Cazul „Călărași” | Sâsâeac: „Comisiile au statutat că Dunărea Călărași a trișat!”. Alte patru cluburi din Liga Națională au fost păcălite, de ce nu s-a autosesizat Federația? Același caz judecat diferit, Dinamo a pierdut!

Redactor:
Marius Hutu
Cazul „Călărași
  • Publicat:
  • Actualizat:

Potaissa Turda a câștigat la masa vedere partida cu Dunărea Călărași din etapa a 11-a a Ligii Naționale de handbal masculin, astfel că a ajuns la un punct distanță de liderul CSM București. Formația ardeleană a câștigat un caz care a stârnit un întreg scandal și care ridică multe semne de întrebare. Flaviu Sâsâeac, președintele clubului, a oferit multe date explozive.

Potaissa Turda a contestat dreptul de joc al handbaliștilor Radojkovic și Pejovic, care nu au avut permisele de muncă la dispoziție la ora meciului direct din 22 noiembrie câștigat de Călărași cu 29-26 pe teren. Clubul ardelean a avut aceste informații (!), astfel că și-a căutat dreptatea în instanțele sportive, iar după mai bine de două luni a câștigat definitiv cele trei puncte. De remarcat faptul că handbaliștii menționați ai Dunării au evoluat fără permise de muncă și în alte partide până la jocul de la Turda, dar adversarii Călărașiului nu au știut acest lucru și au pierdut.

Toate povestea a pornit încă din vara trecută, povestește Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa Turda: „În iunie, când s-au dus la federație, au prezentat avize de muncă. Acestea sunt faza premergătoare obținerii permisului de muncă. Iar un permis de muncă implică un contract individual de muncă. Legea îți oferă posibilitatea pe baza pemisului de muncă să activezi timp de 60 de zile și în baza avizului de muncă, pe care ei l-au obținut în iulie. În momentul în care s-au prezentat la federație, acel aviz era în perioada de valabilitate. Ca atare, federația le-a dat corect dreptul de joc la acel moment. Dar regulamentul spune în continuare la Art. 4.4 că sarcina și răspunderea verificării valabilității documentelor revine cluburilor, exact cum este la viza medicală. Iar în 19 septembrie a expirat acest aviz de muncă. Procedura pe care au inițiat-o a fost una tardivă, în 15 noiembrie abia au depus documentația pentru sportivi. Și au depus-o la luni de zile după ce le expirase. Dunărea Călărași a făcut 12 puncte în perioada în care jucătorii nu aveau niciun drept de joc în România. Chiar unul dintre ei, Radojkovic nu avea nici măcar viză de ședere până în 23 octombrie, era turist în România, nu avea voie să facă nici antrenamente”.

  • „Să punem că ai un contract, iar acela îți permite să face antrenamente și n-ai drept de joc până nu ai permisul, dar Radojkovic nu avea nici măcar viză de ședere în România”, Flaviu Sâsăeac, președinte Potaissa Turda.

Oficialul echipei ardelene susține că în primă fază a crezut că este vorba despre un amatorism din partea Dunării Călărași, dar până la urmă a catalogat toate faptele drept rea-voință:

„Prima dată când am văzut, am crezut că este amatorism, dar văzând ce fac în continuare cei de la Călărași am văzut că este rea-voință. Au încălcat multe legi în România și bănuiala mea este că au încălcat și câteva legi penale, dar este problema lor. Cele trei instanțe federale, Comisia de Competiții ratificată prin decizia Comisiei de Disciplină și mai departe instanța supremă în materie de juridicție sportivă, Comia de Apel – compusă numai din juriști cu experiență – au statutat că cei de la Călărași au trișat și ca atare s-a menținut o decizie de sancționare cu 10-0. Cred că este o sancțiune chiar foarte blândă”

Conform afirmațiilor lui Flaviu Sâsâeac, Dunărea Călărași a trișat în mai multe meciuri. U Cluj, CSM Bacău, CSM Făgăraș și CSM Focșani nu au avut parte de o competiție egală și au pierdut. De ce nu s-a autosesizat Federația? „Regulamentul spune clar că în cazul unor astfel de situații, de a constesta dreptul de joc al oricărui sportiv ai termen să o faci până cel târziu cu 10 minute după meci”, a venit răspunsul oficialului.

Dar cluburile menționate mai sus nu au beneficiat de aceleași informații ca și Potaissa Turda. Mergând mai departe pe baza afirmațiilor de mai sus, având în vedere că Dunărea Călărași a câștigat niște puncte utilizând niște jucători pe fals, este Liga Națională un campionat viciat?

„Termenul au jucat pe fals este cam dur, dar nu este departe de adevăr, în sensul că sportivii au evoluat fără drept de joc. Regulamentul duce până la a proteja cluburile, spunând că responsabilitatea prelungirii documentelor scade în sarcina clubului. Dacă un club îl prinde pe altul fără viză medicală, atunci acela pierde meciul”, a răspus Sâsâeac.

Federația nu trebuie să verifice dacă echipele care au la dispoziție jucători extra-comunitari au permisele de muncă la dispoziție?

„Federația ar trebui să verifice vizele medicale. În ceea ce privește aceste acte de natură a imigrărilor, este destul de greu ca cineva din federație să fie capabil să le verifice. Dar cred că pe viitor s-ar putea găsi soluții și în sensul acesta. Iar regula de la 4.4 pentru care am insistat să fie introdusă, a fost tocmai să ajutăm federația să nu mai facă verificări. Punând în regulament că la jucătorii extracomunitari se poate da drept de joc doar în cazul în care aceștia au permis, iar cluburile le prezintă federației, ce înseamnă? Dacă are permis, înseamnă că toate autoritățile statului român au verificat. Deci federația nu mai are obligația de a verifica. Văzând permisul, știe că în spatele lui stau acte corecte. Dacă are permis, are și CNP pe permis. Atunci știu că finanțele știu de el, acel jucător trebuie să apară înregistrat. Dacă nu are permisul, nu are CNP-ul, nu poate fi înregistrat la finanțe”, a spus Sâsâeac.

  • Și totuși, în 19 septembrie, când avizul jucătorilor despre care Sâsâeac a amintit mai sus a expirat, nimeni nu a verifiat dacă Radojkovic și Pejovic aveau actele în regulă! Cine trebuia să verifice acest lucru?
  • S-au plătit taxe la stat pentru jucătorii menționați, având în vedere că ar fi fost înregistrați la finanțe pe 11 decembrie? Permisele au fost scoase abia în 5 decembrie.

Pe aceeași spetă, Dinamo a contestat dreptul jucătorilor la Federația Română după meciul din 3 decembrie, pierdut la Călărași cu 33-29. Turda a câștigat la Comisia de Competiții, Dinamo nu! De ce același caz și două decizi diferite?

„Dinamo a făcut contestație în mod corect în data de 3 decembrie, când a avut loc meciul din Liga Națională. Dunărea și-a scos permisele în data de 5 decembrie. Procedura este aiurea. IGI (n.r. Inspectoratul pentru Imigrări) eliberează actele cu data depunerii cererii, indiferent că actele ies după 3-4 săptămâni. Dunărea a depus cererea în 15 noiembrie, cu asta au încercat ei să păcălească și comisiile, dar le-am arătat că nu pot fi păcălite. Permisul s-a eliberat în 5 decembrie, dar cu data de 15 noiembrie. Dacă nu știi procedura de la IGI, cazi în capcană. Dacă dosarul nu este acceptat, tot cu 15 noiembrie se respinge, cu data depunerii. Și atunci, noi am spus clar în regulament, că trebuie permis, tocmai că știam că se dă cu o lună în urmă. Dacă mergem pe bază de adeverințe, sportivul joacă trei meciuri apoi sunt respinse, ce facem? Retroactiv anulăm trei rezultate? Am preferat să avem permisul, asta înseamnă că nu a fost respinsă cererea și totul este în regulă.

Dinamo a făcut contestație în 3 decembrie, s-a judecat speța lor după data de 5 decembrie. Cei de la Călărași au prezentat la data judecării permisele, pe care scria data de 15 noiembrie. Dinamo nu s-a apărat corespunzător, nu a atacat povestea asta și nu s-au folosit de acte pe care le puteau obține din dosarul nostru”, a afirmat Flaviu Sâsâeac. Și dacă s-a constatat totuși ulterior că Federația a fost păcălită?

Ce are de spus Dinamo în tot acest caz? Rămâneți pe ProSport…, declarațiile sunt destul de dure!

 

 

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele