Cât de mici am ajuns! România a avut cel puţin 20 de jucători absenţi la ultimele patru meciuri din preliminariile pentru Euro. Lista impresionantă a accidentaţilor, retraşilor şi ignoraţilor

17 iun 2019 2731 afişări Handbal
Cât de mici am ajuns! România a avut cel puţin 20 de jucători absenţi la ultimele patru meciuri din preliminariile pentru Euro. Lista impresionantă a accidentaţilor, retraşilor şi ignoraţilor

România a ratat calificarea la Campionatul European de handbal masculin din 2020, acest lucru nu mai reprezintă demult o surpriză neplăcută. Naţionala nu mai ajunge la un turneu final continental din 1996, iar de la ultima prezenţă la un Campionat Mondial au trecut deja 8 ani. Deranjantă este însă maniera în care a fost tratată această campanie de calificare şi în mod special cum a fost tratată prima reprezentativă, adică superficial.

Dacă până acum vina principală pentru ratarea calificărilor au purtat-o staff-ul tehnic şi jucătorii, de această dată, principala vinovată este Federaţia Română de Handbal. Nu s-au asigurat cele mai bune condiţii (deplasări, asigurări medicale, etc), astfel că mai mulţi jucători au decis să se retragă din echipa naţională sau nu au mai venit la lot cu aceeaşi dragoste, au refuzat cantonamente, conform selecţionerului Montoya, etc.

„Dacă voiau să mănânce în aeroport, cum s-a spus, puteau mânca. Directorul sportiv al naţionalei avea cardul la el, trebuiau doar să spună că vor să mănânce. Despre ce vorbim aici?”, a fost o declaraţie recentă a preşedintelui FRH oferită pentru Elita României. Cum să privească handbaliştii această declaraţie?

Nici după ce Valentin Ghionea a tras un semnal de alarmă, prin dezvăluirea unor probleme din sânul primei reprezentative, federaţia nu a lua „taurul de coarne”, nu a reuşit să-i adune pe toţi la un loc, astfel încât să fie fructificate cât mai bine şansele de calificare. Până la urmă, să-şi dea toată silinţa pentru alcătuirea celei mai bune echipe naţionale, indiferent de orgolii, de club, de nume de jucător, de vârsta din buletin. Din contră, federaţia a renunţa uşor la ideea de a avea cea mai bună echipă şi a început o nouă reconstrucţie. Oare a câta? S-a uitat până şi de scheletul generaţiei 94-95, ultima care a făcut ceva notabil la nivel internaţional, locul 8 la Mondialul din Brazilia 2015. S-a trecut deja la generaţia 2000-2001, direct la handbalişti fără meciuri în Liga Naţională, cea retrogradată de Jordi Giralt în urmă cu un an la juniori U18!

Conform Statutului, FR de Handbal are ca scop, printre altele: „Promovarea handbalului, prin loturile reprezentative şi cele ale cluburilor afiliate la F.R.H., în competiţiile internaţionale; reprezentarea şi apărarea intereselor handbalului românesc pe plan intern şi internaţional”. Cu naţionala masculină sigur nu s-a făcut o promovare prea bună handbalului în această perioadă. Iar interesul României ar fi fost cu siguranţă mai bine susţinut la un Campionat European, unde au ajuns alte 24 de naţionale!

La meciurile cu Portugalia şi Lituania, Alexandru Şimicu, Mihai Popescu, Viorel Fotache, Demis Grigoraş, Adrian Rotaru, Ionuţ Iancu şi Gabriel Bujor au fost jucătorii cu experienţă mai mare care au venit lot. În schimb, cel puţin 20 de jucători au lipsit din diferite motive, retraşi din naţională, accidentaţi, motive personale sau nevăzuţi de selecţioner:

Extreme stânga: Nicuşor Negru, Alexandru Asoltanei, Chike Onyejekwe, Răzvan Pavel, Alin Roşu

Interi stânga: Ionuţ Ramba, Dan Racoţea, Dan Hanţaru, Georgică Cîntec

Centri: Cristian Fenici, Alexandru Csepreghi, Marius Szoke

Interi dreapta: Bogdan Criciotoiu, Javier Humet, Marius Sadoveac

Extreme dreapta: Ionuţ Gavriloaia, Valentin Ghionea, Ionuţ Nistor, Ionuţ Georgescu, Andrei Mihalcea

Pivoţi: Marius Mocanu, Andras Szasz, Huba Talas

Apărători: Dan Savenco, Robert Militaru, Radu Lazăr

Iar toată această listă impresionantă de absenţe s-a „nimerit” tocmai în perioada în care Alex Şimicu, parctic cel mai bun om de 9 metri al României din ultimii ani, a revenit foarte motivat la prima reprezentativă.

După atâtea necalificări la turneele finale, am şi uitat ce înseamnă emoţia unui turneu final la masculin. Noroc cu naţionala de fete, care încă este acolo!

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.