Cazul Cetate Deva: ”Nu sunt o bombă cu ceas, ci am plecat la drum în baza unor promisiuni”. Marian Muntean a mărturisit cum a fost convins să joace în Liga Naţională şi cum a sfârşit cu mesajul ”Îmi pare rău, ne mai auzim!”

13 ian 2017 3501 afişări Handbal
Cazul Cetate Deva: ”Nu sunt o bombă cu ceas, ci am plecat la drum în baza unor promisiuni”. Marian Muntean a mărturisit cum a fost convins să joace în Liga Naţională şi cum a sfârşit cu mesajul ”Îmi pare rău, ne mai auzim!”

Cetate Deva s-a retras din Liga Naţională de handbal feminin după etapa a 12-a şi a dat tot campionatul peste cap. Sezonul continuă, aşadar, cu două echipe mai puţin, astfel că, exceptând etapa a 19-a, în fiecare rundă două echipe vor sta pe ”bară”. În campionat există deja anumite nemulţumiri. Cetate Deva a luat startul în Liga Naţională, deşi nu avea bani şi jucătoare.

Înainte ca Cetate Deva să confirme retragerea din campionat am precizat faptul că ”Regulamentul ar trebui revizuit şi să nu mai invite în prima ligă orice bombă cu ceas! Pentru că până la urmă suferă tot handbalul românesc, în primul rând competiţia este desconsiderată”. Un comentariu care l-a stârnit însă pe Marian Muntean, preşedintele clubului, care a susţinut că Deva a intrat în prima ligă după intervenţia preşedintelui FR, Alexandru Dedu. Conducătorul formaţiei Cetate a venit cu mărturisiri detaliate pe acest caz, pe care le vom publica în rândurile următoare. Înainte de toate să explicăm cum a ajuns Cetate Deva în Liga Naţională.

Cum a promovat Deva?

Cetate Deva a terminat pe locul 2 în sezonul 2015-2016 în Seria 2, după o bătălie cu CSM Bistriţa. Astfel, echipa lui Marian Muntean a ajuns la turneul de promovare / retrogradare, unde a pierdut cu Unirea Slobozia şi HM Buzău şi a terminat pe locul 4.

HCM Baia Mare s-a retras din campionat în pauza competiţională, astfel că în prima ligă s-a mai eliberat un loc, pe lângă cele ocupate de noile-promovate, CSM Bistriţa şi Danubius Galaţi, plus Măgura Cisnădie şi Unirea Slobozia care şi-au păstrat poziţiile în urma turneului de baraj. Conform regulamentului stabilit de FRH pentru astfel de cazuri, primele echipe invitate să intre în Liga Naţională urmau să fie cele care au jucat în turneul de menţinere / retrogradare, dar s-au clasat de la locul 3 în jos. Normal, clasamentul final a fost şi cel care a dat ordinea invitaţiilor. HM Buzău – locul 3 la turneu – a anunţat că nu poate participa în Liga Naţională, întrucât nu poate susţine financiar această participare.

Astfel, Federaţia a ajuns la Cetate Deva, iar de aici începe şi povestea lui Marian Muntean, pe care o redăm fără niciun comentariu:

”La începutul lunii august, în momentul în care Buzăul a refuzat să intre în Liga Naţională, am fost contactat de preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, şi întrebat dacă vreau să intru în prima ligă în baza invitaţiei. În acel moment i-am spus că mă onorează această invitaţie, dar că nu am nici buget şi nici lot pentru Liga Naţională şi nu pot intra victimă. Dar dacă factorii locali vor să mă sprijine financiar, în sensul de a completa bugetul pe care îl am pentru liga a doua, intru cu inima deschisă. Mi-a cerut numerele de telefon ale primarului şi preşedintelui Consiliului Judeţean. Ce au discutat, nu ştiu, dar a doua oară n-am mai fost sunat de preşedintele FRH, ci am primit doar un SMS, prin care mi-a transmis că totul s-a rezolvat, că am garanţia că Mircea Bobora (n.r. preşedintele CJ Hunedoara) mă va sprijini. Eu nu am luat în calcul acel mesaj decât după ce am verificat că acele discuţii au avut loc. Autorităţile locale erau foarte încântate că au fost sunate de Dedu şi vor face tot posibilul să mă sprijine. În momentul următor am depus documentaţia la Federaţia Română de Handbal.

Nu sunt o bombă cu ceas, ci nu am plecat la drum până nu am avut promisiuni şi garanţii, la fel cum se întâmplă cu toate cluburile susţinute de autorităţile locale la începutul unui sezon. Am prezentat bugetul şi ce cheltuieli pot face. Marian Muntean este vinovat doar că a crezut în vorbe. Consiliul Judeţean mi-a spus că până în 2017 nu avem ce discuta şi să discut la Primărie. Iar de la Consiliul Local am cerut un sprijin măcar de 200.000 de lei (n.r. aproximativ 50.000 de euro). Nici cele 200.000 nu le-am primit, am mai făcut o încercare la începutul acestei săptămâni, când am solicitat măcar 100.000 de lei, am vrut să văd că sunt lângă mine, că au bunăvoinţă. Aveam patru jucătoare pe care le puteam aduce, iar din februarie mai veneau alte două fete. Între timp eu am plătit masa la restaurantul unde echipa servea masa, chiriile la sală şi apartamente. M-am achitat de obligaţii, mai puţin de restanţele financiare. Lucrurile tot nu s-au rezolvat, iar eu nu mai puteam duce la sfârşit campionatul.

Ca o ultimă încercare, l-am sunat pe Alexandru Dedu, poate mai făcea o mişcare, să dea nişte telefoane la autorităţile locale, aşa cum s-a întâmplat şi în vară când m-a convins să intru în ligă. Dar mi-a spus textual: <<Eu mi-am eupizat toate gloanţele, nu mai am ce să fac. Îmi pare rău, ne mai auzim!>> Apoi mi-a închis telefonul. Când i-am povestit că vreau să mă retrag din ligă pentru că autorităţile nu m-au sprijinit, mi-a spus să trimit hârtie, că pe vorbe nu mă poate crede. Atunci asta am şi făcut, imediat am trimis hârtie la federaţie că retrag echipa din Liga Naţională.

Dacă aşa uşor se renunţă la o echipă în Liga Naţională... Din 2000 de când sunt în handbal şi până acum nu am mai întâlnit o asemenea situaţie, ca două echipe să se retragă deja din campionat. Când era preşedinte Cristian Gaţu îmi aduc aminte că în astfel de situaţii se urca în maşină şi se ducea ba la Carraş Severin, ba la Constanţa, numai să nu se retragă echipele în timpul sezonului. Aşa îi mai sensibiliza pe factorii locali şi poate de jenă, din obligaţii echipele din localitatea duceau sezonul până la capăt.

Am înţeles însă Deva. Era mai simplu să terminăm cu Deva, probabil că Marian Muntean deranja că are gura mai mare şi le spunea totul în faţă. De la retragerea lui Gică Slabu (n.r. finanţator al echipei Tomis Constanţa) cred că sunt ultimul mohican care a mai făcut handbal pe banii lui, poate doar la HC Odorhei să mai fie un caz similar. În rest toţi fac handbal pe bani publici. Pentru asta m-am tot bătut şi pentru apariţia Ligii Profesioniste de Handbal, poate astfel cluburile se mai puteau autofinanţa pe lângă banii care vin de la bugetele locale. Dar nu s-a dorit acest lucru, mai bine păpăm noi banii care vin din drepturile TV (n.r. 400.000 de euro în acest sezon). Am rămas şi m-am chinuit singur, e mai uşor pe banul public.

Acum îmi dau seama ce s-a întâmplat, iar oraşul Deva a văzut handbal în ultimii ani doar pe banii lui Marian Muntean, pentru că eu n-am pus bani nici pe bilete.  Dacă eram lăsat în pace în vara trecută, rămâneam în liga a doua. Dar am fost băgat la înaintare, mi-am consumat fondurile pentru handbal, că doar nu sunt nebun acum să-mi vând casa şi maşina pentru a continua să finanţez, şi aşa am ajuns să mă retrag, plus că am primit o amendă de 10.000 de lei”.

După aceste mărturisiri ale lui Marian Muntean l-am contactat şi pe Alexandru Dedu pentru a discuta pe marginea acestor afirmaţii. Preşedintele FH s-a arătat supărat pe faptul că Deva a ajuns într-o astfel de situaţie, dar nu a dorit să comenteze ce a declarat Marian Muntean.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.