Alexandru Dedu: ”România a fost o enclavă în handbalul internaţional din toate punctele de vedere. Şi rezultatele, cel puţin la băieţi, sunt vizibile”. Preşedintele FRH a prezentat obiectivul naţionalei pentru Euro 2018

26 sep 2018 1291 afişări Handbal
Alexandru Dedu: ”România a fost o enclavă în handbalul internaţional din toate punctele de vedere. Şi rezultatele, cel puţin la băieţi, sunt vizibile”. Preşedintele FRH a prezentat obiectivul naţionalei pentru Euro 2018

Naţionala feminină se pregăteşte în aceste zile într-un stagiu centralizat de pregătire la Bucureşti. Pe lângă lotul A, format din 18 fete, a fost convocat şi lotul B, din care fac parte multe handbaliste de perspectivă.

Cu această ocazie, preşedintele Alexandru Dedu a vorbit şi despre obiectivul naţionalei feminine la Campionatul European din Franţa, care va debuta pe 30 noiembrie: ”Pentru toată lumea, aşa cum ne-am angajat în faţa finanţatorului nostru, Ministerul Tineretului şi Sportului, obiectivul este locurile 1-6”. România face parte din Grupa D, alături de Norvegia, Cehia şi Germania şi va debuta în competiţie la Brest.

  • ”Urmează o perioadă grea, fetele ştiu lucrul acesta, ştiu că sunt foarte puţine zile până la următoarea competiţie importantă şi nu pot decât să le urez succes şi să le asigur că Federaţia Română de Handbal le va sprijini cu tot ce au nevoie pentru ca lucrurile să meargă bine”, Cristina Vărzaru, secretar general FRH
  • ”Cred că lucrăm bine, toţi ştim că este ultimul stagiu de pregătire înaintea Campionatului European şi vrem să-l folosim în cel mai bun mod cu putinţă. Considerăm că această perioadă este foarte importantă, pentru că putem să pregătim anumite concepte, pe care nu mai avem când să le încercăm. Toate jucătoarele fac o treabă foarte bună, toţi suntem focusaţi pe importanţa Campionatului European care urmează, atât pentru prezent, dar şi pentru viitor”, Ambros Martin, selecţioner România

Alexandru Dedu despre filiera spaniolă preferată la echipele naţionale

Ambros Martin are deja 2 ani de mandat pe banca tehnică a naţionalei, principalul său obiectiv fiind calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. În schimb, la naţionala masculină, antrenorul principal este nou, în persoana lui Manuel Montoya. Preşedintele FRH a explicat că la fete nu a urmărit neapărat să meargă pe un antrenor din şcoala spaniolă de handbal, ci pe Ambros Martin l-a recomnadat CV-ul şi ambiţia de a face rezultate şi cu o primă reprezentativă. În schimb, la masculin, şi-a dorit un selecţioner care să continue munca lui Xavier Pascual:

”N-aş merge neapărat pe o legătură între handbalul feminin şi cel masculin, pentru că lucrurile sunt total diferite. Dacă la fete lucrurile stau civilizat, normal vizavi de ceea ce ne dorim, nu de realitatea sportului românesc, legătura cu faptul că Ambros este spaniol, haideţi să o punem sub semnul întâmplării. De ce? Pentru că Ambros este antrenorul echipei naţionale datorită CV-ului, rezultatelor pe care le are, dar mai ales datorită motivaţiei pe care o are de a obţine rezultate. La băieţi, este cu totul altceva. Acolo vorbim despre o strategie pe termen mediu şi lung, deja începută. Ne străduim ca tot ceea ce înseamnă handbal masculin să primească o direcţie şi o concepţie de joc modernă. Este un lucru anevoios, dar care nu se poate face decât prin paşi mici şi cu foarte multă muncă. Rezultatele acestei strategii nu pot veni după 2-3 ani, ci după 4-8 ani vom putea vedea ceva. Pentru că vorbim despre schimbarea mentalităţii, atât a antrenorilor, cât şi a jucătorilor apropo de abordarea jocului de handbal la nivel masculin. Antrenor spaniol la echipa naţională masculină? DA! Fiindcă am început un drum în urmă cu 2 ani, pe care ne-ar fi cel mai uşor să-l abandonăm. Nu abandonăm acest drum, pentru că noi ştim că este un drum corect, care necesită timp. Iar munca pe care Xavi Pascual a început-o de la echipa mare până la programul Talent, pregătire şi punere în practică a unei strategii, vreau să o continuăm. Era nepotrivit ca în acest moment să aducem un şef al handbalului masculin dintr-o altă şcoală de handbal. Tot ce am fi făcut în aceşti 2 ani, era şters cu buretele”.

Rămân antrenorii străini principala soluţie pentru echipele naţionale pentru viitorul apropiat şi îndepărtat? A fost una din întrebările adresate şefului handbalului românesc într-o conferinţă de presă.

”Răspund cu o întrebare nu neapărat retorică. Câţi antrenori români pregătesc echipe în străinătate? Daţi-mi un exemplu! Aşa cum bine ştiţi, Federaţia Română are un proces de licenţere propriu, prin care încercăm să şcolarizăm antrenorii şi care va deveni de la an la an mai bine organizat, pe criterii mai clare. În acelaşi timp, prin proiectul cu Dacia avem un buget pentru ca antrenorii care îndeplinesc condiţiile şi care vor să fie Master Coach, să fie sprijiniţi de federaţie. Apoi, dacă nu ai concurenţă, tu ca individ te plafonezi şi nu faci bine. Şi vreau să vă reamintesc, pentru a răspunde la foarte multe întrebări puse în ultimii ani, că România a fost o enclavă în handbalul internaţional din toate punctele de vedere. Şi rezultatele, cel puţin la băieţi, sunt vizibile. Şi vă mai reamintesc ceva. Eu am făcut parte din ultima generaţie care a ţinut capul sus la băieţi. De ce s-a scăzut atât de mult? Pentru că a existat un moment în care de la Turneul Campionilor din Germania, unde jucam primele patru din lume, exact după un an echipa naţională masculină a României a început să facă turnee în Germania cu echipe de liga a doua şi a treia. Despre asta vorbim. În momentul de faţă facem eforturi serioase pentru ca naţionala de băieţi să fie primită la turnee tari, chiar dacă luăm bătaie. Că numai jucând cu cei buni putem să progresăm”, a răspuns Alexandru Dedu.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.