"Crimă cu premeditare". România a ciuruit Norvegia, o echipă stelară pusă la zid de Neagu & Co, 31-23. Tricolorele intră cu patru puncte în grupa principală a Europeanului din Franţa. Dumanska, portarul-killer de nordice, a fost MVP-ul acţiunii din Brest

5 dec 2018 32880 afişări Handbal
"Crimă cu premeditare". România a ciuruit Norvegia, o echipă stelară pusă la zid de Neagu & Co, 31-23. Tricolorele intră cu patru puncte în grupa principală a Europeanului din Franţa. Dumanska, portarul-killer de nordice, a fost MVP-ul acţiunii din Brest

ROMÂNIA - NORVEGIA 31-23

Naţionala României a reuşit cel mai bun meci din ultimii ani, după ce a învins miercuri seara, Norvegia, scor 31-23, în etapa a treia a grupelor Campionatului European din Franţa. Elevele lui Martin Ambros nu doar că au câştigat seria şi intră în main round cu patru puncte, dar îşi şi ridică nivelul de încredere în urma unui joc dominat de la început până la capăt în faţa unor jucătoare precum Oftedal, Herrem, Katrine Lunde, Christiansen sau Sulland.

Cristina Neagu a impresionat nu doar prin jocul din faza ofensivă (11 goluri din 18 aruncări), ci şi prin modul în care a dat siguranţă unui bloc defensiv apropae impenetrabil, unul care le-a exasperat pe inventivele jucătoare nordice. Cu Iulia Dumanska inspirată, arcuindu-se după fiecare minge imposibil de parat - la prima vedere - România spaniolului Martin Ambros şi-a consolidat poziţia de candidată la o medalie.

Min.45 Cristina animă fiecare atac, defensiva e la înălţime. Prin mobilitatea excelentă a evantaiului din apărare, nordicele sunt mereu în criză de idei. Iuţesc circulaţia mingii şi marchează, mai ales de pe extreme.

Min.40 Ne regăsim cadenţa treptat, creşte siguranţa în apărare. Cel mai important: scăpăm basma curată după o eliminare a Gabrielei Perianu. Antrenorul nordicelor cere time-out. Păstrăm un avanta de şapte goluri, 22-15, după o bijuterie din poigneul Melindei Geiger

Min.36 România nu găseşte soluţii în debutul primului act. O defensivă arţăgoasă a campioanei europene pune mari probleme României, în faza de construcţie. Ne salvează însă Dumanska, prin două intervenţii minunate. Apără şi Denisa Dedu o aruncare de la 7 m. Devine problematică însă faza atacului poziţional. Creşte presiunea pe Neagu, pentru că jocul cu extremle nu mai funcţionează ca în prima repriză.

Min.31 A început actul secund, nordicele înscriu prin Kristiansen, ratăm atacul şi Norvegia se apropie după aruncarea lui Oftedal, de pe primul pas, la semiînălţime.


Min.30 Se încheie prima repriză cu România în posesie, dar Crina Pintea, prinsă ca într-o menghină de adversare, nu-şi mai poate valorifica pirueta şi tabela încremeneşte la 18-12. Un avans consistent pentru tricolore, luat datorită unui joc fără eroare. Fetele au iuţit circulaţia mingii când a fost cazul, iar Eliza Buceschi a ordonat atacul astfel încât Neagu -jolly-joker - să-şi găsească cele mai bune culoare: fie pentru pătrundere şi aruncare de pe primul pas, fie pentru a-şi pune în evidenţă plutirea peste întreagul blocaj al adversarelor.
Până la finalul primului act, Cris a înscris de 7 ori din 10 aruncări. Protejată de o apărare aproape impenetrabilă, Yulia Dumanska a reuşit câteva intervenţii providenţiale care le-au strivit nordicelor nivelul de încredere. Portarul naţionalei a adunat şase parade din 16 aruncări, procentaj 38 la sută.

Min.20 Kristiansen reduce din diferenţă pentru Norvegia, 10-14, după ce tricolorele ajunseseră la un avantaj de cinci culori. Meci nebun! Nordicele accelerează fiecare atac, declanşează o morişcă uluitoare, dar fie aruncările sunt imprecise, fie Dumanska se arcuieşte perfect şi anulează aruncările înşelătaore. Cu o forţă impresionantă în braţ, Cristina Neagu reuşeşte să înscrie de cinci ori în 23 de minute. Într-o bună dispoziţie de joc se află şi Eliza Buceschi.

Min.15 Defensiva tricoloră devine mai agresivă şi nu lasă spaţii pentru Oftedal şi Sulland. Ne distanţăm la jumătatea primei reprize, la trei lungimi, 11-8. Antrenorul Norvegiei o introduce pe Heidi Loeke. Principalul pericol vine de la Sulland, inventiva nordică găseşte non-stop spaţii între intermediar şi lateral.

Min.9 Un joc combinativ al României, cu extreme mobile şi cu Crina Pintea înfiptă în coasta nordielor, tricolorele speculează slăbiciunile din apărarea campioanei europene en-titre. Cristina Neagu înscrie de trei ori din cinci tentative, în zece minute, şi defensiva Norvegiei pare vulnerabilă. Cu o apărare mai compactă, putem spera la victorie. Şi pentru că Dumanska e inspirată.

Min.5 Debut dinamic de partidă cu faze spectaculoase. Buceschi ordonează atacul, dar blocul defensiv e fragil. Neagu pare într-o formă excelentă, dar apărarea condusă de Crina Pintea se clatină la fiecare atac al nordicelor.

Min.1 A început partida, Dumanska e alegerea lui Ambros Martin, Neagu înscrie din lovitură de la 7 m. Heidi Loeke începe pe bancă, ne apărăm în sistem 5 plus 1

21:50 Corespondentul ProSport în Franţa, Marius Huţu, jurnalistul care a văzut de la faţa locului aproape 20 de Mondiale şi Europene de handbal masculin şi feminin, ne povesteşte ce s-a întâmplat în prima parte a zilei. Germania a învins Cehia cu 30-28 în primul meci al zilei la Brest, astfel că s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European. Rezultatul vine foarte bine şi pentru naţionala României, înaintea partidei cu Norvegia din această seară, de la ora 22:00. CITIŢI materialul AICI.

21:45 Au mai rămas 15 minute până la startul partidei. Haideţi să o cunoaştem pe Heidi Loeke, într-un material scris de Cezara Paraschiv.

Pe coperta cărţii biografice scrie "Never Give Up!". Va împlini 36 de ani cu patru zile înaintea finalei EURO 2018. Este campioană olimpică, campioană mondială şi europeană, câştigătoare a Ligii Campionilor. Şi mamă a doi copii. Este unul dintre cei mai buni pivoţi din handbalul feminin. "Este excepţională", cum spune Cristina Vărzaru pentru ProSport înaintea duelului direct din "finala" fazei întâi a grupelor, România - Norvegia (în direct pe TVR HD şi LIVE BLOG pe www.prosport.ro). Heidi Loke are povestea unei luptătoare, asemănătoare unui duel pe semicerc. CITIŢI materialul AICI


România şi Norvegia se înfruntă în această seară, de la ora 22:00 (live pe TVR), într-un meci pentru locul 1 în Grupa D a Campionatului European din Franţa. Pentru prima dată în ultimii mulţi ani, reprezentativa nordică se află în spatele tricolorelor în clasament, înaintea unei partide directe. Naţionala condusă de Ambros Martin are şi apărare şi atac la Euro 2018 şi speră că va pune capăt, cu această ocazie, unei serii de 18 ani fără victorie în faţa Norvegiei la turneele finale.

Toată lumea ştie deja faptul că Eliza Buceschi are cea mai bună medie de goluri la Euro după primele două jocuri (10 goluri), iar într-un trio cu Cristina Neagu şi Crina Pintea, România a fost de neoprit în atac. Dar tricolorele au început să conteze şi în apărare, iar cifrele vorbesc cel mai bine la acest capitol. România are apărarea cu cea mai bună medie la blocuri defensive – 4.5 blocuri / joc, iar Gabriela Perianu este lider în această ierarhie, cu 6 blocuri. „Nici n-am ştiut, este un lucru grozav să aud asta. Aş vrea în continuare să evoluez din ce în ce mai bine şi ajut apărarea, să-mi ajut colegele, poarta, să primim din ce în ce mai puţine goluri”, a susţinut Gabriela Perianu.

Jucătoarea de la Siofok este mulţumită de cum a mers apărarea, dar a mărturisit că mai există loc de creştere: „În mometul de faţă suntem unde trebuie, dar tot timpul este loc şi de mai bine”.

Heidi Loke şi Stine Oftedal par la prima vedere cele mai periculoase jucătoare din naţionala Norvegiei, cel puţin după cum au mers treburile până acum la Euro. Loke va fi foarte probabil în coasta apărării, în timp ce Oftedal va ataca din faţă. Cine este mai periculasă?

Mai avem de vizionat cum să anihilăm pivotul, dar nu cred că Loke este de speriat. Cred că suntem destul de puternice în zona centrală şi putem să o anihilăm. Din punctul meu de vedere, Stine este cea mai periculoasă jucătoare a Norvegiei, trebuie să ne luăm măsuri speciale împotriva ei. Este o jucătoare cu talie joasă şi nu prea ne avantajează pe noi, dar eu cred că împreună, dacă stăm unite, nu va avea pe unde să treacă. Îi ştiu valoarea, o cunosc destul de bine în depăşiri şi îmi doresc din tot sufetul să facem o apărare bună în faţa ei. Avem un staff tehnic care ne oferă orice informaţie, cum să punem tot în practică, cum să le anihilăm, să nu le dăm nicio şansă”, a răspuns Gabriela Perianu.

SCENARII ÎNAINTE DE ROMÂNIA - NORVEGIA

Dacă va câştiga în faţa Norvegiei, atunci România merge mai departe cu patru puncte, iar visul unei calificări în semifinale prinde şi mai mult contur. Tricolorele pot termina pe locul 1 în grupă şi dacă pierd la maximum două goluri, iar Germania învinge mai devreme Cehia. Acest lucru este foarte important, pentru că naţionala ar avea trei zile libere până la următorul joc, chiar dacă în faţa va fi Olanda în debutul Main Round

Dacă Norvegia şi Cehia câştigă în ultima zi, atunci nordicele merg mai departe cu patru puncte, iar România cu două puncte. Tricolorele ar juca astfel pe 7 decembrie următorul meci, cu Spania sau Ungaria. Există şi un scenariu în care România ar termina pe locul 3 în grupă, dar ar trebui să piardă la cel puţin 9 goluri cu Norvegia, iar Germania să învingă Cehia.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.