ANALIZĂ | CSM Bucureşti a luat cel mai bun start din istoria clubului! Campioana României a făcut o alegere foarte inspirată în privinţa antrenorului. Fără presiunea timpului, ”casa” indicată de Cristina Neagu se poate alege cu o fundaţie sănătoasă

12 oct 2017 5006 afişări Comentează şi tu Handbal
ANALIZĂ | CSM Bucureşti a luat cel mai bun start din istoria clubului! Campioana României a făcut o alegere foarte inspirată în privinţa antrenorului. Fără presiunea timpului, ”casa” indicată de Cristina Neagu se poate alege cu o fundaţie sănătoasă Fotografii: Alexandru DOBRE / MEDIAFAX 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16764570/2/helle-thomsen-krim.jpg

CSM Bucureşti a învins miercuri seara cu 34-23 echipa Vistal Gdynia, într-un meci susţinut în deplasare în Liga Campionilor, astfel că s-a instalat confortabil în poziţia de lider al Grupei A. După numai 40 de zile de ”lucru” în meciuri oficiale, campioana României arată nesperat de bine.

Cifrele înregistrate până acum spun că echipa CSM Bucureşti a luat cel mai bun start din istoria clubului după ce a cucerit primul titlu de campioană în sezonul 2014-2015. Echipa pregătită de Helle Thomsen a susţinut până acum 7 meciuri oficiale şi doar două jocuri s-au încheiat la o diferenţă sub 10 goluri, cu Unirea Slobozia şi Măgura Cisnădie.

Meciurile echipei CSM Bucureşti disputate până acum

33-19 cu SCM Craiova             Supercupa României

37-29 cu Unirea Slobozia          Liga Naţională

32-19 cu CSM Roman              Liga Naţională

27-18 cu Măgura Cisnădie        Liga Naţională

31-18 cu Rapid Bucureşti          Liga Naţională

30-18 cu Krim Ljubljana           Liga Campionilor

34-23 cu Vistal Gdynia             Liga Campionilor

11,42 diferenţa de goluri cu care CSM Bucureşti câştigă în medie

În 2015 (sezonul în care CSM Bucureşti avea să câştige Liga Campionilor), la această dată clubul avea deja o înfrângere cu HCM Baia Mare în Supercupa României, iar un an mai târziu, după 5 etape în Liga Naţională şi două jocuri în Liga Campionilor, clubul acumulase chiar două înfrângeri, cu Dunărea Brăila şi FC Midtjylland.

În momentul în care CSM Bucureşti a pornit la treabă în acest sezon, au fost câteva semne de întrebare cum va reuşi Helle Thomsen să gestioneze un vestiar cu atâta greutate, o echipă cu 16 titulare, cu multe orgolii, având în vedere că fiecare handbalistă îşi doreşte să joace, este obişnuită să joace. Antrenoarea daneză a dat dovadă de foarte multă pricepere, dar şi de tact. Toate handbalistele au primit / primesc minute de joc, astfel că la sfârşitul unei partide aproape toate fetele au câte 20-30 de minute de joc. La poartă situaţia stă puţin diferit, în sensul că Paula Ungureanu, Jelena Grubisic şi Alina Iordache au primit şansa de a apăra şi câte un meci întreg! Ideea este însă cu totul alta: Helle Thomsen şi-a asigurat liniştea în vestiar şi şi-a capacitat elevele să tragă conform indicaţiilor. Iar dacă sezoanele din 2015 şi 2016 au debutat şi cu multe probleme în vestiar, drept dovadă că antrenorii Mette Klit, respectiv Jakob Vestergaard au fost schimbaţi destul de devreme, nici cu Kim Rasmussen şi Aurelian Roşca lucrurile nu au fost liniştite, CSM Bucureşti transmite acum sentimentul că echipa este mai solidă ca niciodată şi din acest punct de vedere, al băncii tehnice.

Din punct de vedere al atacului, la începutul sezonului nu aveam nicio emoţie că acesta nu va merge, ţinând cont de numele jucătoarele existente în lot care pot face diferenţa, Cristina Neagu, Isabelle Gullden, Amanda Kurtovic, Line Jorgensen, Gnonsiane Niombla şi chiar Bianca Bazaliu, care încet şi sigur prinde ritmul ”celor mari”. O necunoscută era în privinţa ”blocului” defensiv, în condiţiile în care CSM Bucureşti a pierdut în vară două jucătoare exponenţiale, pe Linnea Torstensson şi Aurelia Brădeanu.

20,57 goluri pe meci primeşte CSM Bucureşti până acum

Campioana României a primit mai mult de 20 de goluri în acest sezon în numai două partide. Iar la jocul de miercuri seara cu Vistal Gdynia, Helle Thomsen nu a ”suportat” starea de relaxare în care a intrat echipa, faptul că a primit 20 de goluri în mai puţin de 50 de minute, şi a intervenit imediat.

Sabina Jacobsen este un transfer reuşit, ea devine de la un meci la altul liderul apărării. În acelaşi timp, antrenoarea daneză a evitat de cele mai multe ori să se apere în acelaşi timp cu Cristina Neagu şi Isabelle Gullden, handbaliste mai degrabă de creaţie, ci mai degrabă a mers pe mâna unei apărări cu talie, cu jucătoare de forţă, alături de Jacobsen fiind trimise alte două fete din trio-ul Frafjord, Ayglon, Jorgensen. Deşi mai sunt lucruri de pus la punct, inclusiv sistemul de apărare 5 plus 1 cu Neagu ”zburător”, după 7 meciuri oficiale lucrurile au început să arate destul de bine şi în această privinţă.

La fel de adevărat, această analiză trebuie să ţină cont şi de un alt aspect, faptul că CSM Bucureşti nu a susţinut până acum, la nivel oficial, niciun meci tare, astfel că încă nu ştim care este cu adevărat valoarea echipei raportat la marile forţe ale Europei, Gyor şi Vardar Skopje în mod special. Rostov Don şi, atenţie, Metz, sunt alte două echipe de luat în seamă în acest sezon. Dar pentru un debut de sezon, situaţia este mai mult decât satisfăcătoare. Pentru omogenizarea echipei, după ce clubul a efectuat şase achiziţii în vară, pentru construirea unei case, aşa cum a denumit-o Cristina Neagu după partida cu Krim Ljubljana, este nevoie de timp, iar programul în aceste prime câteva luni, fără a avea presiunea timpului, poate că ajută la o fundaţie extrem de sănătoasă!

  • Abia după 5-6 luni de lucru, CSM Bucureşti va susţine primele meciuri oficiale foarte tari, cu Gyor şi Rostov Don, în grupele principlae ale Ligii Campionilor

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.