Cristina Neagu: „Da, România este pregătită să joace în orice situație!”. Liderul naționalei de handbal feminin a vorbit despre șansele României la Campionatul Mondial, cum simte echipa și care ar trebui să fie baza de pornire pentru marile victorii

Redactor:
Marius Hutu
Cristina Neagu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

România este în bloc-start pentru Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, programat în perioada 1-17 decembrie. Naționala va fi condusă în luptă de Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în ultimii 2 ani. Echipa care ne va reprezenta a fost prezentată oficial marți, la Rin Grand Hotel, în cadrul unei conferințe de presă. Cu această ocazie, liderul echipei naționale a răspuns la toate întrebările adresate de jurnaliști.

Nu a existat timp și pentru interviuri individuale cu Cristina Neagu, astfel că toate întrebările au fost adresate în cadrul conferinței de presă. Pentru o imagine cât mai clară a ceea ce a declarat Cristina Neagu înaintea acestui Campionat Mondial, ProSport a decis să redea în întregime discursul handbalistei:

Cristina, cum simți că s-a schimbat jocul României în condițiile schimbării de generație?
Din multe puncte de vedere s-a schimbat jocul pentru că aveam înainte o echipă foarte omogenă. Eram multe jucătoare care evoluam de ceva timp împreună, era mult mai simplu când ne întâlneam la echipa națională, puneam la punct relațiile de joc destul de repede. Eu știu că așteptările de la echipa națională sunt mari în fiecare an, doar că anul acesta trebuie să fim puțin și realiști pentru că acel Campionat Mondial de acum 2 ani nu se poate compara cu acesta. În primul rând, acel Campiona Mondial din Danemarca era la sfârșit de ciclu olimpic, ne doream foarte mult să obținem un loc bun care să ne dea posibilitatea de a juca turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice. Acest Campionat Mondial este la început de ciclu olimpic, cu o echipă națională în reconstrucție, cu foarte multe jucătoare poate nu neapărat tinere, dar lipsite de experiență la acest nivel. Dar asta nu înseamnă că nu avem o echipă care este dornică de afirmare. Din punctul meu de vedere, chiar dacă avem fete lipsite de experiență, au dorință de afirmare, iar acesta este un lucru foarte pozitiv. Ce pot să promit eu suporterilor, care așteaptă ca Moș Crăciun să le aducă o medalie în fiecare an prin echipa națională de handbal feminin, că această echipă va da totul pe teren la fiercare meci și va încerca să ocupe un loc cât mai bun. Este o grupă grea, din care eu cred că avem o șansă bună să terminăm măcar în primele 3, iar apoi avem un meci în optimile de finală, poate cel mai important de la acest Campionat Mondial. Așa că suntem pozitive, încercăm să o luăm pas cu pas, fiecare meci în parte, să jucăm bine de la o partidă la alta și să încercăm să terminăm cât mai sus. Știu exemple de la alte Campionate Mondiale, au fost echipe care au jucat senzațional în grupă, iar într-un meci eliminatoriu au pierdut și au plecat acasă. Știu și alte exemple, chiar al nostru de acum 2 ani, când am jucat foarte prost în grupă, apoi senzațional și știți cum a decurs acel Campionat Mondial. Mergem la acest Campionat Mondial să obținem cât mai multe victorii și să ne întoarcem pe un loc cât mai bun.

Se estimează o prezență mai mare a suporterilor români în Germania decât la alte competiții. Ce imapct va avea acest aspect asupra echipei?
Foarte mare! De fiecare dată, cam pe unde a jucat echipa națională, în țară și în afara țării, a avut foarte mulți suporteri. Nu pot să fiu decât foarte fericită pentru lucrul acesta, să le mulțumesc că sunt alături de noi, contează foarte mult sprijinul lor. Sunt convinsă că și suporterii care nu vor ajunge în Germania ne vor susține din fața televizoarelor.

Din postura de lider al echipei, cum simți echipa în momentul de față, raportat și față de Campionatul European din 2016?
Au existat mai multe schimbări inclusiv la Campionatul European de anul trecut. Simt că avem o echipăî care este dornică de afirmare, chiar dacă avem jucătoare lipsite de experiență. Sincer, nu vreau să pun mai multă presiune pe aceste fete pentru că nu e cazul. Sunt convinsă că fiecare jucătoare din echipa națională la momentul în care va intra pe teren va încerca să dea totul în acel moment. Cu siguranță că vor fi și zile mai proaste așa cum au fost la Trofeul Carpați și deja au existat discuții fără măcar să începem Campionatul Mondial. Au început oamenii să arunce cu noroi în noi, dar în fine, suntem obișnuite și cu situația asta. Noi încercăm să mergem la Campionatul Mondial și să încercăm să jucăm bine. Asta este cel mai important pentru noi.

Atât la Oltchim, cât și la Buducnost și la CSM București ai fost înconjurată de staruri, poate unele dintre cele mai bune jucătoare pe posturile lor. Cum se schimbă situația ta și ceea ce trebuie să faci tu personal în echipa națională?
Asta nu înseamnă că la echipa națională nu sunt jucătoare foarte bune, doar pentru că la echipele de club sunt handbaliste din străinătate care sunt considerate staruri. Eu am mare încredere în colegele mele, normal că atât eu, cât și Alice și alte fete mai vechi la lot vrem să le ajutăm pe cele care au venit pentru prima dată sau a doua oară la echipa națională. Cred că naționala prezintă în momentul de față cele mai bune jucătoare care pot participa la acest Campionat Mondial și oarecum este și incorect spus că am jucat numai alături de staruri. Eu consider că avem jucătoare foarte bune și sunt cele mai bune din țară la momentul actual.

Cum spunea antrenorul Ambros Martin, veți lua fiecare meci în parte. Totuși, este o grupă dificilă, care consideri că este cea mai periculoasă adversară din grupa noastră?
Următorul adversar e cel mai dificil de fiecare dată. Și când am fost la Rio, anul trecut, de exemplu Angola nu reprezenta un adversar dificil, cel puțin pe hârtie, și știm ce s-a întâmplat. În momentul de față, dacă va fi să câștigăm primele trei meciuri (n.r. cu Paraguay, Slovenia și Spania), am avea așa o oarecare liniște și am fi calificate în primele patru din grupă. Dar următorul adversar este cel mai dificil și nu ne gândim că unul e mai slab sau mai bun. Am făcut-o în trecut și am greșit, crezând că unii adversari sunt mai slabi.

” Federația își dorește și noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală”

Spuneai că trebuie să privim realist spre echipa României. Este realist obiectivul trasat de Federație, o clasare între primele 8 echipe sau chiar în primele 6?
Este normal ca Federația să-și propună un obiectiv, este normal ca și noi să ne propunem un obiectiv, dar știm cu toți că înainte de fiecare turneu final aveam șanse la medalii, ne doream foarte mult să câștigăm medalii și am avut parte de mai multe dezamăgiri decât medalii. Federația își dorește și noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală. Dacă vom câștiga acel meci, ești în primele 8 și de acolo ai șanse chiar foarte mari să ajungi în primele 4. Este cu dus și întors, mă gândesc la Campionatul Mondial de acum 2 ani, dacă pierdeam în acea optime cu Brazilia, cred că ieșeam pe locul 15, pentru că nu aveam decât două victorii în grupă. Este important ce se întâmplă la fiecare meci în parte.

Spuneai că nu trebuie pusă presiune, dar în calitate de lider, pe umerii tăi este o presiune?
Pe umerii mei a fost o presiune constantă de vreo 7-8 ani încoace, sunt obișnuită cu această presiune și deja nu mă mai gândesc la ea. Eu nu vreau să aibă presiune fetele care vin pentru prima oară la un turneu final pentru că am fost și eu în această situație în urmă cu câțiva ani și știu ce înseamnă. Am o anumită experiență la acest nivel și îmi este mult mai simplu să am grijă de această presiune.

Sunteți la curent cu programul Samurai?
Am auzit ceva din presă, ne va vorbi și domnul președinte ceva despre acest program, consider că poate să fie o motivație în plus, nu trebuie să ne ascundem după deget. Dar, ne gândim doar la handbal și la meciul care urmează.

Vă doriți o anumită echipă pentru optimi, pentru că și în Grupa B sunt echipe puternice și s-ar putea să întâlnim Ungaria?
N-am discutat despre asta. Cel mai important lucru în momentul de față este să ne clasăm în primele patru și să ajungtem în acea optime de finală. Niciun meci nu seamănă cu altul. Știm că am câștigat împotriva Ungariei anul trecut la o diferență destul de mare, dar nu era un meci eliminatoriu. Iar lucrul acesta va conta pentru psihicul nostru pentru că este o presiune în plus, Vom vedea la momentul respectiv ce echipă vom întâlni și cum vom resimți presiunea.

Norvegia este de bătut la acest Campionat Mondial?
Nu are rost să revenim la povestea cu Norvegia pentru că am bătut-o o singură dată în 17 ani într-un meci oficial…

Nu mă refeream neapărat la noi, ci dacă există o altă echipă care poate să învingă Norvegia.
Orice echipă este de bătut la orice scor. Dar din punctul meu de vedere, Norvegia este principala favorită la acest Campionat Mondial.

S-a văzut și la Trofeul Carpați că probabil în toate meciurile vei fi marcată om la om. Este România pregătită tactic să joace 5 la 5 fără tine în multe momente, simți că se poate?
Da, România este pregătită să joace în orice situație! Și 5 la 5 și cu scoatere din om la om și 7 contra 6 și ce mai există pe tabelul de tactică al lui Ambros.

Crezi că defensiva ar mai trebui puțin să crească, să fie puțin mai agresivă față de ce am văzut la Trofeul Carpați?
Cu siguranță că jocul nostru mai poate fi mult îmbunătățit în fiecare compartiment. Și da, cred că apărarea noastră trebuie îmbunătățită și cred că apărarea noastră va fi elementul cel mai important la acest Campionat Mondial. Dacă vom reuși să avem o apărare puternică, să nu primim foarte multe goluri, atunci ne va fi și nouă mai ușor să înscriem mai ușor goluri pe contraatac și faza a doua. Dacă vom primi multe goluri, ne va fi foarte greu și în atac să marcăm la fel de multe goluri, așa că ne bazăm foarte tare pe apărare.

Lotul cu care România pleacă miercuri în Germania

  • Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska
  • Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs
  • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
  • Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut
  • Extreme dreapta: Aneta Udriștioiu, Ana Maria Berbece
  • Pivoți: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Timea Tătar

România va pleca în Germania cu 17 jucătoare, înaintea debutului urmând să fie decisă și jucătoarea care va rămâne rezervă.

România va debuta la Campionatul Mondial pe 2 decembrie, cu Paraguay. În grupa de la Trier mai evoluează Franța, Spania, Slovenia și Angola.

Până la startul Campionatului Mondial, ProSport va prezenta și alte interviuri cu jucătoare din echipa națională, dar și cum a prefațat Ambros Martin turneul final din Germania.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele