CONTROVERSĂ | Cum s-a ajuns ca un meci de handbal Steaua – Dinamo, cu ambele galerii de faţă, să se joace la Focşani, într-o sală de 1.000 de locuri?

9 mar 2019 3881 afişări Handbal
CONTROVERSĂ | Cum s-a ajuns ca un meci de handbal Steaua – Dinamo, cu ambele galerii de faţă, să se joace la Focşani, într-o sală de 1.000 de locuri?

Cel mai important eveniment sportiv organizat de Focşani în ultimul deceniu – Turneul Final Four al Cupei României - s-a transformat într-un adevărat haos. A doua semifinală dintre Steaua şi Dinamo nu a putut începe din cauza suporterilor celor două echipe. Fani ai Stelei au intrat pe parchet, iar de aici şi până la izbucnirea unui scandal monstru a mai fost un singur pas. Jandarmii au intervenit în forţă cu gaze lacrimogene, iar toată lumea a fost evacuată din arenă.

Dincolo de nebunia suporterilor, rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo la nivelul fanilor nu este de ieri, de azi, ci de-a lungul timpului au existat multe alte episoade de acest gen, un mare semn de întrebare este cum s-a ajuns ca un asemenea meci să se joace la Focşani. Sală este inimoasă pentru echipa locală CSM, dar în acelaşi timp depăşită pentru un asemenea eveniment: tribune pe o singură parte, maximum 1.000 de locuri şi o singură cale de acces pentru spectatori! Şi totuşi, Federaţia Română de Handbal a dus acest eveniment Final Four la Focşani. Cu galerii care se urăsc şi se bat în aer liber pe unde se intersectează, iar acum le mai bagi şi într-o sală! Sinucidere curată!

Turneul Final Four al Cupei României a ajuns la Focşani prin tragere la sorţi!

Faza finală se va desfăşura pe o perioada de trei zile în sistemul Final Four, localitatea unde se vor disputa jocurile din cadrul fazei finale a Cupei României, va fi stabilită în urma tragerii la sorţi. În urnă se vor introduce 4 bilete, echipele calificate la Final Four vor extrage fiecare câte un bilet. Echipa care a extras din urnă biletul cu numărul 1, are prima drept de organizare. În cazul în care refuză, echipa care a extras biletul cu numărul 2 are drept de organizare a Final Four-ului, ş.a.m.d”, se specifică în regulament. CSM Focşani a tras lozul câştigător.

Federaţia Română de Handbal a impus organizatorilor şi nişte condiţii minime în caietul de sarcini:                                                                                             

 • „− spaţiu de cazare pentru echipele participante adecvate echipelor de Liga Naţională – 3
 • nopţii x 21 pers. x 4 echipe;
 • − asigurarea servirii mesei pentru echipele participante în unităţi de alimentaţie publică
 • aferente locurilor de cazare – 3 zile x 21 pers. x 4 echipe;
 • − baremul de arbitraj;
 • − chirie sală pentru câte un antrenament/echipă şi pentru jocuri;
 • − asistenţă medicală (ambulanţa dotată cu sistem de resuscitare);
 • − transport pentru oficialii turneului – 14 persoane;
 • − cazare şi masă pentru oficialii turneului (delegaţii F.R. Handbal şi arbitrii delegaţi)- 14
 • pers. x 3 zile - în limita sumelor prevăzute de HG 1447;
 • − premii speciale (cupe, medalii, diplome);
 • − premii băneşti, materiale - premii individuale”.

Nu a prevăzut însă nicio condiţie în ceea ce priveşte sala de joc. Este ca şi cum turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal feminin s-ar aloca prin tragere la sorţi, CSM Bucureşti ar câştiga dreptul de organizare, iar EHF n-ar fi interesată de faptul că bătrâna Sală Polivalentă ar fi depăşită pentru un asemenea eveniment.

Federaţia Română de Handbal a recurs la această soluţie pentru a scăpa de costurile de organizare ale unui Final Four, deşi are un sponsor pentru Cupa României, obţine sume importante din taxele percepute de la cluburi, mai obţine bani şi de la buget pentru susţinerea calendarului competiţional, după cum afirmă mulţi oameni din handbal.

Cu o întârziere de 90 de minute, semifinala Steaua – Dinamo a început până la urmă, dar întrebarea „Cum a ajuns ca un asemenea meci să se joace la Focşani, existând de mult timp şi informaţii că ambele galerii vor face deplasarea cu efective numeroase, rămâne.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.