Cristina Neagu: ”Da, România este pregătită să joace în orice situaţie!”. Liderul naţionalei de handbal feminin a vorbit despre şansele României la Campionatul Mondial, cum simte echipa şi care ar trebui să fie baza de pornire pentru marile victorii

28 nov 2017 3520 afişări Comentează şi tu Handbal
Cristina Neagu: ”Da, România este pregătită să joace în orice situaţie!”. Liderul naţionalei de handbal feminin a vorbit despre şansele României la Campionatul Mondial, cum simte echipa şi care ar trebui să fie baza de pornire pentru marile victorii FOTO: Remus BADEA / MEDIAFAX 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16835671/2/lot-ro0mania-cm.jpg

România este în bloc-start pentru Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, programat în perioada 1-17 decembrie. Naţionala va fi condusă în luptă de Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în ultimii 2 ani. Echipa care ne va reprezenta a fost prezentată oficial marţi, la Rin Grand Hotel, în cadrul unei conferinţe de presă. Cu această ocazie, liderul echipei naţionale a răspuns la toate întrebările adresate de jurnalişti.

Nu a existat timp şi pentru interviuri individuale cu Cristina Neagu, astfel că toate întrebările au fost adresate în cadrul conferinţei de presă. Pentru o imagine cât mai clară a ceea ce a declarat Cristina Neagu înaintea acestui Campionat Mondial, ProSport a decis să redea în întregime discursul handbalistei:

Cristina, cum simţi că s-a schimbat jocul României în condiţiile schimbării de generaţie?
Din multe puncte de vedere s-a schimbat jocul pentru că aveam înainte o echipă foarte omogenă. Eram multe jucătoare care evoluam de ceva timp împreună, era mult mai simplu când ne întâlneam la echipa naţională, puneam la punct relaţiile de joc destul de repede. Eu ştiu că aşteptările de la echipa naţională sunt mari în fiecare an, doar că anul acesta trebuie să fim puţin şi realişti pentru că acel Campionat Mondial de acum 2 ani nu se poate compara cu acesta. În primul rând, acel Campiona Mondial din Danemarca era la sfârşit de ciclu olimpic, ne doream foarte mult să obţinem un loc bun care să ne dea posibilitatea de a juca turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice. Acest Campionat Mondial este la început de ciclu olimpic, cu o echipă naţională în reconstrucţie, cu foarte multe jucătoare poate nu neapărat tinere, dar lipsite de experienţă la acest nivel. Dar asta nu înseamnă că nu avem o echipă care este dornică de afirmare. Din punctul meu de vedere, chiar dacă avem fete lipsite de experienţă, au dorinţă de afirmare, iar acesta este un lucru foarte pozitiv. Ce pot să promit eu suporterilor, care aşteaptă ca Moş Crăciun să le aducă o medalie în fiecare an prin echipa naţională de handbal feminin, că această echipă va da totul pe teren la fiercare meci şi va încerca să ocupe un loc cât mai bun. Este o grupă grea, din care eu cred că avem o şansă bună să terminăm măcar în primele 3, iar apoi avem un meci în optimile de finală, poate cel mai important de la acest Campionat Mondial. Aşa că suntem pozitive, încercăm să o luăm pas cu pas, fiecare meci în parte, să jucăm bine de la o partidă la alta şi să încercăm să terminăm cât mai sus. Ştiu exemple de la alte Campionate Mondiale, au fost echipe care au jucat senzaţional în grupă, iar într-un meci eliminatoriu au pierdut şi au plecat acasă. Ştiu şi alte exemple, chiar al nostru de acum 2 ani, când am jucat foarte prost în grupă, apoi senzaţional şi ştiţi cum a decurs acel Campionat Mondial. Mergem la acest Campionat Mondial să obţinem cât mai multe victorii şi să ne întoarcem pe un loc cât mai bun.

Se estimează o prezenţă mai mare a suporterilor români în Germania decât la alte competiţii. Ce imapct va avea acest aspect asupra echipei?
Foarte mare! De fiecare dată, cam pe unde a jucat echipa naţională, în ţară şi în afara ţării, a avut foarte mulţi suporteri. Nu pot să fiu decât foarte fericită pentru lucrul acesta, să le mulţumesc că sunt alături de noi, contează foarte mult sprijinul lor. Sunt convinsă că şi suporterii care nu vor ajunge în Germania ne vor susţine din faţa televizoarelor.

Din postura de lider al echipei, cum simţi echipa în momentul de faţă, raportat şi faţă de Campionatul European din 2016?
Au existat mai multe schimbări inclusiv la Campionatul European de anul trecut. Simt că avem o echipăî care este dornică de afirmare, chiar dacă avem jucătoare lipsite de experienţă. Sincer, nu vreau să pun mai multă presiune pe aceste fete pentru că nu e cazul. Sunt convinsă că fiecare jucătoare din echipa naţională la momentul în care va intra pe teren va încerca să dea totul în acel moment. Cu siguranţă că vor fi şi zile mai proaste aşa cum au fost la Trofeul Carpaţi şi deja au existat discuţii fără măcar să începem Campionatul Mondial. Au început oamenii să arunce cu noroi în noi, dar în fine, suntem obişnuite şi cu situaţia asta. Noi încercăm să mergem la Campionatul Mondial şi să încercăm să jucăm bine. Asta este cel mai important pentru noi.

Atât la Oltchim, cât şi la Buducnost şi la CSM Bucureşti ai fost înconjurată de staruri, poate unele dintre cele mai bune jucătoare pe posturile lor. Cum se schimbă situaţia ta şi ceea ce trebuie să faci tu personal în echipa naţională?
Asta nu înseamnă că la echipa naţională nu sunt jucătoare foarte bune, doar pentru că la echipele de club sunt handbaliste din străinătate care sunt considerate staruri. Eu am mare încredere în colegele mele, normal că atât eu, cât şi Alice şi alte fete mai vechi la lot vrem să le ajutăm pe cele care au venit pentru prima dată sau a doua oară la echipa naţională. Cred că naţionala prezintă în momentul de faţă cele mai bune jucătoare care pot participa la acest Campionat Mondial şi oarecum este şi incorect spus că am jucat numai alături de staruri. Eu consider că avem jucătoare foarte bune şi sunt cele mai bune din ţară la momentul actual.

Cum spunea antrenorul Ambros Martin, veţi lua fiecare meci în parte. Totuşi, este o grupă dificilă, care consideri că este cea mai periculoasă adversară din grupa noastră?
Următorul adversar e cel mai dificil de fiecare dată. Şi când am fost la Rio, anul trecut, de exemplu Angola nu reprezenta un adversar dificil, cel puţin pe hârtie, şi ştim ce s-a întâmplat. În momentul de faţă, dacă va fi să câştigăm primele trei meciuri (n.r. cu Paraguay, Slovenia şi Spania), am avea aşa o oarecare linişte şi am fi calificate în primele patru din grupă. Dar următorul adversar este cel mai dificil şi nu ne gândim că unul e mai slab sau mai bun. Am făcut-o în trecut şi am greşit, crezând că unii adversari sunt mai slabi.

” Federaţia îşi doreşte şi noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală”

Spuneai că trebuie să privim realist spre echipa României. Este realist obiectivul trasat de Federaţie, o clasare între primele 8 echipe sau chiar în primele 6?
Este normal ca Federaţia să-şi propună un obiectiv, este normal ca şi noi să ne propunem un obiectiv, dar ştim cu toţi că înainte de fiecare turneu final aveam şanse la medalii, ne doream foarte mult să câştigăm medalii şi am avut parte de mai multe dezamăgiri decât medalii. Federaţia îşi doreşte şi noi ne dorim, dar totul se rezumă la un meci, la cel din optimile de finală. Dacă vom câştiga acel meci, eşti în primele 8 şi de acolo ai şanse chiar foarte mari să ajungi în primele 4. Este cu dus şi întors, mă gândesc la Campionatul Mondial de acum 2 ani, dacă pierdeam în acea optime cu Brazilia, cred că ieşeam pe locul 15, pentru că nu aveam decât două victorii în grupă. Este important ce se întâmplă la fiecare meci în parte.

Spuneai că nu trebuie pusă presiune, dar în calitate de lider, pe umerii tăi este o presiune?
Pe umerii mei a fost o presiune constantă de vreo 7-8 ani încoace, sunt obişnuită cu această presiune şi deja nu mă mai gândesc la ea. Eu nu vreau să aibă presiune fetele care vin pentru prima oară la un turneu final pentru că am fost şi eu în această situaţie în urmă cu câţiva ani şi ştiu ce înseamnă. Am o anumită experienţă la acest nivel şi îmi este mult mai simplu să am grijă de această presiune.

Sunteţi la curent cu programul Samurai?
Am auzit ceva din presă, ne va vorbi şi domnul preşedinte ceva despre acest program, consider că poate să fie o motivaţie în plus, nu trebuie să ne ascundem după deget. Dar, ne gândim doar la handbal şi la meciul care urmează.

Vă doriţi o anumită echipă pentru optimi, pentru că şi în Grupa B sunt echipe puternice şi s-ar putea să întâlnim Ungaria?
N-am discutat despre asta. Cel mai important lucru în momentul de faţă este să ne clasăm în primele patru şi să ajungtem în acea optime de finală. Niciun meci nu seamănă cu altul. Ştim că am câştigat împotriva Ungariei anul trecut la o diferenţă destul de mare, dar nu era un meci eliminatoriu. Iar lucrul acesta va conta pentru psihicul nostru pentru că este o presiune în plus, Vom vedea la momentul respectiv ce echipă vom întâlni şi cum vom resimţi presiunea.

Norvegia este de bătut la acest Campionat Mondial?
Nu are rost să revenim la povestea cu Norvegia pentru că am bătut-o o singură dată în 17 ani într-un meci oficial...

Nu mă refeream neapărat la noi, ci dacă există o altă echipă care poate să învingă Norvegia.
Orice echipă este de bătut la orice scor. Dar din punctul meu de vedere, Norvegia este principala favorită la acest Campionat Mondial.

S-a văzut şi la Trofeul Carpaţi că probabil în toate meciurile vei fi marcată om la om. Este România pregătită tactic să joace 5 la 5 fără tine în multe momente, simţi că se poate?
Da, România este pregătită să joace în orice situaţie! Şi 5 la 5 şi cu scoatere din om la om şi 7 contra 6 şi ce mai există pe tabelul de tactică al lui Ambros.

Crezi că defensiva ar mai trebui puţin să crească, să fie puţin mai agresivă faţă de ce am văzut la Trofeul Carpaţi?
Cu siguranţă că jocul nostru mai poate fi mult îmbunătăţit în fiecare compartiment. Şi da, cred că apărarea noastră trebuie îmbunătăţită şi cred că apărarea noastră va fi elementul cel mai important la acest Campionat Mondial. Dacă vom reuşi să avem o apărare puternică, să nu primim foarte multe goluri, atunci ne va fi şi nouă mai uşor să înscriem mai uşor goluri pe contraatac şi faza a doua. Dacă vom primi multe goluri, ne va fi foarte greu şi în atac să marcăm la fel de multe goluri, aşa că ne bazăm foarte tare pe apărare.

Lotul cu care România pleacă miercuri în Germania

  • Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska
  • Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa
  • Interi stânga: Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs
  • Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
  • Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut
  • Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Ana Maria Berbece
  • Pivoţi: Crina Pintea, Cyntia Tomescu, Timea Tătar

România va pleca în Germania cu 17 jucătoare, înaintea debutului urmând să fie decisă şi jucătoarea care va rămâne rezervă.

România va debuta la Campionatul Mondial pe 2 decembrie, cu Paraguay. În grupa de la Trier mai evoluează Franţa, Spania, Slovenia şi Angola.

Până la startul Campionatului Mondial, ProSport va prezenta şi alte interviuri cu jucătoare din echipa naţională, dar şi cum a prefaţat Ambros Martin turneul final din Germania.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.