polonia, Elveţia, ce condiţii au. Şi în ciuda nerealizărilor, au o imagine extraordinară la nivel de echipă naţională”
  • „Noi nu avem diurne, cheltuim banii noştri când venim la echipa naţională. Au fost multe cazuri în care băieţii nu se săturau la masă, erau nevoiţi să-şi mai cumpere separat mâncare. Dar de fiecare dată am spus că mai venim o dată pentru echipa naţională, pentru Xavier Pascual”
  • „Poate că nu avem şi noi o Cristina Neagu în echipă, dar totuşi nişte condiţii de echipă naţională puteam să avem”
  • „Nu am venit niciodată pentru bani la echipa naţională. Preşedintele venea în vestiar şi ne anunţa prime de joc înaintea unor meciuri importante, dar banii nu au contat pentru noi când am venit la lot. În primul rând, ne doream foarte mult să ne calificăm, să ieşim din mocirla asta”
  • „Dincolo de toate aceste probleme, au fost nişte ani frumoşi la echipa naţională, datorită atmosferei extraordinare din lot. Toţi băieţii veneau la lot pentru atmosferă, pentru echipa naţională”
  • „Cred că am marcat peste 1.000 de goluri pentru echipa naţională. Am întrebat la un moment dat şi eu de statistică, dar mi s-a răspuns că este cam complicat să mi se spună câte goluri am, că nu ştiu de unde să le ia, iar când trebuiau să dea mai departe, puneau ei nişte cifre”
  • „Calificarea la Campionatul Mondial din 2009 (n.r. realizată de tandemul Aihan Omer selecţioner – Petre Paleu - manager) a fost cel mai frumos moment al meu la echipa naţională. Am trăit atunci momente extraordinare, am şi jucat foarte bine cu Muntenegru”
  • „Puteam să mai jucăm 4-5 turnee finale. După fiecare ratare a calificării spuneam că am fost aproape, că am fost acolo. Dar ceva s-a întâmplat de nu am reuşit totuşi aceste calificări”
  • „Cristinei Neagu i-au plătit federaţia operaţia, pentru că nu au avut ce face, altfel ar fi ieşit scandal mare”

După toate aceste declaraţii, Vali Ghionea se aşteaptă să fie criticat. „Poate pare că mă plâng, că îmi găsesc un motiv pentru scuze. Îmi asum tot ce am spus şi probabil că voi fi criticat. Cine vrea însă să asculte şi să ştie adevărul, e tot adevărul pe care l-am spus în acest articol. Nimeni nu are cum să-mi conteste cuvintele. Nu vreau să se înţeleagă că dau în cineva anume, ci pur şi simplu am spus doar adevărul din sânul echipei naţionale, sunt lucruri care s-au întâmplat. Şi nu sunt problemele mele, ci ale tuturor care vin la lot. Majoritatea evoluează în Liga Naţională şi nu o să vorbească. Le este foarte greu şi îi înţeleg. Nu vreau ca naţionala să fie lăsată aşa, la nesfârşit. Să fie ajutată mai mult şi sigur vor veni şi rezultatele mai bune”, a concluzionat Vali Ghionea.

Extrema dreaptă a României are în spate nu mai puţin de 12 sezoane la nivelul grupelor Ligii Campionilor, record absolut pentru un handbalist din ţară. De câţiva ani, Vali s-a implicat şi în alte proiecte, printre altele în fiecare vară organizazează o tabără de handbal pentru copii care îi şi poartă numele.

Aşadar, ca şi concluzie, federaţia nu are bani de asigurări medicale, bani pentru zboruri mai accesibile, bani pentru mâncare, diurne pentru jucători în străinătate dacă tot nu le asigură mese la drumuri de 17-18 ore, dar atunci când e vorba de o premiere este „înghesuială mare”. Inclusiv după truda unor loturi naţionale de tineret şi juniori!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.