Antrenorii echipei St. Raphael au ”predat” în Baia Mare, la tabăra de vară a lui Valentin Ghionea. Joel da Silva: ”Am văzut tineri cu multă energie, pasionaţi, care vor să înveţe handbal. Diferă doar metodologia de lucru”

7 iul 2018 997 afişări Handbal
Antrenorii echipei St. Raphael au ”predat” în Baia Mare, la tabăra de vară a lui Valentin Ghionea. Joel da Silva: ”Am văzut tineri cu multă energie, pasionaţi, care vor să înveţe handbal. Diferă doar metodologia de lucru”
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Valentin Ghionea continuă să pună umărul la dezvoltarea handbalului românesc şi din afara terenului, iar în această săptămână a organizat la Baia Mare, pentru al doilea an consecutiv, o tabără de vară adresată tinerilor sportivi. Aceeaşi idee am regăsit-o şi într-un alt colţ al ţării, mai exact la Costineşti, acolo unde Aihan Omer a venit la rândul lui cu multe informaţii utile pentru copii.

Atât Valentin Ghionea, cât şi Aihan Omer au avut invitaţi de marcă şi de peste hotare. Extrema dreaptă a naţionalei a adus în Baia Mare staff-ul tehnic al echipei St. Raphael, finalista ultimei ediţii a Cupei EHF, adică pe antrenorii Joel da Silva şi Rareş Fortuneanu. Fostul selecţioner al României l-a adus în faţa copiilor pe nimeni altul decât Alfred Gislasson, antrenorul lui THW Kiel, dar şi pe Simona Spiridon, coordonatoarea Centrului Olimpic al Austriei.

”Încercăm să facem paşi mici în handbalul masculin, pentru că noi suntem acolo jos. Cu paşi mici să ieşim din noroi, iar după ce scoatem capul să continuăm pe acelaşi drum, pentru că suntem mult în spate. Tabăra şi cursul pentru antrenori (n.r. cu această ocazie, Vali a pus pe tapet şi un curs de 2 zile pentru tehnicieni) sunt nişte paşi mici şi îmi doresc să ajute, dar poate că e prea puţin ce fac eu, ar mai trebui să mai facă şi alţii, să se gândească la astfel de tabere şi nu numai. Antrenorii care stau acasă să se gândească că ar trebui să fie la toate astfel de cursuri organizate în pauza competiţională”, ne-a relatat Valentin Ghionea.

Reprezentanţi ai handbalului francez la nivel de cluburi, Joel da Silva şi Rareş Fortuneanu au încercat în timpul petrecut în Baia Mare să ofere copiilor şi antrenorilor sau viitorilor tehnicieni cât mai multe informaţii despre şcoala de handbal din Hexagon. ”Când am venit aici, cel mai important lucru a fost să le împărtăşesc celor prezenţi câteva idei din handbalul francez. Am văzut tineri cu multă energie, pasionaţi, care vor să înveţe handbal. Copiii iubesc handbalul şi în România şi în Franţa, diferă doar metodologia de lucru. Trebuie să se mai schimbe anumite lucruri aici, pentru că şi handbalul s-a schimbat”, a declarat Joel da Silva pentru ProSport.

”Copiii au fost foarte receptivi. Nivelul este destul de slab în România, dar copiii sunt foarte avizi de a învăţa. Se vede în ochii lor că sunt dornici de a învăţa, sunt dornici de a primi informaţii, sunt dornici de a fi corectaţi”, ne-a relatat şi Rareş Fortuneanu.

  • ”Le-am arătat copiilor spre exemplu apărarea om la om, poziţionarea picioarelor. Le-am arătat, de fapt, lucruri tehnice pe care ei nu le fac, principii noi de apărare”, Rareş Fortuneanu, antrenor secund St. Raphael

Fostul internaţional român a detaliat cu această ocazie şi câteva din ideile expuse la cursul din Baia Mare: ”Am prezentat filiera franceză la copii şi juniori, de la baby handbal până la prima reprezentativă a Franţei, toate sistemele de pregătire. Cum este Franţa împărţită, ei au 24 de Poluri (un fel de centre de pregătire) la feminin şi 24 la masculin. Care sunt liniile roşii de dezvoltare a copiilor şi de formare a viitorilor jucători din echipa naţională a Franţei, care sunt metodele de selecţie, de la ce vârstă se selecţioneză copiii. Franţa are 500.000 de legitimaţi, aşadar trebuie mulţi ochi, o organizare de fier să poţi să creşti şi să ai cât mai puţine pierderi. De asemenea, am prezentat câteva idei despre managementul unei echipe de seniori, începând de la construcţie. Cum recrutăm jucătorii, ce tip de management folosim în relaţia cu jucătorii, modelul de performanţă”.

La final, Valentin Ghionea s-a arătat mulţumit cum au decurs lucrurile la a doua ediţie a taberei de vară pe care a organizat-o şi intenţionează să repete acţiunea şi la anul. ”Tabăra a fost OK, copiii au fost receptivi, se vede că îşi doresc să înveţe lucruri noi. Din păcate nu au fost prea mulţi, în principiu ar trebui să reacţioneze mai mulţi la astfel de idei şi copii, dar şi antrenorii”, a tras concluziile extrema dreaptă a României.

La Camp-ul lui Valentin Ghionea au participat aproximativ 60 de copii.

Fotografii: Facebook / Ghionea Valentin's Handball Camp

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.